Man behöver inte vattna när det regnar

Vattna

Hallå det regnar och det har det gjort sedan småtimmarna i Svealand. Det kommer att regna mer idag, igen i morgon och så en rotblöta till i helgen.

Utanför Forum NackaNär det regnar, och skall komma mer regn, så behöver man inte vattna blommor gräs och träd utomhus.

Vattna Men det är precis vad man gör. I alla fall i Nacka. Vet inte om det är kommunen eller någon entreprenör som dragit igång det. Det kanske inte är märkligt, men onödigt. Eller är det någon specialblandning av vatten som är bättre än det naturen levererar gratis och automatiskt? Eller är det någon som får betalt för att hälla ut vatten?

Om det är kommunen som har nyckeln till kranen så borde ansvarig ta en promenad och stänga av den, eller? Det är inte långt att gå, bara 200 meter från kommunhuset. Ta sikte på rondellen utanför Forum Nacka. 🙂

/Martin

                  

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Nej du Martin, nu är du ute på hal is. Faktum är att du har helt fel. En sommarblomsplantering i full fart behöver mycket vatten. När den dessutom delvis täcks av träd som på bilden har regnet svårt att nå ner till marken. Nu vet inte jag hur mycket det regnade i Nacka, men om det är lite osäkert om det kommer regna de 20-30 mm regn som planteringen behöver så är det helt optimalt att vattna i regn. Då bränner inte solen de våta blombladen och jorden är mer mottaglig för vattnet om det redan regnar lite. Det gör att mindre vatten rinner av och dunstar bort. Om dessutom träd eller buskar är nyplanterade behöver de vatten var tredje dag, och det även om det regnar beroende på att de har en så liten rotvolym i förhållande till de vegetativa delarna. Så att vattna i regn är ingalunda så dumt som det låter.

  • Okay, men de hade nog inte kollat prognoserna. Idag har det regnat ordentligt och i helgen kommer det mer. Det är dessutom inte mer än 15 grader så jag tvivlar att gräs, buskar, blommor och träd är särskilt törstiga. Eller säg så här: Om man har planterat växter som behöver vatten även när det regnar i månadsskiften augusti/september, då har man nog gjort lite fel.
   Men du har en poäng.

 • Hej Martin så vintern i södrasverige ute blir helt i år pga den kraftiga el nino. Den var tydligen den kraftigaste på flera år. Skulle uppskatta ett svar o att du beskriver vad en sådan kraftig el nino betyder för våran vinter

 • Hur påverkar El Nino oss i Sverige? Blir det en mildare vinter (Som det varit nu 2-3 år) Eller blir det en kallare med mycket snö? Mvh Stefan.

  • Ingen kan svara på hur El Nino kommer påverka vinterklimatet i Europa då det inte finns någon vetenskapligt bevisad adekvat kausalitet mellan El Nino-styrka och klimatet i Europa.

   Kolla istället norrut mot Nordpolen och avsmältningen. Det känns som att det är större risk för att den rubbar golfströmmen mot sydligare breddgrader än att El Nino skulle påverka vår vinter nämnvärt.

   Nästan alla modeller pekar på en något mildare vinter än normalt. Dock är det alldeles för tidigt att ens singla slant om det.

   • Sådana där modeller är ju helt meningslösa. Det HAR blivit mildare vintrar i genomsnitt. Alltså är sannolikheten störst att vintern blir mildare än normalt. Det behöver man inga avancerade modeller för att förstå.

 • Variabliteten för svenska vintrar runt medelvärdet är dock ganska extrem, något som innebär att man inte bara kan gå efter medeltemperatur när man gör en sannolikhetsprognos. Hur som helst så är det alldeles för tidigt att beräkna de faktorer som eventuellt kan komma att påverka vädermönstret under den kommande vintern. Det siberiska snötäckets tillväxt, högtryckspositioner, ytvattentemperatur, NAO-index…

  Det brukar uppdaga sig i mitten/slutet av November hur tryckmönstren utvecklar sig kring Grönland och var golfströmmen tar vägen. Vädret har inget minne, men är december väldigt mild brukar kylan sällan koppla greppet över någon längre period under resterande vintermånader.

 • Hoppas på en vinter med mycket snö och inte allt för kallt.. De senaste vintrarna har varit sorgliga med slask och is.. Så himla tråkigt. Stämmer bonde praktiken med rönnbär? 😉 För det finns massor av dem just nu! Mvh Stefan

 • OT. När jag försöker besöka http://www.vadercentralen.se så får jag följande meddelande:
  Den här webbsidan är inte tillgänglig

  ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
  Dölj detaljerad information
  Det gick inte att upprätta en säker anslutning eftersom webbplatsen använder ett protokoll som inte stöds.

  Var ligger felet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *