Nu när dagarna blir kortare så medför det inte bara att nätterna blir längre. De blir också mörkare (eftersom solen går djupare ner under horisonten).
Och med en klar natt så är det läge att spana efter norrsken. Det görs med fördel en bit från städer så man slipper föroreningar från alla lampor som lyser upp mer än de skall. Det är också bra om månen håller låg profil.
Alla dessa förutsättningar är uppfyllda kommande dagar.
Norrsken i Jämtland i natt. Plats: Salsån, mellan Östersund och Svenstavik. 9 sept kl 23.30. ISO 1600, Bländare 3,2 och 4 sekunders slutartid. (Lumix GH3 med 20mm 1:1,7, vilket motsvarar 40 mm brännvidd på traditionell systemkamera).
Och nej, norrsken låter inget och säger inget speciellt om framtiden. Det är laddade elektriska partiklar, till största delen elektroner, från solen som fångas av jordens magnetfält. När de kolliderar med atomer i den tunna luften i magnetosfären så exciterar dessa laddade partiklar elektroner i molekylerna. När elektronerna faller tillbaka i sin ordinarie bana så sänds fotoner ut och vi ser det vi kallar Norrsken.
Det är i princip samma sätt som gjorde att man fick bild i de ”gamla” TV-apparaterna (det är ju bara typ tio år sedan). Du kan läsa vad jag tidigare skrivit om norrsken här på bloggen, tex ”Polarsken syns inte här”.
/Martin
Norrsken är ett av privilegierna med att bo norrut. Hoppas på en kall och klar vinter så vi får uppleva de där riktiga monsternorrskenen med regnbågens färger dansandes över himmelen i December-Februari. Finns få saker som är så tillfredsställande som att sitta ute på sjön och pimpla under ett mäktigt Norrsken.
Hej Martin . kan man se norrskenet i södra Sverige också? Vädret ska ju bli molnigare framåt helgen så det skulle väl bara gå någon eller ett par nätter till i så fall