Av Martin Hedberg

Vinden mattas av, men det fortsätter att snöa i södra Sverige. Samtidigt växer ett högtryck till över Norrland. Det gör att det under onsdagen och torsdagen blir relativt molnigt i Götaland och Svealand. Därtill kommer det ytterligare ett par centimeter snö, även om snöfallet begränsar sig till Götaland och södra Svealand under torsdagen.

För Norrlands del så blir det istället växlande molnighet, en del sol och mest uppehåll.

I och med att det blir klart väder i Norrland så får vi även temperatursvängningarna med någon eller några minusgrader om dagarna och 15 till 25 minusgrader om nätterna.

I Götaland och Svealand pendlar inte temperaturen lika mycket utan stannar på mellan 1 och 8 minusgrader.

Från fredagen har högtrycket vuxit och täcker nästan hela Sverige. Det gör att det även i Götaland och Svealand blir en hel del sol och stora temperatursvängningar mellan dag och natt.

Den här situationen med högtryck står sig ett par dagar.

Från lördagen så blir det någon plusgrad mitt på dagen i Götaland, Svealand och södra Norrland. Men dag för dag så blir det successivt allt varmare.

Som jag sagt tidigare så räknar jag med att våren kommer igång i Götaland och delar av Svealand ungefär i månadsskiftet. Ett par plusgrader om dagen och något färre minusgrader än så om nätterna. Integrerar vi det över tiden så skulle vi hålla oss på plussidan. Om det bara kan stå sig en vecka in i april så är våren här på allvar.

/Martin

79 Comments

  • Om man försöker vända på myntet så finns det teorier innan ordet skräckvintrar, skrivits om temperatursänkningar. Det finns ju länder även i Asien, Mongoliet t.ex. som har stark kyla på vintern.Nää, att ” bli för kategorisk o låsa fast sig ” är nog inte bra ” varken för vetenskapsmän eller amatörer ” !? Idag lyser solen starkt där jag bor. Och i fjärran ser jag ett vindkraftverk som står still. Idag den 25/3 är det -10 C i Askersund. Men i eftermiddag kan jag känna varma solstrålar ! Crea o carpe diem !

  • Dygnsmedeltemperaturen har väldigt svårt att stiga över 0 grader när det är klara nätter och molniga dagar. Så våren är ännu inte i sikte om det inte blir tvärtom. Våren är ju ”bara” några veckor försenad.

  • Ja en sak är då säker, att vi bor oerhört långt upp på norra halvklotet, tangerandes till polcirkeln! Och det andra är att hade vi ingen Golf ström, vilken ju genererar den Transatlantiska, varma havsströmmen, så skulle vi ha permafrost året om. Så därför återkommer jag till tesen om denna superströms ändrade kurs, vilket man ju håller på och forskar kring i detta nu.
    Det kan verka paradoxalt att vi skulle få kallare här och även ner på stora delar av Kontinenten då planeten i stort får varmare klimat. Men, om man ska befara det värsta så är det avsmältningen av Grönlandsisen som ligger bakom, vilket skapar oreda i hela maskineriet, så att säga!
    Fast optimist som jag är, tänker jag inte dra den slutsattsen ännu, utan det är bra att hoppas att den teorin inte alls stämmer, att det höga antal lågtrycksbefriade senvintrar som vi fått erfara på senare år, endast är en tillfällighet. För annars, vad har vi att välja på? Kanske till att flytta till varmare breddgrader, d v s om dom nu släpper fram några miljoner frusna Nordbor!

  • Jaa, när man ” tittar sig omkring i världen ” så kan man ju fråga sig vad bra väder är ? Är det alltid bra väder för att det är varmare ? Ibland tror jag nog människor gärna hade velat flytta upp till oss här i norden vid vissa tillfällen om man ser till vad t.ex tornados, orkaner o tyfoner kan ställa till med på andra breddgrader ?!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: