Regn och sol

Av Martin Hedberg

Det blir regn och sol i helgen.

Ibland önskar man som rubriksättare att vädret vore så enkelt att det gick att förpacka med några enkla ord. Men så är det sällan. Som nu tex. Det blir visserligen lite svalare än tidigare i veckan, den trenden är tydlig. Men när det gäller sol/moln/regn så är det verkligen en blandad kompott. Både över tiden och ytan (Sverige).

Denna helg blir det såväl moln och regn som sol. Detlajerna finner ni här på Klart.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin! Måste vara särskilt svårt att prognostisera just nu, eller vad är det egentligen som händer?

  Över Västeråstrakten skulle det enligt prognoserna (helst några dagar bort – då det alltid ska regna mer…) säkert ha kommit långt över 100 mm under perioden från början på april till nu. I verkligheten: 5 mm (igår morse).

  Är det någon tumregel som säger att man som meteorolog alltid prognostiserar ett ”sämre” väder, då kritiken blir mindre om man har fel åt ”det hållet”..?

  Martin: Hej Claude. Den tendensen finns när man är ny som meteorolog. Den kommer som reaktion på att man tidigare bränt sig på att göra det motsatta: Lyssna av vad kunden ville ha för väder och ”lovat” att det nog skall bli så. (De läxorna lärde jag mig 95).

  Men efter ett tag så lär man sig att det enda som håller är att hålla huvudet kallt och vara neutral. Redovisa så mycket som möjligt av det man vet. Om arbetet ligger nära kundernas verksamhet så blir det allt mer en dialog kring sannolikheter och risker/möjligheter mellan meteorologen och den som skall använda informationen, tex en energiproducent, en pilot, en navigatör på en båt osv.

  När det gäller prognoserna här på klart så köper vi in dem av Foreca. De är ett team av meteorologer som bedömer vilken modell man skall följa.

 • Hej! Varm luft ser ut att byggas upp över ryssland och baltikum i slutet av nästa vecka.Ska bli intresant att se om varmluften i öster kan utmana lågtrycken i väster.Varm ryssluft skulle inte skada.Vad tror du Martin. Mvh anders luleå…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *