Nedan ett litet klipp som på fyra minuter beskriver en av bakgrunderna till potentiella konflikter i vårt norra närområde: Isen smälter i Arktis. Videon är publicerad av The Economist
http://youtu.be/VTHsd9wiyio
Nu säger en del att det bli mer is. Men totalt sett så blir det mindre. Däremot kan det snöa mer på visas platser. Detta är helt enkelt en konsekvens av att det blivit varmare: Ju varmare luft, desto mer fukt kan den innehålla. Och på de platser som fortfarande håller sig under noll grader så betyder det att det blir mer snöfall.
Men mer snöfall betyder inte nödvändigtvis att det blir mer eller tjockare is. Grönland blir tex mer ”toppigt”. Det växer på vissa ställen i inlandet, men töar i kanterna. Om sommaren så töar det även mitt på Grönland varvid det bildas så kallade ”moulin”. Netto så förlorar man is.
När det gäller havsisen så riskerar vi en obehaglig återkoppling: När solen skiner på hav istället för på snö och is så reflekteras inte lika mycket energi bort. Resultatet blir att vattnet absorberar en stor del av inkommande solljus. Det gör att det i sin tur blir ännu lite varmare. När det väl börjar smälta så förstärks effekten av uppvärmningen. Det är samma sak som gör att snösmältningen går snabbt på våren när det väl börjat bli ”hål” i snötäcket.
Som videon ovan argumenterar så skapar detta förutsättningar för nya rutter för sjötrafiken. Men det skapar även förutsättningar för nya potentiella konflikter mellan nationer i den arktiska miljön. Nationer som gör anspråk på territorium som tidigare varit otillgängligt, men som till följd av avmältningen av havsis kan exploateras.
Konflikterna finns redan. Det är svårt att hålla en positiv attityd till allt det där… 🙁
Albedo-effekten av den smällta arktiska havsisen på sommaren är faktiskt inte speciellt stor, dels på grund av att solen speciellt under Augusti och September då avsmältningen är som störst har en låg vinkel mot vattenytan. Om du har tittat ut över havet vid en solnedgång, så ser du att det är väldigt mycket reflektion av ljus. Däremot om du skulle prata om havsisen runt antarktikum (vilket du av någon anledning inte gör, kanske på grund av dess ökning?), så har den en större påverkan av albedo, eftersom isen befinner sig på mellan 60-70 grader, och därmed får strålningen under den antarktiska sommaren från en högre vinkel.
En annan orsak är att det under den arktiska sommaren är oftast molnigt, så solljuset har redan blivit reflekterat av molntäcket.
För det tredje så pratar du om förändringar som berör ca 3% av jordens totala yta… Men summan av kardemumman är att Arktis is på sommaren har nästan ingen betydelse för jordens totala albedo. Det har däremot t ex snötäcket över norra hemisfären på vintern. Så där ser jag fram emot din analys över i framtiden.
Hej Håkan.
Tvärtom. Albedoeffekten är mycket stor. I synnerhet under sommaren.
Ja, jag har tittat ut över ett hav när solen står olika högt över horisonten. Jag har även gjort detsamma över is respektive snötäckta ytor. Och jag drar samma slutsatser som forskare: Is och snö reflekterar ljus mycket mer än vad vatten gör. Se tex vad NSIDC har att säga om albedo.
Albedo, dvs reflektionsförmåga, över:
– snö: 0,9, dvs 90% reflekteras, 10% absorberas av isen.
– is: 0,5, dvs hälften reflekteras, hälften absorberas.
– öppet hav: 0,06, dvs 6% av solljuset reflekteras. 94% absorberas av vattnet.
Det är inte heller så att det är så molnigt i Arktis att man kan dra slutsatsen att ”solljuset redan är reflekterat”.
Den istäckta delen av Arktis är ca 3% och det är faktiskt inte en obetydlig del av jordens yta. Den är tillräckligt stor för att påverka resten av planeten.
Men framför allt så handlar det om de regionala effekterna. Om man får en regional uppvärmning i Arktis (alltså oavsett vad som händer på övriga delar av planeten) så smälter isarna just där, regionalt i Arktis. Och det är det som händer. Uppenbarligen.
Hej
Enligt en uppskattning jag såg ska det finnas 9 miljarder ton olja under Arktis.
Min enkla fråga är:
Hur har denna olja bildats?
Normalt anses väl att olja bildas av växtlighet som bryts ner och att det är en process som tar miljontals år.
Har det varit tropiska skogar i Arktis i miljontals år???
Vår planet har varit helt fri från is.
För ca 50 miljoner år sedan, under den geologiska epoken Eocene, var jordens medeltemperatur ca 6 grader högre än idag. I Arktis var det ca 12 grader varmare.
Det krävs kol, högt tryck, värme och lång tid för att skapa fossilt kol. Kolet måste inte komma från tropiska skogar. Kontinenterna låg inte heller på samma ställen som de gör idag.
Det finns fossilt kol och gas i Arktis. Det är en fråga för geologer att svara på detaljerna kring när och hur den bildades.
Det var ju märkligt, enligt denna grafen http://en.wikipedia.org/wiki/File:Water_reflectivity.jpg så borde ju Arktis öppna vatten ha en reflektion någonstans mellan 0,3 och 1,0 under den period då mest is har smält (Augusti och September), naturligtvis en del mindre pga vågor. Förutom det så pga solens låga vinkel så träffas ju inte Arktis av speciellt höga energi nivåer till att börja med under Augusti och September. Det är ju märkligt att NSIDC inte verkar förstå grundläggande fysik…