Högtrycksrygg i helgen

Av Martin Hedberg

Ett högtryck med centrum över Centraleuropa sträcker ut en rygg över Skandinavien i helgen. Det gör inte att det blir helt moln eller regnfritt, men vi får i alla fall mer sol än vi fått tidigare i veckan.

Högtrycksryggen stabiliserar vädret och det kommer att märkas mest i södra Sverige, typ Götaland och Svealand.

Fronten som hängt kvar länge över Norrland blir delvis kvar, men förskjuts ytterligare norrut. Det gör att det i alla fall inte regnar lika mycket på samma platser hela tiden.

Södra Norrland får ta del av stabiliseringen, men det kommer även att driva in en del moln och regn med de västliga vindar som följer på tryckbilden.

Det är fullmåne så det kan nog vara ganska vackert om nätterna. Men klara nätter i slutet av september ger också avkylning. Tillsammans med all fukt som finns i markerna kommer det att kunna bildas dimma på många platser, främst då i låglänt terräng. Möjligtvis blir det frost på vissa utsatta platser (återigen låglänt terräng).

Men på det hela taget så advekteras (transporteras) det in lite mildare luft över Skandinavien. Det gör att det blir någon grad varmare ett par dagar. Men även detta har en bortre gräns och den heter tisdag. På onsdag veckan som kommer så faller temperaturen med ca fem grader.

Ha en riktigt trevlig helg!

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Mulet och regn idag i Västra Götaland…. Vart gjorde du av högtrycksryggen? Hoppas du orkar svara (man brukar göra det om man driver en blogg).

  Martin: Men den var ju där i morse…
  Jorå, ryggen finns över oss, men den sopar inte rent alla moln, den gör dem dock tunnare.

 • Soligt på dagen och mulet på natten är perfekt väder om man vill ha sommar en stund till. Klara nätter innebär kalla nätter, vilket drar ner dygnsmedeltemperaturen rejält. 🙁

 • Underbar sensommardag idag på Österlen och med god vilja gick det till och med att bada vid Stenshuvud

 • Tack för utvidgningen av nederbörds/världskartan att gälla även för Ostasien, Australien och Nya Zeeland, som har saknats sen årsskiftet. Det ska
  tydligen tropiska cykloner – taifuner- till för att
  det ska hända något…
  Ivar