Regn i Norrland och Skåne

Av Martin Hedberg

Idag onsdag kommer det att regna framför allt i Jämtland, Västernorrland, Skåne och västra Västra Götaland. På en del platser, främst i Jämtland och Västernorrland, kan det lokalt komma så mycket som 30-50 mm nederbörd vilket i sin tur kan komma att skapa översvämningar.

Regnandet över Norrland hänger samma med en front som sakta rör sig norrut. Det gör att Västerbotten får regn i morgon torsdag.

Övriga landet får, idag onsdag och i morgon torsdag, om inte uppehåll hela tiden så i alla fall växlande molnighet och mestadels uppehåll. Störst solchanser hittar vi idag onsdag i östra Götaland. I morgon torsdag är det i stället västra Götaland som har mest sannolikhet till sol.

Temperaturmässigt hamnar vi kring 10-15 grader i större delen av landet.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Hej,
  När man tittar på dagens rapport lokalt för Skurup (Skåne) så beskrivs det vid 09-10 tiden att det skall vara ca: 10 grader och regn, vilket jag får säga stämmer mycket väl. men det står även att sannolikheten för åska = ingen, vilket inte stämmer har hört 2 kraftiga åsksmällar vid 09:30 tiden. Min fråga är om det är svårare att göra prognoser för åska än för annat väder och i så fall varför?
  Med vänlig hälsning Mats

  Martin: Hej. Åska är definitivt svårare än tex temperatur. Temperatur är en kontinuerlig variabel, den finns hela tiden och frågan är att bestämma dess värde. Åska är intermittent, antingen är det åska eller så är det inte åska. Det handlar därför i ännu högre utsträckning än något annat om att ange sannolikheter för att det skall inträffa. Det kan vara både mycket lite respektive mycket stor sannolikhet för åska, men den är trots detta i princip aldrig 0 eller 100%.

 • Undrar när hösten kommer på allvar. Kanske kommer vi o få höst temperaturer i november. Vintern blir nog ganska sen i år. Martin vad kan du säga om detta

 • Temperaturer ja ! Om vintern blir sen i år ! Vi har ju haft 3 ordentliga vintrar i rad, har jag för mig !? Världen består ju mer än av Sverige ! Jag tycker det är roligt att se mig om ! I Grise Fiord hade dom i morse -6 C ! I Verkhojansk – 3 C ! Hur kallt det blir i Alaska eller Sibirien i år o nästa år har väl även betydelse för Norden !?

 • Nu på morgonen har vi + 3,5 C i Askersund ! Och flera nätter har varit ganska kyliga ! Sånt får man väl ochså ta med i beräkningen när man ” pratar om mild eller kall höst ” ?

 • Er prognos för Viksjö, Stockholm var urusel och helt fel i morse, den sa heldagsregn, när yr.no inte hade med regn. SMHIs radarbild hade inte heller något regn i sikte. Hur lyckades ni med en så felaktig prognos? Nu korrigerat

  Martin: Som du säger så är det korrigerat nu. Anledningen är att det ligger en front och böljar fram och tillbaka inte så långt ifrån Stockholm. I den tidigare modellkörningen så såg det ut som om Stockholm skulle beröras av denna på ett konkret sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *