Jorå, kalluften är på väg ner över landet. Det är en högtrycksrygg som lägrar sig och den medför både solsken och kalluft.

Det mest anmärkningsvärda kanske är att det blir rejält kallt i Götaland och Svealand. Nej inte rekordkallt, men kallt i relation till vad man vant sig vid de senaste åren. Det finns till och med de som resonerar i termer av att man inte behöver ha vinterdäck i de sydligaste landskapen. Ett stort misstag denna vinter!

Kylan når sin kulmen på fredag och lördag med temperaturer som är nere och snuddar på -20 grader på en del platser i Götaland och Svealand.

Det här är ju inte några konstiga temperaturer i mitten av januari, det är ju trots allt vinter. Men vanan av dem finns inte riktigt.

Samtidigt så kommer det inte att vara fullt lika kallt i norr: Ett område med moln och lite snö drar in över Norrbotten och det gör att det blir 5-7 minusgrader i Luleå samtidigt som det alltså kan vara -20 i Stockholm. 🙂

Men/och Södra Norrland, Svealand och Götaland får alltså inte bara kalluft utan även en hel del sol (nåja, så länge den nu håller sig över horisonten).

Det här med vädret, såväl detaljer för en just din ort, som lite mer översiktligt, listor över kallast, varmast och blåsigast och inte minst ensembleprognoser för utvalda orter, det finner du på vår nya sajt vadercentralen.se.

/Martin

2 Comments

  • Det har definitivt varit kallare än prognoserna visat i natt på några ställen.
    Jönköpings flygplats hade -19.8°C 05:00 och en min temp på -20.4°C 06:00. Kymbo som ligger några mil norrut, hade -22.4°C 04:00.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: