Blåst på julen?

Ursäkta ordvitsen. Men den kan behövas, vädret blir inte roligare än så här julen 2013.

Djupa lågtryck på Atlanten gör dels att mild och fuktig luft med regn (och lite snö) strömmar upp över Skandinavien, dels att det blir blåsigt över jul.

skarmfly01Det blåsiga vädret får vi delvis en liten koncentrerad förkänning om: I morgon söndag så fördjupas ett lågtryck då det passerar över södra Norge. Där, i Norge, blir det inte så blåsigt. Men det blir det däremot i nordvästra Götaland och västra Svealand.

Det gör att det finns en varning för stormbyar, 20-25 m/s, från Hallands län i söder till Dalarna i norr. Det är från kl 05 till 12 på söndagen som det kommer att vara som blåsigast.

Måndag blir lite av en mellandag. En svag högtrycksrygg stabiliserar vädret. Det skingrar molnen en del, men å andra sidan är det inte mycket till sol så här års. Men det blir inte såå blåsigt i alla fall. Det blir minusgrader i Norrland och plusgrader i Götaland och Svealand.

Blåsigt blir det däremot igen på tisdag, julafton. Det börjar på morgonen och de kraftiga vindarna, 10-15 m/s, sprider sig under julafton vidare åt öster och norr över landet. Det här blåsvädret är inte lika intensivt som det på söndagen. Men det är å andra sidan över en betydligt större yta.

Och under julafton så sprider dessa vindar också för årstiden höga temperaturer över landet. Det blir plusgrader i Götaland, Svealand, södra och mellersta Norrland.

Det blir också regn. Inte hela tiden, men under en stor del av dagen. Norra Norrland, som får minusgrader på julafton får snöfall.

Så, de senaste jularna har varit relativt snörika. Med denna blir det i genomsnitt ”normalt”. Jag sätter det inom citationstecken eftersom naturen är norm, men att denna sällan är ett medeltal. Det varierar och i år blir julen mild, blåsig, regnig och allmänt snöfattig. Om man inte valt att vara i Norrbotten där det blir både snö, snöfall och minusgrader

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • En bra blogg med mycket bra och relevant innehåll!

  När tror du första prognosen/gissningen om hur sommaren 2014 blir publiceras? Eller du kanske redan hittat en?

  God Jul Martin och Tack för i år!

  • Du kan få en prognos av mig. Sommaren 2014 kommer att bli delvis solig, delvis regnig, delvis vindstilla, delvis med vind. Temperaturen kommer hamna någonstans mellan +5 till +35. Procentsatserna per väderlek och temperatur är inte riktigt givna ännu.

 • Fredrik – kan vi inte få utvärdera julvädret först (och kanske sedan vintern, om det nu blir någon?) innan vi börjar tänka sommar. Får nog lugna oss lite på den fronten, första säsongsprognoserna inför sommaren kommer först en bra bit in på våren, och f.ö. vi vet ju alla hur tillförlitliga de långkörarna brukar vara…

 • Hej Martin vi kommer o ha 8 plussgrader här på gotland på julafton inte mig emot.Men varflr vågat du inte skriva som det är att det blir en riktig tidig vår i södra sverige. Det är ju bara härligt med att våren kommer i början av januari..För d ddt kommer bara o bli ånnu mildare lågtryck från atlanten som kommer o pumpas in över oss.För om kylan o snön skulle komma på era långtidsprognoser så skulle du ha skrivit ddt för länge sedan Härligt med riktigt tidig vår o lång sommat

 • Tack Martin för en härlig vädersida. Önskar dig redan nu också en God Jul!
  Snälla, alla ni som efterfrågar prognoser eller gissningar om vädret långt fram tiden, t.ex för resten av vintern eller våren – det finns INGA möjligheter att spå vädret så långt fram.

  Tror att Martin flera gånger har påpekat just detta. Men ändå frågar folk, och tidningar säljer lösnummer då de påstår sig veta något om vädret. Glöm det!

  Ibland kan dock vädret hamna i ett låst läge och då brukar det gå att göra lite längre prognoser som är rätt skapliga; men oftast är det ju så att prognoser, som är längre än en vecka, inte säger så mycket. Jag tycker att vi får nöja oss med det och vara glada ändå 🙂
  Kanske borde de lokala prognoserna som gäller längre än en vecka tas bort här. De känns ju inte riktigt seriösa, eller hur?

 • Har du någon bra källa för väderhistorik. Hittar några med medeltemperatur och -vind. Men jag är även intresserad av vinriktning mm. Håller på och spår året för mitt torp utifrån bondepraktikan, som en rolig grej i bloggen bara. Väldigt tacksam för tips. Och stort tack för en bra sida!