Det är kallt, kan det kompensera december?

Det är ordentligt kallt i hela landet och topp (botten) noteringen av köld hittills i år innehals av Naimakka med -42,6 grader.

Men hur står sig det i jämförelse med den milda hösten och vinter fram till idag? Kan det vara så att det nu har ”jämnat ut” sig?

-Inte en chans! Jag har sammanställt en animering som visar temperaturavvikelserna, dag för dag, mellan 1 december 2015 och 6 januari 2016 (igår). Det är kallt idag, men det måste vara kallt länge för att kompensera värmen under fjolåret.

Och hur blir det kommande dagar? Ta en titt på lokala prognoser eller ensembleprognoser för utvalda orter på vår sajt vadercentralen.se.

I synnerhet ensembleprognoserna från ECMWF är illustrativa och visar femtio lika sannolika väderutvecklingar. Den röda linjen är medianen (den mittersta prognosen). När det efter ett par dagar blir stor spridning på prognoserna så illustrerar det en tilltagande prognososäkerhet, men det går fortfarande att dra slutsatser om kommande väder.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Vackert Martin, har helt missat att du lagt ut ensembler. 🙂
  Funkade tyvärr inte nu när jag testade på en IE11.

 • Apropå inslaget; förra gången det var lägre temperatur i Sverige (totalt sett) var väl ändå inte i Karesuando 1999 utan i Dala-köldhålet Idre-Storbo i februari 2001 (-44,0 grader.) Men sett till januaritemperaturer är väl påståendet riktigt 🙂

   • Har sett det och hade tänkt att följa upp den där kommentaren. Men både GFS och ECMWFs operationella har flaxat mycket och värmen har skjutits framåt hela tiden, så jag har inte vetat vad jag skulle skriva. 🙂
    Har alla körningar som publicerats sedan min kommentar ovan och efter en snabbtitt nu, så är det nog snarare så att man kunnat ignorera både GFS och ECMWFs operationella och medel varit det mest riktiga. Kanske gör en animation av dem igen. Ibland lär man sig något, ibland inte. :/

  • Drog ihop en animation igen då.
   2s på första och sista bild med 1s för alla andra bilder. Det är de körningar som lagts ut mellan 20160108 12:00 till och med 20160119 00:00. Sätter en svart prick med början på den 20:e och som ligger på -5°C hela vägen, följ den.

   GFS och ECMWFs operationella har flaxat och medel (Average-gul linje) var mer rätt än allt annat till slut, men mest de tidiga körningarna(!). Sedan visade den kallare ända fram tills den sista körningen 20160119 00:00. Den sista är lite mer samlad bortigenom än de har varit tidigare. Alex har förmodligen trasslat till det lite längs vägen. Men nu blir det nog vamare till helgen och inledningen på nästa vecka.
   http://s8.postimg.org/nscahpiph/Stockholm_20160108_1200_20160119_0000.gif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *