Stadigt ostadigt till Jul

Det ostadiga vädret håller i sig. Det kommer omväxlande att vara uppehåll och sol och omväxlande moln med regn/snö.

Vi blandar blåsigt väder med vindstilla. Det senare när högtrycksryggar driver förbi. Lite mer blåsigt än genomsnittet kommer det att bli i bland anat västra Götaland under söndagen. Då passerar ett lågtryck. Det blir då blåsigt, möjligen med stormbyar, i Västra Götaland, Värmland och Örebro län.

På måndag blir det relativt lugnt avseende vindarna. Möjligen även klart väder. Detta i samband med en högtrycksrygg som är på kortvarigt besök. Det blir lite kallare med minusgrader från Siljan och norrut.

Men ute på Atlanten finns samtidigt ett fullt utvecklat lågtryck. Det ger riktigt blåsigt väder i Storbritannien under måndagen.

På julafton kommer fronter med moln, milda vindar och nederbörd in över Sverige. Mildluften pressas upp över landet och ger temperaturer över noll grader i Götaland, Svealand samt södra och mellersta Norrland. Av och till kommer det att komma regn i södra Sverige och en del snö eller blötsnö i norra halvan.

Övriga juldagar och de första mellandagarna fortsätter det ostadiga vädret. Temperaturen faller någon grad, men det fortsätter att vara för årstiden milt väder.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Undrar bara vad alkoholreklam har att göra på en vädersida, ganska opassande trots att inte jag är absolutist…. Tacksam för ett bra svar och inte bara som du svarat andra att det är för att tjäna pengar…

  • Förstår inte varför det skulle vara opassande på just en vädersida. Kan vara riktigt trevligt med lite alkohol nu när det är sådant här ruskväder…:)

 • undrar bara hur vanligt så att säga det är att såna här sydvästliga vindar varar så länge som det har gjort nu vid den här årstiden.. vet inte om jag nånsin har varit med om det sen jag föddes men kan ju vara att jag uppmärksammat det mer nu i och med klimatförändringarna.. kan det vara så eller är det ovanligt att det är så här som det är.. Knas väder vill ha snö i södra Sverige!! Kan du se Martin om vi har chanser till snö och minusgrader i Januari istället?

  • ”chanser till snö och minusgrader ”?

   Du menar *risk* för snö och minusgrader antar jag. Vem önskar sig högre elräkning, fler benbrott och att våra uteliggare fryser ihjäl? Det är enbart egoister som önskar sig snö och kyla.

   • Jag blir så jädra less på alla snöhatare. Måhända att det är grönt och fint i södra Sverige men här i övre Norrland (Västerbotten) är det regn och slask. Det är över mitt förstånd hur man kan vilja ha plusgrader och blåis istället för torr och kall snö. Om det är något som orsakar olyckor och benbrott så är det ju det förra. Förbannade skitjul det här kommer att bli…
    /Arg Norrlänning

   • Hej. Jag strävar efter att vara neutral och borde i det sammanhanget skriva ”sannolikhet”. Men när det gäller snö och jul så är det inte helt absurt att önska sig det ihop.

   • Niklas

    Låt inte snålheten att du sparar några kronor i elkostnader gå ut över att gilla en vit JUL. Det är vackert med snö!! det är ljust och mentalt upplyftande med ett snöbeklätt landskap, plus att det är hälsosamt med ljus.

 • @Anna:

  Visserligen har sydvästliga vindar och åtföljande mildluft varit ett allmänt scenario i Sverige under flera vintrar de senaste 10 åren, men att väderläget är så konstant är nog inte lika vanligt. De flesta milda vintrarna, med vissa undantag, har mildperioder avlösts av kortvariga nedslag av ”kall” luft, vilka sedan ånyo följts av mildluft och sydvästliga vindar. Situationen under december 2006 var mycket osedvanlig, då det i princip genomgående rådde en sydvästlig luftström med regn och töväder. 2011 och nu i år har vi ju ändå haft en del snö även i söder.

 • Daniel: Ja men har även hört att de milda vindarna kommer från ngt annat håll än vad de brukar göra.. vet att 2007 var mild och 2011 så var det oxå det men inte så länge som det varit nu… minns att jag såg att det var 7 plus den 23 dec 2011 och värmerekord i munchen samma år och även milt på Julafton i Sverige men att det har hållit i sig nästan en månad och att dessutom är plus dag som natt har jag inte varit med om vad jag kan komma på.. sen så nej vi har inte haft så mycket snö detta året.. var i samband med stormen vi fick kanske 2-3 cm snö men det smälte bort på ca 2-3 dagar.. där jag bor iaf (Blekinge) en sak jag minns är att de flesta nyårsaftnar brukar vara mestadels ligga på minussidan men detta året ser det ut att vara plus fram till 2 jan vad jag sett här på klart.se det jag vill komma fram till är oxå att det varit extrema väderväxlingar från 40 minus i norr till plus på jättekort tid har jag inte heller varit med om tror jag inte.. lite scary…

 • Niklas: Nej jag MENAR chanser… du vet jag har barn som vill ha snö så de kan vara ute och leka i massor under Jullovet.. jag själv vill oxå gärna leka med dem det är fint med snö och det lyser upp knappast fint med detta tråkiga mörka vädret!!

 • Egoist kan man oxå vara om man inte tänker på barnen….man behöver inte vara egoist bara för att man gillar ett visst väder!! naivt o säga så 🙁

 • @Anna

  Jag vet att inte södra Götaland fått uppleva så mycket av den vita varan hittills denna vinter, jag utgår från vädret i östra Södermanland (där det förövrigt också rått en påtaglig snöbrist), som under ett par dagar efter stormen Sven hade ett snötäcke på någon halv decimeter.

  Förövrigt var det nog förra årets jul du tänkte på när du nämnde att München satte värmerekord. Jag var själv i Sydtyskland och Österrike på julaftonen i fjol, och kunde uppleva ”vårvärmen”. Vad nyåret beträffar rådde plusgrader i hela södra Sverige även i fjol, med exempelvis det kraftigaste nyårsregnet i landet sedan 1983/84 enligt SMHI.

 • Aha ok! Vad var rekordet i munchen detta året då? Okej ja vet att det har funnits en del snölösa milda nyår men minns att 2010 var kall och 2005 tror jag aja du har nog rätt där..

  • Till en början angav den tyska vädertjänsten en temperatur på 20,7 grader i München, men då värdet avvek kraftigt från omgivningen angav man istället 18,7 grader i närbelägna Rosenheim som nytt rekordvärde. Bara det är ju trots allt extremt för att vara i december, särskilt som flera orter i omgivningen uppmätte värden på 16-18 grader. Denna rekordvärme var ett resultat av en till ett geografiskt begränsat område koncentrerad mildluftsattack, som uppstod till följd av kraftig sydlig föhnvind över Alperna. I Regensburg och Linz (Österrike), där jag befann mig, var det ”bara” 13-14 grader varmt.

 • Aha okej ja det var väldigt varmt det! Nu har jag sett på min trädgård att växterna luras av den höga temperaturen ute.. häcken runt min tomt har börjat bli grön igen och på grannarnas trädgård växer det knoppar på deras träd. Det för mig är extremt oxå!

 • Vi har ju hamnat i ett fastlåst läge säger smhi men dom säger inte mycket om bakgrunden och det tror jag många är nyfikna på, i alla fall jag varför det har blivit så här, själva fröet till det onda.Vad jag förstått är att den har sitt ursprung i norra afrika och pumpa nu upp varm luft till europa och norden.Men som sagt Martin får gärna berätta mer om bakgrunden till varför kung bore har flyttat till norra norrland.

 • Klart som tusan att man hoppas på CHANS för snö! 😀 Annars känns det lite osmart att bo i Sverige. Svårare olyckor sker dessutom på sommaren, så ju längre det är vinter desto bättre. Tror inte heller att uteliggare trivs bättre i blöta +3 grader med fukt och regn. Kläder som aldrig torkar… Snö isolerar och värmer 🙂