Stockholm
(TT)
Hej då, ljusa sommarnätter. Nu när mörkret åter sänkt sig väntar tidernas säsong för norrsken.
De flesta förknippar nog norrsken med bistra vinternätter. Men det räcker med augustimörkret för att det eviga norrskenet åter ska bli skönjbart. Arjeplogsbon Nenne Åman fotade ett färgspel över Hornavan härom natten och fick det presenterat på spaceweather.com.
Höstens första norrsken är nästan de allra finaste, för då har man kvar det kvardröjande ljuset från solen. Men de är naturligtvis mer spektakulära på vintern, när det är kolsvart, säger hon och beskriver hur ett mäktigt norrsken kan få både himmel och snö att flamma i grönt.
Just denna höst inleds en riktigt lovande norrskenssäsong. Vi är nämligen på väg mot ett solmaximum vilket inträffar vart elfte år, förklarar Urban Brändström, forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.
Solen blåser ut partiklar och denna aktivitet varierar med solcykeln som når sitt maximum runt årsskiftet. Sannolikheten för norrsken är som störst därefter.
Bra tid för spaning i vinter, alltså – även i södra Sverige, om man är tålmodig nog.
Under solmaximum 2003 såg man norrsken i Tyskland, vilket fick brandkåren att ryckta ut i tron att det var skogsbrand. De visste inte vad de såg, säger Urban Brändström.
Anna Lena Wallström/TT
Fakta: Tips till norrskensspanare
* Norrsken, aurora borealis, uppstår när laddade kärnpartiklar från solen fångas in av jordens magnetfält och styrs upp mot den norra polen. När partiklarna når atmosfären krockar de med partiklarna i luften. Av rörelseenergin alstras ljus. (Samma fenomen runt sydpolen: sydsken).
* Norrsken kan ses under norrskensovalen, som oftast täcker nordligaste Skandinavien. Ibland är den så stor att norrskenet även blir synligt i södra Sverige. För aktuellt läge se www.spaceweather.com.
* För att se norrsken krävs också att det är klart väder och tillräckligt mörkt, augusti-april.
* Bästa tidpunkten på dygnet är runt klockan 22.30 vintertid.
Källa: www.rymdforum.se (TT)
Med vår låg-aktiva sol kan norrsken enbart bli synliga uppe i höjd med Västerbotten som bäst och norrut. Minns dock ett norrsken i slutet av år 2001 som kunde ses ända nere i Frankrike. Det sken i grönt och rött över hela skyn. Men idag här i den södra halvan av Sverige kommer natten vara kolsvart med undantag för något enstaka ”stjärnfall”.
http://www.rymdforum.nu funkar bättre om man vill titta in där.
Hej Martin
Skulle vara intressant att höra vad du tror om pratet om chemtrails. Har själv haft flera som predikat för mig om olika teorier vad det skulle vara och att det visst pågår. Vad tror du och vad skulle vara syftet. Har även hört teorier att det skulle vara försök att minska påverkan från solutbrott på jorden. /Jonas
Saknar norrsken från norra norrland. Ibland makalöst vackert.
Ja, norrsken är verkligen magiskt! Vi som bor i sydligare mera civiliserade trakter kan sällan njuta av norrsken, men väl av vackra natthimlar och stjärnfall i augusti och september. … Vet stadsbor vad natthimmel är?
En kort väderrapport från Hernösand 1761, endast lätt moderniserad:
Hernösand, den 22 Februarii. Den 24 sistledne Januarii, klock. 3 om morgonen, hördes och kändes här en Jordbäfning, med dunder och skakning. En timma förut börjades en stark Westan storm, som warade til klock. 10 om aftonen. Den 25 Januarii om morgonen upkom åter en wåldsam N. W. Orcan, som warade långt in på följande Natten, då äfwen et starkt widtgående och flammande Norrsken syntes. Wi hafwe 3 år a rad haft dylika Norrsken efter Jordskalf och stormar.
Varför har ni en massa TT-inlägg på bloggen…. Intressanta men dom hör väl inte hemma på en blogg?
Förra solmaximum alltså 2003…Knappast 11 år sen.
”Vi är nämligen på väg mot ett solmaximum vilket inträffar vart elfte år”
Kanske menas det att vi är på väg in i ett maximum då det endast är en elftedel kvar att vänta?
Eller så var det en felskrivning.
Hur somhelst är vi ”på väg” mot ett maximum.
Norrsken i Stockholm idag. Klart och tydligt med växlande färger. Vackert!
Martin: Du kanske så något annat, men det fanns ljussken som ”bara” var reflektion i iskristaller. Se tex artikel i DN.