Av Martin Hedberg
Vinden mattas av, men det fortsätter att snöa i södra Sverige. Samtidigt växer ett högtryck till över Norrland. Det gör att det under onsdagen och torsdagen blir relativt molnigt i Götaland och Svealand. Därtill kommer det ytterligare ett par centimeter snö, även om snöfallet begränsar sig till Götaland och södra Svealand under torsdagen.
För Norrlands del så blir det istället växlande molnighet, en del sol och mest uppehåll.
I och med att det blir klart väder i Norrland så får vi även temperatursvängningarna med någon eller några minusgrader om dagarna och 15 till 25 minusgrader om nätterna.
I Götaland och Svealand pendlar inte temperaturen lika mycket utan stannar på mellan 1 och 8 minusgrader.
Från fredagen har högtrycket vuxit och täcker nästan hela Sverige. Det gör att det även i Götaland och Svealand blir en hel del sol och stora temperatursvängningar mellan dag och natt.
Den här situationen med högtryck står sig ett par dagar.
Från lördagen så blir det någon plusgrad mitt på dagen i Götaland, Svealand och södra Norrland. Men dag för dag så blir det successivt allt varmare.
Som jag sagt tidigare så räknar jag med att våren kommer igång i Götaland och delar av Svealand ungefär i månadsskiftet. Ett par plusgrader om dagen och något färre minusgrader än så om nätterna. Integrerar vi det över tiden så skulle vi hålla oss på plussidan. Om det bara kan stå sig en vecka in i april så är våren här på allvar.
/Martin
Varför är väderläget så låst? Vi har haft ostliga vindar under hela denna period. Tycker att det varit fler sådan perioder de senaste åren. Är det riktigt och i så fall, finns det någon förklaring. Ni brukar tala om jetvindar.
Inga kommentarer om de senaste totala misslyckandet i prognoserna. Slut på ursäkter ?
Ni kanske ska gå på Enok Sarris metoder i fortsättningen. Definitivt lika tillförlitliga och definitivt mycket billigare.
Martin: Varför så aggressiv? Jag antar att du har extremt höga krav på träffsäkerhet, eller att du inte satt dig in i hur man gör prognoser eller vilka situationer som skapar specifika problem.
Men du kan givetvis gärna göra egna prognoser. Testa Enoks metoder och jämför dem med att kasta tärning eller att köra en vädermodell eller någon annan metod. När du känner att dina prognoser är tillräckligt bra så publicerar du dem eller så behåller du dem själv och behöver aldrig mer kolla vädret på någon annan vädersajt.
hoppas verkligen du får rätt Martin och det inte bara är en gissnong?? längtar mej sjuk efter att få börja höra vårfåglarna!
Hej Martin
Instämmer med första talaren om ostvindsfenomenet.Hade varit intressant att veta varför det blivit så?
Kan vara bra att veta om detta r nåt vi får vänja oss vid så man kan börja planera sin utvandring till nästa vinter.Bryr mig inte om det har med global warming eller cooling att göra, vill bara veta om det är något permanent fenomen
Martin: Jag känner inte till om man gjort några studier på det. Får jag reda på något så skall vi publicera det.
Alltid lika kul att läsa din blogg Martin 🙂
Det jag hoppas på till sommaren är väl lite ostliga vindar så vi kan få lite ”ryssvärme”, men med vår vanliga otur här i Sverige så kommer nordvästvindar och ger oss en skitsommar!
Har du nån liten prognos för sommaren Martin, när ska man ta semester? Blir sommaren bra?!! 🙂
Martin: När Tjernobyl gick i luften hade vi också ostliga vindar. Allt som kommer med vädret österifrån är inte bra 😉 Inte heller vanlig ryssvärme är alltid så mysigt, det kan gärna bli lite för varmt och torrt. Men jag förstår att det är många som önskar sig något annat än den snålblåst vi har just nu.
Hittills inte en snöflinga här vid Öresundkusten c:a 2 mil norr om Malmö. Enligt prognosen skulle det bli ett riktigt besvärligt snöoväder. Istället en svag sol som trängde igenom det tunna molntäcket.
Däremot stora besvär på Österlen med hårda vindar och drivsnö. Så kan det gå. Snöovädret tog en sydligare bana än beräknat. Så inga som helst problem att köra ner till Malmö idag, där det iallafall kommit runt 2 cm nysnö…
@Knut, jag håller med om att det borde gå att förutsäga vädret mer exakt så kort tid framåt. Som Martin brukar säga är det ett initialiseringsproblem, till stor del i varje fall. Kanske borde man undersöka om felmarginalen för initialiseringen verkligen kunnat ge så här stor avvikelse från prognostiserad snömängd. Om inte, så borde man ju undersöka om det finns brister i de data som man baserar prognosen på. Sen kan man inte heller utesluta att det finns andra, okända krafter som man inte tagit hänsyn till, t.ex. militära väderkontrollprojekt som haarp, vädermagi, e.t.c.
Martin: Hej Lennie. Jag brukar skoja med folk i min omgivning att de skall lägga en beställning i god tid för att jag skall hinna fixa rätt väder åt dem. Men ”vädermagi”, det har jag inte provat ännu. Finns det någon manual till det? 🙂
Fixa nåt vi är så trötta på snö,kyla och halkan!
Dessa hemska iskalla vindar bort med dem!
@Ingemar
Vintern har överlag präglats av ostliga vindar, men det har inte genomgående blåst ifrån detta väderstreck. Mellan jul och trettonhelgen hade vi en längre period med västvindar. Mars däremot har nästan helt dominerats av ostvindar, och som det ser ut nu lär mars bli hela vinterns kallaste månad. Orsaken till att vi haft ostvindar är högtrycksblockeringar i väster, samt även en sydlig jetström. Rådande väderläge är på intet sätt unikt, även om vi inte varje år upplever marsmånader vars väder är i paritet med årets marsväder. 1985-87 återkom detta fenomen tre år i rad, och det sistnämnda årets marsmånad var den kallaste sedan 1942, vilken tillsammans med 1888 är den kallaste marsmånaden vårt land upplevt. Det väderläge vi har nu förebådar inte en istid. Om så hade varit fallet hade vi knappast haft 10 plusgrader i Skåne i början av januari respektive 14 grader där i början av mars.
Typ tre plusgrader mitt på dagen i Sydskåne är ynkligt. När det blir 15 plusgrader kan man vara nöjd – ej förr.
Jag antar att Knut bara är trött på vintern.
Det vore också bra ifall Martin kunde kommunicera oftare. Verkar inte som att Martin bryr sig speciellt mycket om kommentarerna till. Lite tråkigt att komma in när man könner sig jobbig för att man kommenterar. För ett par veckor var det också bråk mellan ett par personer och Martin godkände kommentarerna så att alla övriga kan se dom.
När det kommer upp bråk efter vart å vartannat inlägg är det än mindre kul å komma hit.
Martin: Jag önskar att jag kunde lägga mer tid på dialogen och att skriva jag också. Den senaste tiden har jag dock haft en del annat att stå i vilket gjort att jag inte hunnit. Vi håller på med produktutveckling, leder utvecklingen av mobiltjänster mm.
E nog inte ditt fel, Martin, men ni måste byta leverantör. Tycker inte om när värmen blir restnoterad gång på gång…
Ser man på. Vita vidder nu på morgonen. Inga stora mängder. Kanske 5 cm hittills och flingorna faller sakta mot marken.
(Angående min post igår kväll).
jag är fundersam på värdet av era långtidsprognoser. Igår vid 18-tiden så la ni ut väldigt glädjande prognoser (för oss som vill ha vår). Det skulle helt plötsligt bli 15 plusgrader i mellansverige och inte nattkallt. 2 timmar senare var vi tillbaka till ungefär det läget som är idag. Är nyfiken på vad som ligger till grund för långtidsprognoserna och hur de kan ändras så radikalt på några timmar. Inser också att jag inte borde lägga vikt på långtidsprognoserna men det är svårt att låta bli då de finns där.
Det ser ut som våren kommer till stora delar av Götaland nästan en månad senare än många platser i Södra Norrland. Våren började där redan i slutet av februari sett ur meteorologisk definition. Kan tänka mig att det är ganska ovanligt. Gränsen för då våren kan börja är satt till den 15 februari. Kanske den gränsen borde vara 15 mars i Norrland?
Martin: Ja det var en annorlunda start av våren i år.
Stör mig väldigt mycket på att det varnades och pratades så väldigt mycket om Skåne som knappt fick någonting men ingen jävel har pratat nått om Östergötland förutom en liten varning för 1 dm snö, men den var väldigt mesig eftersom vi här nu längs kusten fått 35-40 cm. Jag vet att det är väldigt lokalt men vafan jag kom inte till jobbet idag..
Och varför varnas det inte nu när ni ser att en snökanon ligger stilla och väller in snö här över Östergötland?
Martin: Det är SMHI (alltid den nationella vädertjänsten) som utfärdar de officiella varningarna.
Hej Martin,
börjar egoistiskt bli oroad för golfsäsongen… 🙂 När var det senast så här kallt och snöigt i Stockholm i slutet av Mars?
Mvh
Ulf
Jag tycker synd om er ostare som har fått rikligt med snö så här i slutet av Mars, idag är det vårdagjämningen och mätaren står på -6 grader och koltrasten som man kunde höra i några dagar har tystnat.
Hur länge ska den här vintern få fortsätta??????
Mars förra året satt jag ute i trädgården och åt frukost och tittade på fjärilar,vilken skillnad, men då vet vi ju alla hur sommaren blev.
Jag kan nästan garantera att sommaren i år kommer att bli otroligt bra efter en sån här lång och kall
vargavinter,sommrarna efter vargavintrar brukar bli bra.
Och snälla ni, sluta hacka på Martin! han gör så gott han kan och han gör det bra.
Knut:du brukar oftast skriva agressiva inlägg… mår du inte bra????
Kram på er…..
Ulf: Ungefär för 12000år sedan var det så här snöigt och kallt 🙂
Ulf….det är den jag är oroad för också…planerar ju att spela i början på maj i mellansverige..brukar ju inte vara problem..men i år…meterdjup tjäle och ingen värme i sikte..
Jag, och som jag förstått även andra här, tittar på dmi.dk prognoser ibland. Dmi ger varje tisdag ut en månadsprognos som hittills i vinter stämt väldigt bra även för mellersta götaland. Enligt deras senaste prognos står det att veckan runt påsk förväntas lite högre dagstemperaturer, men att det sedan under första hälften av april kommer ”kolde ostlige stromningen dominera vejret”. Dom räknar med en medeltemperatur ca 2 grader under det nomrala för perioden.
Vad tror du Martin, är deras prognos sannolik även den här gången… och vad bygger dom sina prognoser på. Hittills har dom ju stämt väldigt bra.
Skönt, man slipper ju klippa gräset i alla fall!
+15 i mellersta Sverige visades det alltså? Nu ligger ju temperaturen kring 0 vid Stockholm ganska långt framöver. Jag läste att det t.ex. våren 1966 var minusgrader även dagtid två veckor in i april i Helsingfors, Finland. Nu ser det ju ut att upprepas. Hur länge ska värmen hålla på att skjutas framåt i prognoserna?
Jag är lite orolig för vintersäsongen, vill träna med skidklubben fram till mitten av april. Så .. håller sig kylan och snön kvar i Svealand så vore jag tacksam. Dessutom har de fina längdspår på vissa golfbanor, hoppas de är åkbara ett tag till. Gillar vintern <3
Ska jag eller ska jag inte köpa en ny vinteroverall till ettåringen som nyss börjat på förskolan, han har ju såklart en men oftast brukar vi ha två stycken…känns lite konstigt att göra det i mars men igår tisdag var det såna kalla vindar i Stockholmsområdet att jag blir väldigt osäker…
Hej Martin!
Idag är det ju vårdagjämning. Och då har man ju lärt sig att dag och natt är lika långa. Men det stämmer ju inte. Jag har kollat solens upp- och nedgång på massvis med platser runt om i Sverige ( och på andra håll i världen) och på samtliga platser är dag och natt lika långa på andra datum än just den 20 mars !!
Det är ju likadant med höstdagjämning. Och att dagen är längst vid sommarsolståndet stämmer heller inte. Eller att dagen är kortast vid vintersolståndet.
Kan du förklara detta?
Så här är det att bo i Sverige. Ibland blir vintern riktigt lång, men förr eller senare vänder det. Inser att det skapar en del problem för vissa yrken och i trafiken osv, i övrigt har jag svårt att bli upprörd. Är det något i världen som man defintivt inte kan påverka så är det ju just vädret.
Gällande prognoserna så tror jag att många gör misstaget att kolla för långt fram i tiden och stirra sig blind på symboler/temperaturangivelser. Vi vet ju allihop att prognoser inte är särskilt tillförlitliga mer än någon dag framöver.
Martin: Mitt stående tips är att alltid börja med kartorna, tex http://www.klart.se/lufttryck/. Dels ger den en bra bild av vad som kommer att ske, dels sträcker de sig lagom långt fram i tiden :).
Vart är våren? ständigt överraskas man av att vintern kvarstår…hur länge ska man frysa igentligen?….vore mkt tacksam för svar Martin.
Sjuka mängder puder det sprutar in från havet här över Östergötland.
Bättre plogat nu under dagen än imorse så jag åkte för ett ärende i Norrköping, 3 mil bort.
Och då insåg jag vilka lokala mängder det är som kommit. Vid lunch hade vi i Ringarum ca 50cm nysnö, när jag kommit till Söderköping var det ungefär 30cm och sen i Norrköping inte mer än 10cm!
3 mil alltså 40cm’s skillnad.
Brorsan som åkt Åtvidaberg-Linköping sa att det var samma där, 50cm i Åtvidaberg och 10 i Linköping.
Ville bara säga att vi alltså fått jävligt mycket snö i Östergötland, lokalt säkert 60cm någonstans i skogarna.
10 cm nysnö i Sth gör att nu vågar man äka skidor igen i de, senaste veckorna, så isiga spåren. Tog en härlig 6 km tur idag. Sjöåkning blir lite tråkigt i längden. Ja, detta är den bästa skidvintern på år o dag. 2011 åkte jag dock skidor 31/3 på S Björkfjärden ser jag, och 2006 låg det mycket snö så här års, så det kanske inte är så ovanligt. Passa på och njut! 🙂
Angående funderingarna om det fastlåsta väderläget och den ”konsekventa” ostvinden… http://www.youtube.com/watch?v=4spEuh8vswE
En vetenskapliga studie som bär allt mer frukt…
Martin: Ja.
@Martin
Jag är inte det minsta aggresiv. Märkligt att du tog det så hårt (eller kanske inte).
Jag står fast vid att prognosen var ett misslyckande. Hade inte ens brytt mig om att kommentera om det varit en engångsföretelse.
Men när de sker otaliga gånger under en vintersäsong, så har man rätt att vara kritisk.
Och tycker det är märkligt att ni inte förklarar varför det blir så mycket grava fel.
Långtidsprognoser bryr jag mig inte om. Men när det är så stora fel på 1-2 dygnsprognoser har man rätt att uttrycka sitt missnöje.
Kul dessutom att du inte förstod ironin med Enok Sarri.
Jag hade ingen aning om denna blogg, så för mig är detta ett fullkomligt nytt inslag i min ’meteorolgiska’ tillvaro! Men jag blir ledsen när jag även här får ta del av nutidens eviga Internet-käbbel då vissa personer inte tycks kunna bete sig på ett värdigt sätt utan håller på och slår omkring sig och beter sig som ilskna småbarn!
Hur som helst, har jag funderat mycket på sistonne kring den globala växthuseffekten och dess komplicerade meckanismer, vilka kan i värsta fall även få en kylande effekt i vårt lilla hörn av världen. Inte för att jag tänker dra opp några dommedagsprofetior men det är klart att klimatet i största allmänhet numera blivit allt mer extremt. Som i Väst-Australien där jag befann mig i November-December då ett djupt stormlågtryck passerade precis söder om landet och sedan även en oerhört intensiv åskstorm, som även det ska vara synnerligen ovanligt för årstiden.
Sedan dess lär dom haft varmare än på 150 år, vilket i samband med en hel serie heta somrar håller på att torka ur dom lokala vattenreservoirerna, något som jag fick se med egna ögon.
Och sedan har dom ju även översvämnngarna och cyklonerna i Nordöst.
Re Göran O:
”Jag har kollat solens upp- och nedgång på massvis med platser runt om i Sverige ( och på andra håll i världen) och på samtliga platser är dag och natt lika långa på andra datum än just den 20 mars !!”
Orsaken till detta är ett fenomen som kallas för REFRAKTION. Det innebär att solstrålarna bryts när de kommer in i den tätare delen av atmosfären, nära jordytan. Eftersom solstrålarna måste gå längre väg genom atmosfären för att nå oss när solen står vid horisonten blir refraktionen som störst då. Det innebär att när du ser solen gå upp (eller ned) så befinner sig solen faktiskt UNDER HORISONTEN!
I tabellerna för solens upp- o nedgång så är det de tidpunkter du ser solen som listas. Vårdagjämningen bortser dock från refraktionen eftersom den är astronomiskt baserad, dvs när lika mycket sol når norra och södra halvklotet.
Media använder förklaringen för vårdagjämningen som det något förenklande ”när dag o natt är lika långa”. Den förklaringen är alltså inte riktigt korrekt.
Ser att en del kritiserar prognoserna med lite ’vassa ord’.
Viss fog för det finns det kanske. Det jag tycker jag noterat när jag försökt följt det lite noggrannare under en tid (har inte tid att följa jättenoga) är att meteorologerna och prognosmakarna verkar ha en tendens att prognostisera varmare temperaturer än vad det i verkligheten blir. Noterade det under sommaren som gick och även nu under denna vintern. Det gäller både SMHI och klart.se. Tillexempel så stod det igår på klart.se 9 plusgrader den 2 April för västkusten. Nu idag står det 7 plusgrader på klart.se. Även SMHI har som det ser ut på deras sida prognos med varmare temperaturer.
Min gissning är att när vi kommer till den 2 April så har det inte skett mycket förändring från idag 5 minusgrader. Om inte något större omslag sker i väderläget med stigande temperaturer, vilket troligtvis inte går förutsäga såpass tid i förväg. Vad gäller 5 minusgrader idag för västkusten så kan naturligtvis temperaturen stiga något under någon eller några timmar mitt på dagen om solen mitt på dagen när den står som högst på himlen tittar fram en stund bakom molnen. Är det istället mulet ligger nog temperaturen ganska fast och kvar på 5 minus.
Kan inte låta bli att fundera på det här med global uppvärmning. När det under något eller några år var gröna vintrar så var det en effekt av den globala uppvärmningen. Under de 3 av de 4 senaste vintrarna har det varit svinkallt på vintern, kalla vårar och somrar ( åtminstone i södra norrland) så är detta också en effekt av den globala uppvärmningen. Det är inte svårt att då hitta bevis för sin teori. Inser också att invändningen blir att det är temperaturen på jorden i sin helhet, som är väsentlig. Men då tycker jag inte eller att ev gröna vintrar skall anges som tecken på global uppvärmning.
Tjaa ! Naiv kallas jag väl för ? Men jag tar inte ut elände i förskott utan facit ” Många av oss här kommer aldrig, tyvärr ?, att se hur det gick med alla negativa PROGNOSER om klimatet ! Om man ser till jordens klimathistoria så är det kanske tur att människan har levt de senaste miljonerna åren av miljarder ?
Börn
Du har nog rätt i att gröna eller kalla vintrar inte har med eventuell uppvärmning att göra. Det talas ofta om dom kalla vintrarna 1940,41 och 42 men aldrig om 1930-talet då det var 6 eller 7 riktigt milda vintrar. Även i början av 70-talet var det en serie mildvintrar som heller sällan nämns. Vare sig det är kalla eller milda vintrar så verkar dom ofta komma i flock. Vi har ju dom svinkalla 1985,86 och 87 som sen följdes av några riktigt milda från 1989. Naturliga variationer skulle jag kalla det.
Paulina: Jag står i samma dilemma här.. Ska jag behöva köpa nya vinterkläder nu? Mina barn håller på att växa ur sina, de har ju haft dom ett halvår nu… ^^
Hej
Det har ju varit en kall och blåsig mars så här långt.Jag hörde idag(från ett föredrag)att kylan och de nordostliga vindarna här skulle bero på ett s.k ”Nordpolsvortex”, som innebär att kylan pressas eller läcker ner till oss från nordpolen.
Jag har aldrig hört detta begrepp. I övrigt undrar jag hur det skall gå med Golfströmmen och med sommaren.
mvh Torgny J
@ Torgny J. ”Vortex” är ju en rotation runt en verklig eller fiktiv axel…Ibland har du en ”vortex runt Arktis som är motsols och ibland medsols. Det är det som numera populärt brukar mätas i AO (Arctic Oscillation) . Periodvis under denna vinter har vi haft att starkt negativt AO vilket innebär att cirkulationen är dominerad av utbredda högtrycksområden över Arktis med en cirkulatonsriktning som går medsols. Just denna cirkulation ger möjligheter för att kallare luft kan ”läcka” ner över mellanbredderna…
Jag begriper inte varför man måste klaga över att det är lite kallt i Mars månad.
Vi bor ju trots allt i Sverige.
Visst så vill väl vi alla ha lite värme och barmark men det är ju bara att bita ihop tills det kommer eller att packa väskorna och bege sig söderut.
Dessa vintrar får i alla fall mig att uppskatta sommaren.
Mvh
Vore faktiskt schysst om Övre Norrland fick en tidig vår. Har nog aldrig varit så här less på vintern.
Antag att ”våren” aldrig kommer utan att vi blir kvar i högtryckets våld med soliga dagar med isvindar och den torra kylan. Kan solen töa upp eländet enbart med dagsmeja? Hur lång tid skulle det ta? Maj eller Juni?
@ Jesper
Det finns inga löften om sommaren som kommer.
Det kan bli en ostadig kall sommar med mestadels regn och blåst.
Lika nöjd ändå?
Några löften om en kommande sommar med soliga dagar vid stranden bara för det har varit en kall och snöig vinter finns INTE även om somliga tycks inbilla sig det.
(med ”snöig vinter” är särskilt västkusten undantaget)
@Calle
Vill du med andra ord säga att det har varit en rekordlång vinter?
Förra årets mars var rekordvarm. T.o.m. varmare än den efterföljande april, rätt så unikt.
Nu har vi väldigt kall mars, dock långt från rekorden.
Orsaken är det stora vulkanutbrottet på Island 2010. Det är nu som vi ser effekterna, vi har haft relativt kall vinter också, speciellt december.
Om inte växthuseffekten hade funnit, då hade vi fått många köldrekord nu i mars.
Intressant och till viss del hoppingivande teori, Zeppo om år 2010:s vulkanutbrott på Island! Skulle vara intressant att få höra vad initierade forskare tror om detta.
Själv hänger jag mig inte så mycket upp på kall eller varm vinter och dyligt utan på dom vilda fluktuationer och extrema väderlägen som kommit att dominera dom senaste tio åren samt att världstemperaturen ju helt klart är på väg uppåt. Eller så har meteorologerna missat på sina matteprov!
Härlig dag i skåne !!
17 m/s från öst och -2 och lite sol
Har njutit hela vintern av denna friska kalla ost vinden.
4 månader fint fint väder.
hoppas denna friska kalla ost vind håller i sig maj ut, så slipper jag vara ute och få hudcancer.
/jep
Jag skrev samma fråga som carl M för en vecka sedan och tycker den är befogad särskilt som man inte helt oväntat ändrat prognoserna för månadskiftet till fortsatt samma väderläge med kalla nordostvindar. Måste vara tråkigt att vara meteorolog när det är samma väder hela tiden. Min prognos är att väderläget kommer vara det samma fram till slutet av April sen blir det sommar direkt. Alltså ingen vår i år!
Jadu Jeppe… Du får i heller inga D-vitaminer som hjälper kroppen att skydda sig mot cancer. Det är ju faktiskt så att speciellt vi som bor så här långt upp i norr måste ha mer soltimmar varje sommar-halvår annars mår vi inte så bra. Bara EN dålig sommar kan göra att vår buffert av D-vitamin tar slut och man kan faktiskt bli sjuk av bla cancer, hjärt och kärlsjukdomar, deppression och andra allvarliga sjukdomar.
@Danne
Om du tittar på prognosen så står det successivt stigande temperaturer fram tills månadsskiftet.
@ Daniel
Jag har precis kollat prognosen vid sydöstra Smålandskusten och det du påstår gäller inte här. Temperaturen blir i stort sett densamma liksom vindarna. Alltså kommer det inte märkas någon skillnad.
Vill också meddela att här hos mig är vädret jämförbart med *full vinter* både vad gäller kyla och snö. Jag värmer stugan med ved och då märker jag precis hur vädret är ute med hjälp av vedåtgång och inomhustemperatur. Det som ställer till eländet är den ständiga friska och byiga nordostvinden som hela tiden kyler ner allt som finns på marken.
Jag har fått elda ungefär lika mycket dom senaste dagarna som jag gjorde i mitten av december när det var som kallast. Det säger allt. Och då är vi i slutet av mars. Känns inte särskilt normalt för mig.
Jag håller med övriga kommentatorer om att någon vår får vi inte se och det är inget kul får då kommer allt som behöver göras på en enda gång och allt blir sönderstressat.
Det här är för MIG en i raden av dom jävligare vintrarna jag varit med om på senare år. Det var ett par svåra vintrar på åttiotalet men som trettioåring skiter man väl i det, det är ju ingenting, det är ju bara kul med lite snö. Resten ordnar sig väl…
I går kväll läste jag om krigsvintrarna 39/40, 40/41 och 41/42 som jag minns farsan berättade om. Och nu har jag fått veta att dom märktes framförallt i södra Sverige, in norra delen av landet var vintrarna ganska normala. Det som var speciellt med dom vintrarna var att dom var exeptionellt kalla i januari och februari med temperaturspetsar nedåt 40 grader på något ställe och då talar vi om Småland och neråt Skåne kanske inte lika kallt men nästan. Och sedan kunde det vara neråt -20 och -25 i längre perioder och det måste ha varit mycket tufft. Dom två första vintrarna var inte så snöiga det var kylan som var speciell. Den sista vintern däremot kom rejäl snöstorm i januari, tror jag, så det blev massor av snö till råga på eländet.
Ja det kommer att bli en rejäl vårflod om de temperaturerna stämmer… 😀
Västvärldens ”klimatvetenskap” (USA, EU, Jap, Australia) de är alla i mörkret över hur klimatet fungerar! Demokrati, NEJ vi lever i en klimatdiktatur! Vänstern och Miljöpartiet far fram i en illegal saga!
zeppo; Om Eyjafjallajökull 2010 hade påverkat såpass så hade vi levt under konstant istid.
Den blev klassad som VEI4. Det innebär utsläpp med volymer på >0,1km³ och där viss del definitivt når stratosfären.
2000-2012 var det ca 15 VEI4 utbrott.
Under förra århundradet var det ca 50 VEI4 och ca 12 som uppskattats till VEI5 eller VEI6.
VEI6 ger volymer >10km³ och stora mängder upp i stratosfären. Närmaste exemplet på en VEI6 är Mount Pinatubo 1991.
Men nu börjar det bli jobbigt; VEI7 ger volymer >100km³. Närmaste sådan är Tabora 1815 som gav ”året utan sommar” 1816.
Vid VEI8 är det inte jobbigt längre utan kört för vår civilisation som vi känner den, ytterligare tiofalt värre med volymer på >1000km³. Närmaste var Toba för ca 73000 år sedan.
Mer att läsa runt klassningen: http://www.volcano.si.edu/world/eruptioncriteria.cfm#VEI
-10 och sol igen. Låt denna vinter fortsätta, nu börjar saltandet på vägarna upphöra. Mycket bra.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16472007.ab
Har du läst detta, Martin? Och vad tror du om det? 😉
Hej… Martin, så fort det är vacker ljusblå himmel så ska nuförtiden flygplan köra kors och tvärs och lämna efter sej långa rör av rök som sedan sprider sej och blir moln.
Hur kul är det. När man äntligen kan och vill njuta av en blå himmel.
Och.. varför kör dom kors och tvärs.
Jag menar flygplatsen är där.. och vinden blåser därifrån.. inget ändrar sej var 5:te minut.
Jag tycker det är fräckt rent ut av.
Kan du meddela någon att himlen inte vill ha dom skymmandes sin vackra färg för oss människor. 🙂
Ja där ser man! Tack Jeb för förtydligandet av hur pass vulkanutbrott kan tänkas påverka vädret! Jag hade redan min aningar om att det som skedde på Island för några år sedan borde ha ringa betydelse i sammanhanget. Åtminstonne i jämförelse med vad en och en kvarts miljard Kineser, en kvarts miljard Amerikaner samt den gryende, konsumerande Indiska medelklassen som nu lär uppgå till några hundra miljoner, vårt eget Europa och alla andra klimatmarodörer runt om i världen nu lyckas ställa till med!
@Simon
Jag har läst denna artikel, och min skepsis gjorde sig gällande redan när jag insåg att Aftonbladets journalister var författarna bakom denna artikel. Det stämmer att amerikanska klimatforskare befarar att isavsmältningen kan leda till förändrade strömningsmönster över norra halvklotet, men hittills är denna teori inte helt vetenskapligt bevisad, då dessa forskare uppger att de behöver en längre referenstid att jämföra med, för att tesen om den s k arktiska paradoxen skall bli helt accepterad av vetenskapen.
Vidare är min personliga åsikt att mer orörliga väderlägen tillföljd av en ökad meridional strömning, inte nödvändigtvis behöver innebära att vinter efter vinter blir kall och snörik, utan jag menar att fastlåsta väderlägen likväl kan betyda att det under enskilda vintrar istället blir en dominans av milt väder, och under andra vintrar tvärtom. Vidare tycker jag att det känns konstigt att Nordeuropa som det enda området i världen skulle uppleva en klimatisk nedkylning, emedan övriga världen blir varmare. Rent logiskt borde ju en global uppvärmning förhindra regionala nedkylningar, såtillvida att vi inte får se någon förändring av klimatet överhuvudtaget i Europa temperaturmässigt, något som DMI uppgav i höstas faktiskt.
Intervjun med Heiner Körnich i AB är mycket intressant. Heiner är visserligen inte forskningschef på SMHI men väl chef för den forskningsenhet som arbetar med förbättring av dagliga väderprognoser, och som sådan en mycket kunnig och duglig chef.
Det han säger om att en global uppvärmning kan slå om i sin motsats är en möjlighet som experter diskuterade på ECMWF och som jag delgav SMHI när jag återvände dit. Men det passade inte då.
Jag kliar mig dock i huvudet: varför skickar SMHI ut Heiner Körnich att lansera denna vetenskapliga men public-relationmässigt besvärliga helomvändning och inte någon företrädare för deras klimatcentrum, Rossbycentret?
PS: AB påstår att jetströmmarna rör sig västerut. Någon som har en annan uppfattning??
Jaaa… Faktiskt heter det ju GLOBAL uppvärmning… Kanske skulle döpa om det?!
Trollmor, bara de hittar en väg för att pungslå medborgarna på höjda skatter, så är allt frid och fröjd………
Spelar ingen roll hur kallt det blir. Det är ändå ’uppvärmning’ för den korrupta ’vetenskapen’. Men folk har tillräckligt med förstånd att se att klimatet blir allt kallare! Bara Vänstern och Millö-partiet kastar gatstenar på oss om vi säger sanningen!!! Vi måste kämpa emot den röda draken!!!
Kan det här kalla vädret bero på att Golfströmmen Har tagit en annan bana? Med ökade solstormar skulle man kunna tänka sig att det borde vara varmare eller hur? efter en kall vinter brukar det följa en varm sommar.
@Squall
Ja det är då för väl att du och många andra har ”förstånd” att se att klimatet blir kallare.
Anders Person – nja, jetvindarna rör sig väl i motsats riktning på södra halvklotet pga coriolus effekten?
Utan att dra för långt gångna slutsatser av artikeln så tittar man på sista dryga året så har vädeomväxlingarna varit långsamma. Ett års tid präglad av lågtryckstrafik över Skandinavien och när väl högtrycket kom vägrar det flytta på sig. Vädersituation lär väl brytas lagom till senvåren och sommarn igen..
Men hjälp Daniel, ditt språk påminner om en kompis som vid varje fredagsfylla försöker sig på överklassengelska, och det blir bara så pinsamt….varför överdriver du? Dina inlägg är intressanta men det blir bara komiskt att läsa dina verbala svulstigheter.
Jag tror inte heller mkt på detta senaste forskningsrönet om kallare vintrar. Hur förklarar de förra årets milda vinter eller 2007 års milda vinter då Arktis isen var rekordliten.
Detta åreta vinter har ju egentligen varit ganska normal (förutom mars men det är ju ingen vintermånad)
@ Sqall
Så länge det ser ut som det gör är den *röda draken* här för att stanna 🙂
Den ”absoluta sanningen”. Den finns väl inte heller när det gäller framtidens klimat ? Det är väl prognoser det ochså ! Vem vet vad som kan hända under ” resans lopp ”. Prestige gör ochså att andra åsikter i klimatfrågan ej kommer fram. Ingen ”garanti o patent finns för siande om framtiden ” !
För ett litet tag sen läste jag att vintrarna i Europa kunde bli kallare ! Även det är växthuseffektens fel ! Är det sånt som kallas ” för att gardera sig ” ?
@ Väderbiten
Givetvis så finns det absolut ingenting som säger att sommaren kommer att bli stekhet.
Det är inte det jag syftar på heller.
Vad jag ville komma fram till är att gilla läget eller att göra något åt det, dvs. flytta någonstans varmare.
Och sålänge vi inte har minusgrader i Maj, Juni, Juli & Augusti så kommer jag att vara nöjd, monsunregn och orkaner får det gärna vara sålänge det är över nollgradigt.
Mvh
Det klimat-ekonomiska förtycket kommer högre upp ifrån än små politiska partier ;)Girighet är det som styr maktens män. Kanske är global uppvärmning bara en manöver??
Squall, titta på en väderkarta över hela världen, inte världskartan över Fullerstaholm!
Kum bae te å täänk på de att, jag härförleden svarte på ett inlägg om 40 martyrers dag, varpå stundom följde lika många iskalla nätter. Hur länge sen var det?
@Rutger
Jo, jag vet. Men jag vant mig vid att skriva och tala på det sättet, så det blir svårt att träna bort:)
Om man försöker vända på myntet så finns det teorier innan ordet skräckvintrar, skrivits om temperatursänkningar. Det finns ju länder även i Asien, Mongoliet t.ex. som har stark kyla på vintern.Nää, att ” bli för kategorisk o låsa fast sig ” är nog inte bra ” varken för vetenskapsmän eller amatörer ” !? Idag lyser solen starkt där jag bor. Och i fjärran ser jag ett vindkraftverk som står still. Idag den 25/3 är det -10 C i Askersund. Men i eftermiddag kan jag känna varma solstrålar ! Crea o carpe diem !
Dygnsmedeltemperaturen har väldigt svårt att stiga över 0 grader när det är klara nätter och molniga dagar. Så våren är ännu inte i sikte om det inte blir tvärtom. Våren är ju ”bara” några veckor försenad.
Ja en sak är då säker, att vi bor oerhört långt upp på norra halvklotet, tangerandes till polcirkeln! Och det andra är att hade vi ingen Golf ström, vilken ju genererar den Transatlantiska, varma havsströmmen, så skulle vi ha permafrost året om. Så därför återkommer jag till tesen om denna superströms ändrade kurs, vilket man ju håller på och forskar kring i detta nu.
Det kan verka paradoxalt att vi skulle få kallare här och även ner på stora delar av Kontinenten då planeten i stort får varmare klimat. Men, om man ska befara det värsta så är det avsmältningen av Grönlandsisen som ligger bakom, vilket skapar oreda i hela maskineriet, så att säga!
Fast optimist som jag är, tänker jag inte dra den slutsattsen ännu, utan det är bra att hoppas att den teorin inte alls stämmer, att det höga antal lågtrycksbefriade senvintrar som vi fått erfara på senare år, endast är en tillfällighet. För annars, vad har vi att välja på? Kanske till att flytta till varmare breddgrader, d v s om dom nu släpper fram några miljoner frusna Nordbor!
Jaa, när man ” tittar sig omkring i världen ” så kan man ju fråga sig vad bra väder är ? Är det alltid bra väder för att det är varmare ? Ibland tror jag nog människor gärna hade velat flytta upp till oss här i norden vid vissa tillfällen om man ser till vad t.ex tornados, orkaner o tyfoner kan ställa till med på andra breddgrader ?!