Av Martin Hedberg

Kan det vara så här kallt i en globalt uppvärmd värld? Eller är det kyliga svenska marsvädret ett tecken på att växthuseffekten bara är en förevändning för staten att höja bensinskatten? Eller är vi på väg mot en ny istid?

Svaren är Ja, Nej och Nej.

Och hur blir vädret i helgen?

Vädret i Sverige präglas fortfarande av högtrycket. Det ger mestadels klart väder, vilket i sin tur ger soliga dagar med stigande temperaturer. Men om nätterna så sjunker temperaturen igen. Det blir relativt svaga vindar och nederbördsfattigt. Ungefär som vi haft det den senaste tiden med andra ord, möjligen lite högre temperaturer.

På tisdag och onsdag nästa vecka så blir det istället blåsigt och nederbördsrikt. Kalluften ligger kvar, men det blir inte så stora skillnader i temperatur mellan dag och natt. Temperaturen stabiliseras istället kring ett medelvärde av de tidigare dag- respektive nattemperaturerna.

Och hur var det nu med den globala uppvärmningen?

Min termometer anger att det, just nu, är -17 grader utanför mitt fönster. Betyder det att det är samma temperatur i en annan stad? -Nej. Betyder det att det kommer att vara samma temperatur här i eftermiddag? -Nej.

Trenden på temperaturen utanför mitt hus fram till lunch kommer att vara att den stiger med 2-3 grader per timme. Betyder det att det kommer att vara +43 grader utanför mitt fönster om ett dygn (-17 + 2,5×24 = 43)? Nej, det troliga är att det återigen är omkring -17 grader.

Vi människor gör ofta för stort nummer av korta trender. Förvisso börjar stora förändringar med små. Men alla små förändringar leder inte till en stor förändring. Eller som jag skrev i en kommentar tidigare: Just nu är jag hungrig. Det betyder dock inte att jag håller på att svälta ihjäl, jag har bara inte ätit frukost ännu. Igen.

Klimatet är statistik av vädret sett över flera års sikt. Att det är kallt i Sverige i mars 2013 betyder inte att det är kallt på alla andra platser på jorden just nu. Det betyder inte heller att det kommer att vara kallt i Sverige i april eller i augusti.

På samma sätt är en enskild orkan eller värmebölja inte ett bevis på vare sig global uppvärmning eller människans påverkan på klimatet.

Allt väder är påverkat av att människan påverkar jordens strålningsbalans. Högtrycket och det kalla vädret vi har just nu, såväl som stormen Gudrun, värmeböljan i USA i fjol och duggregnet i midsomras är alla konsekvenser av detta.

Om människan inte hade påverkat jordens strålningsbalans genom markförändringar och  utsläpp av aerosoler och växthusgaser så hade vädret idag varit annorlunda. Jag kan inte säga vilket väder det hade varit, bara att det hade varit annorlunda. Och inte bara vädret hade varit annorlunda, även klimatet hade varit det. Dvs medelvärdet av vädret hade varit annorlunda.

Den långsiktiga trenden på väderutvecklingen är att det blir varmare, avdunstningen ökar, nederbörden ökar, glaciärer och permafrost smälter, havsnivån stiger osv. Detta sker vi genom många små förändringar. Alla går inte i samma riktning hela tiden, men sammantaget flyttar de medelvärdet i de riktningarna.

Ungefär på samma sätt som att det kommer att vara sommar i Sverige om fyra månader, trots att det är vinter just nu.

Trevlig helg i vårvintersolen.

/Martin

142 Comments

 • Ett utdrag ur artikelen

  ”The graph shows in incontrovertible detail how the speed of global warming has been massively overestimated. Yet those forecasts have had a ruinous impact on the bills we pay, from heating to car fuel to huge sums paid by councils to reduce carbon emissions.

  The eco-debate was, in effect, hijacked by false data. The forecasts have also forced jobs abroad as manufacturers relocate to places with no emissions targets.

  Precis vad jag sa i förra veckan. Debatten bygger på felaktig data, och vi betalar priset för det idag. Fråga den ”gröna” mästaren prins Charles vad han gör för att minska utsläppen… dubbelmoral!

 • @Mumin

  På såväl SMHI som http://ewp.se/ går att läsa att det aktuella ”snöovädret” tog en betydligt ostligare bana än beräknat, vilket ledde till att den kraftigaste nederbörden hamnade ute på Östersjön, och inte alls nådde in över Skåne, där nysnömängderna väntas bli avsevärt mindre än tidigare trott. På webbkameror från exempelvis Båstad, Kristianstad och Klippan ser man att det knappt fallit någon centimeter, och några märkvärda snömängder har fallit endast i sydöstra Götaland, även om det inte rör sig om något ”monstersnöfall”. Till gengäld av den ostligare banan på lågtrycket, som var av 5b-karaktär, drabbades östra Svealand värre än beräknat, då den ostligare banan medförde kraftigare nederbörd, vilket är förklaringen till att nederbörden igår kväll började redan vid 17-tiden i Södermanland, fastän prognoserna förutspått att den skulle börjat under natten, medan Skåne istället ej hade nåtts av någon som helst nederbörd, som prognoserna sagt.

 • ”Henrik Svensmark, the Danish astrophysicist who is credited with the theory that most of the global warming of the 20th century was caused by a doubling of the magnetic output of the sun (a magnetic sun reduces cosmic rays which Svensmark says cause clouds) may be in line someday for a Nobel prize. Solar cycle 24 which began in 2009 shows the sun is in a steep magnetic decline. Sunspots are a proxy for solar magnetism — the more the sunspots the greater the solar magnetism. Solar cycle 24 is showing a steep decline in sunspots from previous 20th century solar cycles. Solar cycle 25 is looking to be even less magnetic with some astrophysicists (Livingston and Penn) predicting that by then there may be no sunspots. If Svensmark’s theory holds and the sunspots decline further, we may be looking at another little ice age like we had during the Maunder Minimum (1645-1715) when there were almost no sunspots for 70 years and the earth was as cold as its been since the last ice age.”

  Stor del av folket tror inte på värme-alarmisterna längre Martin… Jag ber dig att öppna ögonen för de andra vetenskapsmännen i världen som pekar i motsatt riktning. Vad är det som har fått dig så fanatiskt in på mänskligt påverkad global uppvärmning spåret? Jag läser dina(och din sidas) argument, sen läser jag motsatta sidans bevis eller terorier (vilket är allt ni har), och sedan jämför jag det med verkligheten. Varje gång hamnar jag på motsatt sida av vad du säger. Vi är väl vuxna nog att erkänna när vi haft fel? Hur långt ska det gå?

 • @martin

  Som vanligt bemöts bara kritik om klimathotet. När de gäller de usla prognoserna är det alltid tyst.
  Senaste missen är ju bara pinsam. Nöjer mig med att läsa om vädret som varit i fortsättningen. Prognoser är bara rappakalja !

  Håller för övrigt med Martin om klimathotet.

  Trodde dock detta var en vädersida. Inte en klimatsida.

 • Henrik, jag tror du har helt rätt gällande solens magnetfält. Som jag förstår det så är solens magnetfält väldigt viktigt i dess påverkan av molnbildning samt korresponderande albedo på jorden. Svensmarks samband är väldigt starkt och teorin står sig. Här hittar ni mycket solinformation samt även magnetfältet samlat:

  http:/ /wattsupwiththat. com/reference-pages/solar/

  Varför inte Martin kan tänka sig att vika sig en tum från AGW teorin, får han väl själv svara på, om han vill, men det kanske han inte får? Han har ju sina betalda uppdrag…

  Martin: Du bygger en del av din världsbild på konspiratoriska idéer. Jag håller mig till det som visats med vetenskapliga metoder.

 • Jag begriper inte varför så många av er kommentatorer till denna blogg försöker att motbevisa Martin genom att hänvisa till pseudovetenskapliga alternativt hypotetiska, vetenskapliga artiklar, som beskriver fenomen som ej helt är erkända av naturvetenskapen. Det är Martin som är meteorolog och fysiker här, inte vi som kommenterar hans blogg. Åtminstone inte de flesta av oss:)

 • Martin, jag glömmer inte alls att varmare luft kan lösa mer vattenånga. Nu pratar vi dock om luft runt tropopausen. Som du själv skrivit flera gånger tidigare så flyttas tropopausen sakta uppåt och då det är tunnare luft högre upp så blir det också kallare.

  Så, nej, bara för att luften nära jordytan blir varmare och kan innehålla mer fukt, så betyder inte det att samma beteende är giltigt uppe i Stratosfären.

 • @ EJ

  Jag menar förstås bara att om alla fordon ska gå på el kommer vi snart att tömma välden på de grundämnen som behövs i moderna batterier. Är det miljövänligt?
  Biogas är förnybar och görs ofta på avfall som annars ändå skulle förbränts eller förmultnat.
  Flygplan och båtar kan ju också gå på el men räckvidden är ytterst begränsad och miljövinsten av det om något sjunker i djuphavet är tveksam.

 • Janne, du tänker på lithiumjonbatterier som man har i mobiltelefoner? Lithiumfyndigheterna av idag räcker till batterierna på mobiltelefonerna och laptop/notebook/paddor, men inte på långa vägar till alla bilar. Som det ser ut idag måste man använda sig av NiHM. De består av nickel och någon annan metall (ej begränsat till ett specifikt grundämne). Det var för övrigt sådana batterier GM använde sig av för 20 år sedan i sina (då) nya elbilar. Förhoppningsvis blir det både bättre priser och bättre kvalité vid massproduktion.

  Biogasproduktionen i Sverige är idag maxad av vad man får ut från rötgas. I alla fall har det stått så i nyheterna senaste året. Det går alltså inte att driva fler fordon på det sättet. Naturgas finns dock i väldiga mängder.

 • Martin:DailyMail-artikelns diagram med prognos- resp verklig temp i samma fig var väl korrekt, och löftesrik. Om några år ser vi ännu tydligare vart det barkar hän.
  Första fig i ”skepticalscience.com” ser ju oroande ut vid första anblicken men säger inte så mycket om man tänker efter. Ökningen av energin som tillförs vattnet verkar ju som sagt oroande men hur mycket har detta motsvarat i temp ökning hos havsvattnet. Vatten har ju mycket hög värmekapacitet, så det tål hög värmetillförsel för en viss tempökning. Vore intressant med graf över vattnets tempökning.

 • Den globala uppvärmningen existerar överhuvudtaget inte. C02 är ingen klimatdrivare och framförallt har människans C02-utsläpp inte någonsomhelst effekt. 17 år utan uppvärmande klimat har väckt tillochmed de döda att gå upp till strid emot slaskmedian och den falska klimat”vetenskapen”. Vintern kommer NU!

 • Martin. Hur stor blir den totala minskningen av utsläpp om Sverige går ner till 0. Det skulle jag vilja veta.
  Martin som vet så mycket kan säkert informera om detta.
  Kenneth

  Martin: Jag förstår att du är lite ironisk (?). Men jag gör ändå ett litet resonemang.

  Jag antar att du menar koldioxid? Man brukar säga att Sverige står för 0,2% av de globala utsläppen. Så det korta svaret blir att utsläppen minskar med 0,2% om Sverige lägger locket på.

  Men om vi skulle göra det så skulle det även påverka marknadspriset. Bara marginellt, men ändå. I så fall, med ett större utbud och därmed lägre pris, så skulle troligen någon annan konsumera upp vår andel. Dvs tom den lilla minskningen skulle utebli.

  men man kan även resonera tvärtom. Att Sverige, om vi verkligen gick ner till noll i utsläpp, skulle påverka marknaden dels som en förebild, dels genom de teknologiska innovationer som vi i så fall skulle ersatt det fossila kolet med. I så fall skulle effekten av vår minskning troligen bli större än de 0,2% vi utgör.

  Tiden är en viktig faktor att ta hänsyn till.

 • ”Globala uppvärmingen! jo tjena! hur vet Ni ”vädernissar” att det inte är en cykel varje 1milj. år?? ”Globala uppvärmningen” är en kassako, någon tjänar pengar och vi skattebetalare finansierar -som vanligt! Hur påverkar våra miljöskatter och andra miljöavgifter smoggen i Kina, England, USA mfl?
  Nä du Martin, gå en riktig utbildning istället!
  Lycka till med din kandidering till Miljöpartiet, det luktar fjäsk lång väg…

 • Ja. Så är det nog, tiden är en stor faktor, så stor att det blir omöjligt att inom en rimlig tid
  få med sig alla andra länder på samma linje som Sveriges.
  Sverige är ett litet land med liten befolkning men där vissa tror att alla andra ska rätta sig efter vad vi gör.
  Under tiden kommer den politiken att utarma Svenska folket som måste betala skyhöga skatter för att få ner sitt eget utsläpp med 50% och uppvärmningen kommer att fortsätta i samma takt som innan minus 0.1%.
  Vem tror innerst inne att resten av jordens befolkning tänker göra samma sak som Sverige,
  inte många.
  Nåt annat måste göras. Vad vet inte jag, kanske acceptera fakta och utarbeta metoder för att anpassa sig. Vem säger att det skulle vara omöjligt?
  Vädret i Sverige kommer fortsatt att vara lika svårt att förutsäga som nu, under lång tid.
  Kenneth

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: