Sol och kalla nätter

Av Martin Hedberg

Nej, det är inte så att det blir soligt om nätterna. Men det klara vädret ger solsken på dagarna. Om nätterna blir det däremot kallt.

Högtryck fortsätter att prägla vädret här i Skandinavien. Det hindrar dock inte en del snöbyar från att driva in över fjällen, men överlag så väntar jag relativt små nederbördsmängder kommande dagar.

Det som framför allt karaktäriserar vädret är att det blir soligt om dagarna, samt att det blir kallt om nätterna. Högtrycket gör att det inte bildas så mycket moln. Med solens hjälp stiger då temperaturen om dagarna. Instrålningen av energi är stor.

Men samma situation, dvs klart väder, ger även stor utstrålning av energi. Om dagarna märker vi inte så mycket av detta, solinstrålningen är större. Men om nätterna, när solen inte är uppe, så dominerar utstrålningen av energi. Det gör att temperaturen sjunker markant.

Det är därför som vi växlar mellan sol och ett par plusgrader dagtid samt flera minusgrader nattetid och om tidiga mornar.

Den här vädertypen med stora temperurväxlingar över dygnet och liten eller ingen nederbörd står sig kommande vecka.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

69 CommentsLeave a comment

 • Hur tusan ändras temperuraturen från 12-13grader
  från morgon till kväll då det blir 2-3grader på dagen veckan därpå? prognosen är ju ett jävla skämt
  kan ni inte ha något så när säker prognos så lägg ner.Tittar man på vädret kommande vecka så blir det
  vår och ganska höga temperuaturer, men senare så är det inte så detta gällde föra veckan men nu stämmer det inte ett skit

 • Det är kallt även dagtid, trots solsken. Temp. ligger fortfarande en bra bit under det normala, även om den allra kallaste luften försvunnit.
  Det finns tyvärr ingen riktig vår i sikte. Fortfarande en väldigt sydlig jetström. Samma polarluftmassa ligger kvar framöver och värms bara ytterst långsamt upp av solen.

 • Hej Martin

  En sak saknar jag och många andra i väderprognoserna: ISLÄGET.

  På vintern vill man veta när isen växer till och är stabil. Så här års vill man veta när den väntas gå upp. SMHI rapporterar om isläget till havs, men inget om läget där de flesta människor befinner sig: I skärgårdar och kring större sjöar.

  Själv brukar jag sjösätta båten i mitten av april för att åka ut till vårt sommarparadis i Stockholms skärgård. Det brukar gå bra. Men jag har just varit nere vid båtklubben och det ser dystert ut i år. Inga tecken på ruttnande is – den är stabil och täckt av snö. Och med tanke på de kalla nätterna ser det inte ut att finnas mycket hopp om förändring den närmaste tiden.

  Men en sak undrar jag över.

  Det ser ut att vara extremt lågvatten, dvs isen ligger betydligt lägre än vattenytan brukar göra. Så är det ofta vid kraftiga högtryck. Så om det blir lågtrycksbetonat kanske vattnet stiger och strömmar upp över isen. Det skulle vara toppen för då går islossningen betydligt snabbare än om isen är täckt av snö som effektivt reflekterar solstrålarna.

  Vad tror du? Finns det chans till mer lågtrycksbetonat väder den närmaste tiden?

  Mats

  Martin: Tyvärr är det mest högtryck i sikte. Lågtrycken väljer andra banor eller utvecklas inte så bra i vårt högtrycksdominerade väder just nu. Fast å andra sidan gör ju högtrycket att det är rätt så soligt, något som de många uppskattar. 🙂 Men vädret främjar inte islossning. Och det finns det också många som uppskattar. Å ena sidan, å andra sidan…

 • Om man bortser från vindar och hav som värmer eller kyler luften extra. Finns det någon dag då det är jämnvikt mellan instrålning från solen och utstrålningen under hela dygnet. Dvs att vi mottar lika mycket energi som strålar ut.
  Antar att man strålar ut olika mycket energi beroende på marktemperatur så fär enkelhetens skull kanske man ska specificera 0°C som temp.

 • Lågtrycken kommer till midsommar och då låser de sig i en sydvästlig bana över sverige….precis som förra sommaren. Högtryck det är det bara på vintrarna typ…..Suck. Var i helgen på Täby GK och åkte pulka med ungarna, och det är minst en 20 cm stenhård snökaka överallt, lär inte bli någon golf än på ett par månader……

 • Hej Martin. Jag minns någon vår när det var kall luft samtidigt som solen värmde på rätt så bra. Då bildades väldigt kraftiga snöbyar in över land precis som det brukar bli åskskurar på sommaren. Det vräkte ner ett par dm pudersnö på väldigt kort tid. Då fanns inte den snön med i några prognoser. Nu finns det inte heller med någon snö i prognoserna de närmsta dagarna. Så nu undrar jag om det finns någon risk för att det skulle kunna ske nu också?

 • lennart strömberg! det är klart att prognosen är ett skämt, klart.se är en kommersiell sidan, dem säljer reklam på sidan, jag kan lova att det temperaturen kommer ligga över grader, kanske till och med över 15 grader, jag vet bara inte när, det är ungefär så klart.se ställer prognos:) Nu blir Martin riktig sur.

  Martin: grr 🙂

 • Det här är nästan för bra för att vara sant. Har ni varit med om liknande soliga och underbara dagar? Att det är kallt morgnarna när man går ut med jycken är bara uppfriskande. Vårvinter!! 🙂

 • Jaa, precis Lars 15:51 ! I dag har jag njutit så i solskenet ! Hade ni föredragit ” blåst, regn o 3 plussgrader ” ? Och eftersom solen går i moln om några dar o dagtemperaturen därefter väntas sjunka såå… Carpe Diem för ” guds skull ! O har ni funderat på vad uselt väder är egentligen ” globalt sett ” Hjälp !

 • Håller med Lars. Men bacillerna slår till tyvärr, oavsett väder. fast i morgon skall jag skida vid Lida, igen. 🙂 🙂 🙂

 • Tomas har helt rätt:

  Sydväst-lågtycken kommer självklart att låsa sig i en bana över Sverige någon gång i juni och tre månader framåt. Regn varenda dag och +15 utlovas. En garanterat solfri sommar kommer det bli i år igen. Behövs inga datorer för att räkna ut det.

 • Jan Ekblom, Lars mfl vinterälskare:

  Ja jag hade föredragit några dagar med regn, blåst och några plusgrader DYGNET RUNT. Då får nämligen snön, isen och tjälen en chans att försvinna så att solen kan värma marken mer effektivt och djur som flyttfåglar och vårblommor chans att trivas. Både djur och växter lider av detta väder.
  Bättre att regn/rusk kommer nu än till senvåren och sommaren.

 • Gillar man värme så är numera Sverige helt klart fel land att bo i.

  Mats – Du får byta båten till en snöskoter istället 🙂

 • Sant som du säger Martin. Solen lyser inte om natten. Det bästa jag läst på länge…

  Martin: Solen lyser hela natten, men vi vänder ryggen till 🙂

 • ”Gillar man värme så är numera Sverige helt klart fel land att bo i.”

  Så vitt jag vet har Sverige aldrig bjudit på tropisk värme, åtminstone inte sedan början av 1000-talet.

  P.S. 2011 var ett av de varmaste åren någonsin, mars 2012 riktigt varm och datumet den 20 oktober 2012 det varmaste så sent på året. Alla snackar om kylan, men ingen lägger någonsin märke till värmen, när den väl infinner sig.

 • Petitesser kanske ! Vi bor ju i norra Europa, vad inbillar vi oss ? Dessutom så lär en del växter o träd må bra av vintrar som är kalla. Rötterna får vila och kommer ett bakslag efter det milda på vintern så är inte det bra för skott eller knoppar har jag för mig att jag läst !?

 • Solsken om dagen och månsken om natten.

  DET KAN INTE BLI BÄTTRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  NJUT NU, för snart kommer knott och mygg… hehe..

 • Tomas säger:
  måndag den 25 mars 2013 klockan 14:18
  ”Lågtrycken kommer till midsommar och då låser de sig i en sydvästlig bana över sverige….precis som förra sommaren. Högtryck det är det bara på vintrarna typ…..Suck.”

  ”Ett lågtryck laddar upp väster om England” ”Lågtrycken ligger på rad i en bana mot Skandinavien” ”Ett ettrigt lågtryck närmar sig västerifrån” ”Det ostadiga vädret fortsätter” ”Det ostadiga vädret fortsätter” ”Det ostadiga vädret fortsätter” ”Det ostadiga vädret fortsätter” ”Det….”

  Känner du igen det?

  Ja, så låter väderleksrapporterna om somrarna. Var finns högtrycken då? Inte hos oss i alla fall. Möjligen någon högtrycksrygg då och då men det är allt. Eller inget skulle jag vilja säja…

  I stället har jag kunnat läsa om högtrycken som ligger fast över Ryssland och ger varmt och vackert sommarväder.

  Det känns som om Sverige ligger i en gräns mellan två olika vädertyper som kolliderar med varandra över våra huvuden och vårat sommarväder blir som en orolig krigszon.

 • Jag bara undrar, nu det är så kallt här i Sverige, är det bra också på nordpolen? så att isen hinner frysa tillbaka igen (lite grand i alla fall)??

  Martin: Isen i Arktis fortsätter att minska som tidigare, trots att det är kallt i Sverige just nu.

 • klart.se är klart bättre i sina prognoser än t.ex Aftonblaskan som skrev häromdan att värmen är på väg till Skandinavien. De vill ju på det sättet öka försäljningen av tidningen…

 • Nu är det snart påsk och gäller det god mat och avkoppling. Då bryr jag mig inte om vädret. Ju mer ni gnäller om vädret ju sämre blir det (som ni upplever det i alla fall)

  Tänk positivt!

 • Ganska korkat klimatalarmistiskt svar av Martin på Roberts fråga.
  Isen minskar säger du, Martin? Jämfört med vadå och under vilken tidsperiodv menar du?
  Isen har sin största utbredning och tjocklek i mars-april i polområdet.

  Däremot har du rätt att den har minskat de senaste åren, i somras var den rekordliten och även nu vid årstidsmässigt maximum ligger den på låga nivåer.
  Kanske har den också kulminerat i utbredning för denna säsong.

  Här kan man hålla koll på isen:
  http://www.iup.uni-bremen.de:8084/ssmis/extent_n_running_mean_F17_previous.png
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.recent.arctic.png
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/NEWIMAGES/arctic.seaice.color.000.png

  Martin: En ryggmärgsreflex att kalla mitt svar för för ”klimatalarmistiskt”? Förutfattade meningar?

  Jag jämförde isutbredningen i Arktis februari 2013 med februari tidigare år (1979-2012) under den perioden som man haft tillgång till satelliter och därmed jämförbara data. Se tex data och grafik på: http://nsidc.org/data/seaice_index/ (öppnas i nytt fönster/flik).

 • Nu får alla vinter-älskare ta och ge sig.Det har varit svin kallt och is-tid sedan i november.Så packa ned is borrar /Snöskotrar och knip igen och sluta klaga på korta vintrar…….

 • Hur kan man klaga så på detta väder? Nog för att det kunde varit lite varmare över dygnet, men hur kan man annars klaga på uppehållsväder. Strålande sol med dagsmeja, perfekt avslutning på vintern. Inget jäkla regn nu tack!

 • Till Äpplet

  Jag vill inte förstöra din illusion om värme och det går säkert att hitta ytterligheter och också enstaka varma dagar.

  Väderleken har blivit blötare och också kallare mot hur det var för 30 år sedan och det är naturligtvis inte relativt tropisk värme.

  År 2012 föll det enligt SMHI 200% mer nederbörd i hela Sverige än vad som enligt dem är normalt, vilket väl måste betraktas som en ytterlighet och kanske som en bekräftelse av trenden. 200% innebär dubbelt upp så det måste vara en ytterlighet.

  För 30 år sedan gick vattentemperaturen här på västkusten upp till 25 plusgrader så gott som nästan varje sommar. Minns även att 27 plusgrader uppmättes vid något tillfälle. De sista 10 åren har temperaturen knappt nått upp till 20 grader mer än vid något enstaka tillfälle.

  Nu finns flera skidbackar i Skåne och de ligger välfyllda med snö. För 30 år sedan fanns ingen snö och inga skidbackar i Skåne.

  För 30 år sedan var böndernas problem att det var för torrt och för varmt och problemet var ifall det skulle komma tillräckligt med regn för att skörden inte skulle torka bort och man försökte konstbevattna åkermarken. Nu är det tvärtom att det är alldeles för blött och kallt och skörden ruttnar och bönderna kan inte köra med traktorerna på många ställen för att marken är vattensjuk.

  En reflektion jag gör är att jag tycker det är lite märkligt att meteorologer inte mäter luftens temperaturer nattetid. Luftens dagstemperatur kan som jag uppfattar med plötslighet fluktuera avsevärt mer än vad normalt luftens temperatur gör nattetid och därför bör luftens temperatur dagtid vara ointressant att mäta.

  Martin: Vi mäter och gör prognoser på temperaturen över dygnets alla timmar, även för natten.

  Det är inte ointressant att mäta eller göra prognoser på dagstemperaturen, det är trots allt det som de flesta upplever.

  För att undvika fluktuationer och kraftig lokal inverkan av tex variationer i sol/moln, terräng osv, så är det vanligt att titta på temperaturen på 850 hPa, dvs ca 1,5 km upp i luften.

 • Nu har man gått och vänta på den där våren för och komma igång mdd jobben!!men näää döläget kommer fortsätta och hålla firman vid liv vid det här helvetesväder är inte roligt!!!!snälla martin ser du värme framöver annara måste jag börja sälja av maskiner för o klara mej!!!!aldrig varit med om nåt liknande://

  Mvh orolig entreprenör

 • @Kalle

  Jag håller inte med om att vintrarna var snöfattigare för 30 år sedan i Skåne. Det är allmänt känt att 80-talets vintrar var både kallare och snörikare än idag. Jag skulle exempelvis skämmas om jag skulle ha påstått att årets vinter var värre än 1985, 1986 och 1987.

 • Hej,Martin.Jag hörde igårkväll P4 nyheterna kl:23:00
  att ”Hekla” på Island hade börjat att ge sig tillkänna.Har du någon kommentar till detta.Tack!
  för svar.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Jag har noterat att jet strömmen går mycket längre söderut nu, vilket orsakar kylan i europa, inte bara här uppe i norr.

  Tycker också att det är underligt hur el producenterna får göra som de vill. De klagade över att elen var så billig att det inte gick att göra vinst. P.g.a. all nederbörden förra sommaren.
  Sen publicerar dagens industri en artikel om ”Rekordlång period av elöverskott”.
  Export högre än 20 TWh…
  ”Samtidigt har det envist kyliga vädret gjort att elpriserna stigit något. Till det har också bidragit att nivåerna i vattenmagasinen nu är under de normala.”
  Hur går det ihop?

  Ursäkta min frustration. Men det talas så mycket om global uppvärmning. Och att vi måste reducera utsläppen. Spelar det ingen roll att vi faktiskt bor långt norr, med mycket låg folkmängd?

 • TYSON

  Nej, men till gengäld var de flera grader kallare än årets vinter.

  Däremot pågick vintern nov-april åren 1969/70 och 1965/66. Därtill var dessa avsevärt kallare än årets, som faktiskt innehållit flera avbrott i kylan. Jag kommer aldrig att hålla med om att årets vinter är den värsta i historien, liksom att det är kallt nu som aldrig förr. Detta finner jag felaktigt och dumt, och SMHI:s statistik ger stöd åt min åsikt.

 • Fredrik: Det som förvånar mig är hur en del vetenskapsmän underskattar vanligt folk. Nu har de sedan länge pekat på den globala uppvärmningen som bla. minskat isen i Arktis. Att en ökad mängd öppet vatten i Arktis i sin tur skulle ha en ”feedback” på atmosfärsströmningen är ju klart – men över 1/3 av norra halvklotet???

  Själva Arktis som helhet utgör ju en pytteliten del av hemisfären (sett på en jordglob, inte på en konventionell kartprojektion). Och den del vi talar om utgör en mindre del av denna pyttilitenhet.

  Men det är klart, i den icke-linjära atmosfären är allt möjligt, fladdret av en fjärilsvinge kan ju sätta igång en tornado. Men har vi nu blivit lärda i 10-20 år att mindre is i Arktis leder till mildare arktikluft och därför mildare vintrar, så behövs det ju lite extra pedagogisk ansträngning för att nu övertyga oss att det också kan leda till kallare vintrar. Men, nej, det är bara att blint tro på de nya förklaringarna.

  Det påminner lite grand om Sovjetunionen om de äldre av er kommer ihåg det imperiet. När sovjetmedborgarna en dag öppnade partiorganet Pravda kunde de läsa att kamrat NN, som i 20 år och fram till i går framhållits som 100% kommunist, nu avslöjats som att alltid varit kapitalistagent, imperialistlakej och förrädisk spion för västmakterna!

  Men om nu öppet vatten kring Nordpolen kan leda till både varmare vintrar och kallare vintrar, och förmodligen också något mitt emot, dvs normala vintrar, innebär ju detta att det öppna vattnet inte har någon som helst inverkan på klimatet!

  Martin: Men det öppna vattnet istället för is är ju en del av klimatet. Så viss inverkan hade det ju i alla fall. Eller rättare sagt rätt stor inverkan. 😉

 • Äpplet
  DUM ÄR DEN SOM DUMT SÄGER.
  Har aldrig påstått att detta är den kallaste vintern någonsin. Bara att den hållit på väldigt länge.Och att det måste vara ovanligt.Min frusna kropp ger mig stöd åt min åsikt.:).

 • Äpplet:
  Enligt DMI är teperaturdifferensen mellan året mars och förra årets ca 7 grader, vilket är den största skillnaden på två på varandra följande marsmånader sedan mätningarna började 1874.
  Dessutom är årets mars den kallaste sedan 1987 och den 11:e kallaste sedan 1874.
  Du vet väl att med statistik kan man bevisa rätt mycket, hur felaktigt och dumt det än är.

 • Hej….
  Era kväll nattemp är för låga jämt jämt höj dom ett par grader Ja nu är ni tysta över detta med att vi går mot varmare klimat Ja ja ni ha eran statistik mmm vet det

 • försök vara lite mer sakliga och försök även skriv riktig svenska och sluta skäll på martin

 • Då så då är våren helt inställd,våren svinkall säger Emil Björk på SMHI risken är dock stor att sommaren blir kort och även den blir ostadig och kall med andra ord inget utomhus bad i år heller, nåja det finns ju badhus! vem minns inte fjolårets Stockholm maraton som var, med minusgrader i juni.

 • Perfekt väder för oss som jobbar i skogen! Lite snö och stark nattkyla. Hårda vägar som håller för tunga lass.

  Martin: Perfekt

 • Den gobala temp kurvan håller på, som vi sett i tidigare presenterade diagram, att hamna under det datorprognosticerade kurvområdet, och detta måste ju för alla, inkl Martin, vara oerhört glädjande. Fortsätter det så i säg 10-15 år famåt, har vi återvunnit mycket av den tid vi hittills har förlorat vg klimatfrämjande åtgärder. Har vi riktig tur kanske det visar sig att CO2 inte alls är den otäcka bov vi befarade och slipper den stressen, och vi kan skippa åtm CO2- miljöskatten och satsa pengarna på något nyttigare. Hoppet är det sista som överger människan.

 • Anders Persson: Personligen har jag ingen uppfattning. Jag lyssnar och läser… forskare och vetenskapsmän har haft både fel och rätt i mer eller mindre utsträckning förr…. Olika ”grupperingar” tar alla chanser att föra talan i dess övertygelse. tror inte nån ”sida” är helt å fullt balanserade och objektiv. Det enda Jag personligen är övertygad om är att vi människor påverkar klimatet, hur och i vilken utsträckning överlåter jag åt andra att bedöma.

  Jag längtar efter vårvärme, det vet jag dock! 🙂

 • @Jeppe och Leffe

  Bara för att det ser ut att bli nattfrost betyder det inte att våren är utebliven. Det har otaliga år inträffat att nattfrosten hängt kvar ända in i maj, bland annat 1984, som dock blev riktigt varm, men inte i starten. Vi får ju trots allt positiva grader dagtid, så temperaturen i kombination med den allt starkare solen förmår ju att sakta men säkert smälta snö- och istäcket. Jag vet att man när man definierar vårens ankomst tar hänsyn till dygnets genomsnittliga temperatur, och om man tänker så kan våren dröja för flera platser. Men å andra sidan torde ju solen förr eller senare göra sitt för att få dygnets medeltemperaturen att stiga, så att vi trots kalla nätter kan skönja en spridning norrut av den meteorologiska våren. Personligen tycker jag att det här i Södermanland känns som vår utomhus, då det är 4 grader varmt, solsken och snösmältning.

 • Tack @Jeppe Nu då Martin kan inte du nu komma med en fantastiskt skön Prognos för april där vårvärmen härjar!säg att dom andra har fel ang att det skall vara kallt och Jä-t och du rätt glad påsk på dig!

 • Mycket bra skrivet Anders Persson!!
  Bättre att forska ”ganska klart” innan man ger besked istället för att gissa hejvilt med en stor dos ideologi såsom det varit de sista 20 åren.

 • Waxholmsbolaget bröt halvmetertjock is på Ingaröfjärden igår för att kunna komma fram till bryggorna där till påsken. Man fick stöta sig fram etappvis för att kunna forcera isen.
  Vattenståndet är ca 50 cm under det normala.
  Kärvt !

 • Lasse H…
  Ja du har alldeles rätt. Hur många bilar fanns det för 15000 år sen då isen började smälta? Och hur förklarar man alla istider innan som också smälte bort?
  Föresten så fiser och rapar våra köttdjur ut mer metangas än vad alla bilar släpper ut co2.
  Klimatförändringar har alltid funnits, men våra politiker har hittat ett nytt sätt att kivas och det är väl det dom behöver.

 • sänk skatt på bränsle, jorden går inte under för att vi använder fossila bränslen.global uppvärmning är en bluff, en förevändning för staten att dra in massa pengar. klimatet har alltid ändrats under årtionden, det har tillkommit och försvunnit massa arter under tiden.

 • Såvitt jag vet så avlöser kalla, varma och normala vintrar varandra slumpmässigt, möjligen med en långsam ökning av de varma och en långsam minskning av de kalla. Varför just denna vinter är kall långt in i slutet av mars, tror jag ingen vet.

  Ett behändigt sätt att sammanfatta vintersäsongen är det sk. NAO indexet, som i princip är tryckskillnaden mellan Island och Azorerna. Hade de uppvisat någon periodicitet hade man kunnat goera prognoser genom den, med statistiska metoder.

  Nu gör man istället på ”vanligt sätt”, man gör modellberäkningar 2-3 veckor framåt och utvärderar dag för dag eller vecka för vecka den prognoserade lufttrycksskillnaden mellan Island och Azorerna och får så en prognos i termer av NAO-indexet.

  Att säga att den kalla vintern ”beror på” NAO indexet är lika upplysande som att säga att det kalla vädret beror på att ”Celsiusindexet” är lågt.

 • Hej evryhopa hur fasen kan det vara så kallt,själv gör jag allt för att öka utsläppen av växhusgaser.Den globala upphettningen verkar trots detta utebli.Det enda som finns kvar är den globala upphetsningen hos experterna,förmodligen av rädsla för uteblivna forsknings anslag.

 • @Daniel

  Visst, men du stirrar dig blind på att tempen med solens hjälp kommer över 0

  det kvittar om det står +5, det blåser ju 10ms av en iskall ostan vind.

  så länge ostan vinden härskar finns det inga vår känslor i skåne.

  PS 🙂
  snöat i natt, 12ms ost, +1 grad
  dvs känns som -10 ute, == minimal vårkänsla

  Jep

 • Till Äpplet

  Jag har gjort en notering här om att vintern 1982 var kall med mycket snö. Kanske var det så att detta var något speciellt och det var av den anledningen jag gjorde en notering. Kanske var det också en inledning till en förändring eller ett avbrott på en längre serie av föregående milda vintrar och en längre serie av föregående varmare och hetare somrar. Men det förekom även varma somrar efter 1980 och efter 1990 men det är nog inte troligt att hitta någon enstaka eller flera på rad som varit lika varma och heta eller varmare och hetare som före 1980-talet.

  Till Martin

  Det kan nog vara vettigt att mäta temperatur längre upp i luften som du skriver. Och jag är ingen expert men det är du. Men jag vidhåller nog ändå att om jag skulle mätt temperatur i syfte för att eventuellt försöka se statistik över tid och för att eventuellt se förändringar över tid eller över tidsperioder så hade jag nog velat försöka utesluta så många faktorer som möjligtvis kan påverka så att det blir svårare se trenden. Jag vet inte vad för faktorer som kan påverka tillexempel solens inverkan på luftens temperatur, men luftens sammansättning en given tid kanske kan påverka tillexempel. Och då bör mätning av temperatur nattetid när temperaturen troligtvis är som kallast på dygnet kanske vara vad som är intressantast att studera. Om vi föreställer oss att det tillexempel är en längre tid av uppvärmning av jord och vatten så bör det påverka på så sätt att nattemperaturen efter hand blir högre, eller tvärtom. Men om man nu mäter temperatur över tid och både natt och dag så kanske man tillexempel kan separera dagtidsresultaten ifrån nattidsresultaten och se om man genom att göra så kommer att se lite olika resultat när man jämför olika år eller tidsperioder.

  Martin: Så gör man. Man ser tex att nattemperaturerna har stigit mer än vad dagtemperaturerna har gjort.

  Man kan fråga sig varför det har blivit så. Ja det lär ju inte vara för att solen lyser starkare. Men om tex utstrålningen av energi nattetid minskar så skulle detta leda till att temperaturen om nätterna inte sjunker lika mycket.

  Vad skulle då kunna minska utstrålningen av energi? Här finns det i alla fall två rimliga förklaringar: 1. Ökad molnigheten. 2. Ökad växthuseffekt. Bägge dessa leder till högre nattemperaturer.

  Men även om dagarna har det blivit varmare (om än inte lika mycket som om nätterna). Vad kan förorsaka detta? Jo tex 1. Ökad solinstrålning, 2. Minskad molnighet, 3. Ökad växthuseffekt.

  Det behöver inte bara vara en orsak som ligger till grund för att temperaturen förändras.

 • Tyvärr är det så att samhället behöver mycket pengar. Titta bara ut i EU. SÅ om vi ska sänka skatten på bränsle så behövs en skattehöjning på arbete. Jag tror inte att någon vill betala mer skatt på sin lön än vad man gör idag.

  Inte för att jag vill ha mer skatt på bränsle men här kan jag i alla fall välja att köpa en snålare bil och kanske röra på mig själv ibland.

 • @Kalle

  Det stämmer att vi de senaste 20-30 åren sett en tydlig frånvaro av riktigt ”heta” somrar rakt igenom. Däremot har det under flertalet somrar förekommit kortare perioder av osedvanligt hett väder, såsom 92, 95, 96, 97, 02 och 10. Som relaterat till ditt troligtvis sanningsenliga påstående om att somrarna var bättre före 1980, kan jag säga att 1960-talet utgjorde en påtaglig parentes i denna period av varmare somrar.

 • Kan vi inte bara strunta i kylan ett tag och låtsas som att det regnar?! …. 😛 Seriöst detta är SÅÅÅ knäckande, mina stackars barn får leta påskägg i trädgården när det fortfarande är vinter i år. 2011 var det i april 4+ på dagen och -3 på natten, sen kom frosten ända in i maj. Ser ut som ett liknande scenario i år = DÅLIG hö skörd = DYRT hö!! Sveriges väder måste skärpa sig, annars lägger jag hö-pengarna på Hö-g och gör som utvandrarna!!

 • Äpplet,
  Har du verkligen kollat fakta fakta ordentligt? Du har missat 94 som hade en osedvanligt het juli i hela södra halvan av landet.

 • Jasså vad hände nu?
  Från +5 den 7e till +12 den 8e?
  Står sig detta så blir jag tämligen lycklig då jag äntligen får ta fram sommarbilen.
  Har snart inga tummar kvar av allt hållande. 🙂

 • @Andreas K

  Jag har inte alls glömt bort att kolla fakta. Jag talade om somrar som ”delvis” bjöd på riktigt hett väder, och till dessa hör inte 1994, då denna sommar bjöd på hetta under större delen av sommaren. Samma gällde sommaren 2006, som jag som synes inte heller nämnde i min föregående kommentar. Jag ber om ursäkt om detta inte framgick speciellt tydligt.

 • Trollmor: Klaga inte på aprilvädret. April 2011 var den överlägset varmaste aprilmånad som någonsin uppmätts i Sverige. Innan dess var 2009, 2007, 2004, 2002, 2000 och 1999 rekordvarma. Samtliga aprilmånader 1999-2011 var ”varmare än normalt”.

 • Varifrån kommer påståendet om att nattemperaturerna har stigit mer än vad dagtemperaturerna har gjort? Vilken plats och vilken tid på året gäller det?

  Det gäller ju inte vårarna i Sverige i alla fall.

 • @Markus

  Som du säger har det innevarande seklet hittills bjudit på många riktigt varma aprilmånader. Däremot var det ont om sådana på 1990-talet, och varje år 1994-1998 var april ganska kylig, framförallt 1996 och 1997.

 • SMHI har en del faktablad. Ett faktablad diskuterar värmeböljor i Sverige.

  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.16889!webbFaktablad_49.pdf

  Av faktabladet framgår att under en 8års-period 1968 – 1975 så gick temperaturen upp över 29 plusgrader 5 somrar av dessa 8. Efter 1975 och fram till och med dagens datum, det vill säga under en tidsperiod av 38 år har temperaturen gått upp över 29 plusgrader endast vid 4 tillfällen. Av faktabladet framgår också att sommaren 1968 sticker ut rejält som en ytterlighet med nästan 25 dagar med temperatur över 25 plusgrader, och 1975 med absolut toppnotering i temperatur med över 31 plusgrader. Om man studerar ifrån år 2000 och framåt kan man se ett ganska så jämnt utfall relativt tidigare med en fallande tendens i temperatur.

  Och med respekt till Martins tal om ökande nattemperaturer så visar faktabladet också på en trend med ökande högsta dygnsmintemperatur. Så trenden kan kanske ses som en trend mot ett jämnare temperaturutfall över dygnets timmar vilket betyder minskad benägenhet till utfall med hög dagstemperatur och minskad benägenhet till låg nattemperatur eller tvärtom om man föredrar uttrycka sig tvärtom.

  Martin anger växthuseffekten som en orsaksfaktor, och min amatörmässiga slutsats säger mig att det mycket väl kan vara så, och samma amatörmässiga slutsats vad gäller väderförändring hos oss säger trend mot ett temperaturmässigt jämnare klimat, vilket kanske också innebär ökad förekomst av moln och dimma sommartid och minskad förekomst av moln och dimma vintertid.

  Det talas i rapporten om möjliga temperaturer på 40 plusgrader vad gäller framtidens värmeböljor. Som jag tolkar statistiken måste det betraktas som nonsens och som mycket osannolikt att det skulle bli så. Kuriosa i rapporten om värmeböljor är att det står om ökad dödlighet med olika anledningar i samband med värmeböljor. Det måste bero av att vi människor är dåliga på att anpassa oss till temperaturförändringar.

  Lite lurigt är att som det har varit denna vintern och de 2 sista månaderna är att man blir lurad av det myckna solskenet som är varje dag när man tittar ut ifrån inomhus. Man får som jag upplever lätt en falsk föreställning om att det är varmt ute eftersom solen skiner så mycket, men när man kommer ut genom dörren är det iskallt. Det är säkert ovana vid att det är så soligt och kallt.

  Om man bättre separerar temperaturutfall nattetid och dagtid och sammanställer separat statistik över året kan man säkert få fram trender och väderförändringar när man sätter ihop de olika delarna i statistiken i ett helt sammanhang.

 • Intressant Kalle!

  Blir dygnets min- och maxtemperatur varmare respektive kallare måste växthusgasen vara sådan att den hindrar solinstrålningen likväl som värmeutstrålning. Koldioxid påverkar inte solinstrålningen. Däremot vattenånga (kondenserad till små droppar, dvs dimma, dis eller moln) har det beteendet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *