Nästan köldrekord i norra Sverige

Så här i värmerekordens tidevarv så tänkte jag att det var bäst att vara lite lyhörd för kylan. För inte kan det vara så att det bara är varmt? Någonstans borde det väl vara kallt? Om inte annat för att balansera värmen?

Och så är det. SMHI rapporterar att temperaturen natten till den 10 juli sjönk till -2,8° i Naimakka. Det är inte det kallaste värdet i Sverige i juli, men det är det kallaste på flera år.  Den 3 juli 1992 hade tex Grundforsen i Dalarna -3,0°.

Köldrekordet för juli sattes i slutet av 1800-talet i Vemdalen med -5 grader. Mer att läsa finns på SMHI.

/Martin

PS. Kyla närmast marken en julinatt i samband med en inversion i Naimakka kompenserar på intet sätt värmen i USA. Även om Lappland är stort och nätterna långa, så är det inte större än USA. Inte heller är en sommarnatt i Lappland längre än veckorna i USA.

Men nu har vi i alla fall en blogg om ett nästan köldrekord. Och det inträffade trots att det blivit varmare -i medeltal och över hela planeten. DS

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

  • Och den 2 juni var den kallaste på 84 år i Stockholm. Det globala klimatet har blivit varmare sedan 1980-talet, men det svenska har blivit kallare igen oga ändrad NAO framför allt. Så med andra ord kan vi skita i andras bekymmer och brassa på bäst vi vill. Men olja och kol är inte bra oavsett vilket, för bilarnas utsläpp frigör kväve i luften och bidrar till övergödning i vältrafikerade områden. Och kolsot från kraftverk täpper till klyvöppningar på granarna så att de tappar sina barr. DET är ett bättre argument än klimatfjanteriet för att sluta med fossila bränslen, för det är något som alla forskare är överens om. Att alla jordens granskogar dör och all natur blir övergödd och mångfalden försvinner är nog dessutom värre än att det blir någon grad varmare.

  • Hej,

    kan vi sluta tjata om global uppvärmning nu, tillfälliga skiftningar under decenniers gång är tyvärr bara SPEKULATIONER!

    Allt gott till dig Martin!

    p.s Håll tummarna för en tidig vinter 😉 d.s

  • Har aldrig frusit så mycket som under vår familjs semestervecka i Stockholm i juni.
    Kändes som rena värmeböljan att komma uppåt i Sverige, bl a Luleå, som alltid haft toppenväder de perioder vi tillbringat där. Ljusa sommarnätter ökar också på trivseln och förlänger dygnets vakentid:)Luleå hade dessutom varmast i Sverige förra sommaren!

  • Nu kommer allt prat om klimatisk nedkylning i Sverige. Forra veckan var det relativt varmt i Sverige, men tydligen skall det vara 35-40 grader varmt for att man skall njuta. Detta ar tyvarr inte svenskt klimat. Notera att forra aret, 2011, var det tredje varmaste i vaderhistorien i Sverige.

    Martin: Personligen tycker jag att 35-40 grader är besvärande varmt och jag skulle hellre säga ”lyckligtvis är 35-40 grader inte svenskt klimat”. 🙂

  • P.S Martin.

    Får jag bara nämna en sak. Varje gång du skriver om köldrekord hemma i Sverige, kommenterar andra med att den globala uppvarmningen inte existerar. Men då svarar du med att trots att det ar kallt i Sverige, pågar globalt sett en uppvärmning. Men jag tror personligen att de andra inte bryr sig om vädret i USA eller Ryssland, utan om Sveriges väder. Nar du säger som jag ovan beskrivit, ger du dem argument for att påstå att Sveriges klimat blir kallare, medan övriga världen får varmare. Det skulle vara bra om du tydligt förklarade för dem hurudvida Sveriges klimat blir varmare eller kallare.

    Martin: OK. Jag skall göra det. (Jag gjorde det för övrigt i SVT:s Godmorgon Sverige i går)

  • Vädersystem känner inga gränser. Tror inte ens en sverigedemokrat kan hävda det. Men det tar tid för ett djupt, intensivt låg- eller högtryck för att utfyllas eller spädas ut, varför ett väderläge kan gälla en längre tid. Däremot går det kanske att hävda, att x-landet per capita tillför mer elände än ytlandet. Därmed inte sagt att x’s innevånare har skuldkänslor för det.

    Vi drar dock alla vårt strå till stacken, innan vi eldar upp den.

  • Alltså i morgon torsdag den 12 till den 24 juli blir det regn varje dag i östra svealand,det var fint!det kan man inte undgå att se

    Martin: Om du tittar efter noga så ser du att det blir sol varje dag också. Överlag blir det vad vi kallar ”Växlande molnighet med lokala skurar”.

  • Om jag säger att södra Tyskland och Frankrike inte kommer att få det något anmärkningsvärt varmt de kommande 10 dagarna, tror väl alla att ”nu är istiden på gång”.

    Lennie Tofft: Det är inte riktigt korrekt med det att svenska klimatet blivit kallare igen. 2010 var kallt, medan 2011 var mycket varmt. 2012 har varit blandat, med en kraftig övervikt av värme under årets början, bortsett från några vinterveckor kring januari-februari. Innan 2010 har Sverige nästan årligen haft positivt NAO-index. Bara för att Sverige sommaren 2012 råkar ha negativt NAO-index, betyder inte det att klimatet bara blir kallare, kallare, kallare och kallare här, medan världen över får det varmare, varmare, varmare och varmare.

  • Ja, nu är det frågan om en temperaturuppmätning som NÄSTAN handlar om köldrekord. Då går det bra att skriva på sim politiskt korrekta nlogg om det. Om det VAR ett köldrekord, då hade Martin inte ens nämt händelsen och istället pratat på om en värmeblöja i USA.

    Martin: Noterar du att jag bara skriver när det ÄR värmerekord, inte när det nästan är värmerekord.
    Vet du varför? Jo därför att då hade jag inte annat att göra: Det slås betydligt fler värmerekord än det slås köldrekord nuförtiden.

    Egentligen hade jag tänkt släppa in ett telegram från TT i min förra blogg som handlade om rekorden i USA. Men det var mer givande att skriva en egen story. Hur som helst, TT:s artikel gick ut på att: ”Från januari till juni har hela 22 356 dagliga värmerekord noterats från olika platser i USA. Under juni rådde torka i 56 procent av landet.”

    Jag tänkte ha en rubrik i stil med: ”22 356 värmerekord slogs i USA”. Men för att inte vara för sensationslysten så tonade jag ner det hela och valde en annan linje och rubrik.

    Det kunde inte du veta men jag var politiskt korrekt, å dina tvivlande vägnar, och valde en nedtonad linje. Det är nämligen inte politiskt korrekt att skriva hur katastrofal situationen egentligen är.

  • Visst är det så Martin,ostkusten är faktiskt en hel del sol,jag bor söder om stockholm,och man se orosmolnen dra förbi här och upp över stockholm,det är bara litet synd i vårt land att sommaren är kort jämfört med medelhavet att det är inte så mycket kvar av sommaren,hoppas bara att augusti blir varm och kanske slutet av juli också,tycker faktiskt att en värme mellan 26-28 grader är skönt

  • Daniel, Du säger att 2011 var ett varmt år i Sverige, men ett år, det är bara väder, ser du. Klimat blir det först när man räknar flera år på raken ;-P Och räknar man 2010, 2011 och 2012 sammantaget så har det blivit kallare i Sverige. Det är skillnad på klimat och väder, förstår du (eller hur det nu är den där Martin Hedberg brukar uttrycka sig).

    Martin: En trend på tre år är på tok för litet för att dra slutsatser om hur klimatet utvecklar sig.

    Dessutom så vet ingen ännu något om vad medeltemperaturen för 2012 kommer att bli, så din slutsats är inget annat än en gissning.

    Vill du säga något om hur klimatet har utvecklats får du ta till så många år att du får med minst en hel solcykel (ca 10-11 år). Och gör man det, dvs tittar på 10, 20 eller 30 år så har det blivit… Varmare!

    Samma sak om du tittar på 40, 50, 60,… 100, 110,…200,…300 (osv) år. Det har helt enkelt blivit varmare!

  • Litet off:
    KLIMA(T) var förr huvudsakligen en mera geografisk term, en regional företeelse. Ordet kommer av grekiskans ord för lutning, dvs jordaxelns lutning. Kanske kan den gamla terminologin störa förståelsen litet? Det kunde förr vara ett svenskt klimat, ett nordligt, kapten Cook åkte från ett klimat till ett annat, osv. Jag skulle vilja säga, att ordet då beskrev hur man upplevde värme och luftfuktighet, men kan ha fel.

    Metronomer och deltagare i nutidens klimatdebatt använder ordet mera eller samtidigt i ett tidsperspektiv. Antar att det är förbättrad tillgång på statistik och metoder att tolka densamma som styrt sakerna dithän.
    Ett fyrdimensionellt perspektiv är litet besvärligt. Både tid och rum är föränderliga. ”Tid är det man mäter med en klocka” sa A. Einstein.

    Jag bor på Öland, där det f ö är snustorrt, om än inte mer än lagom varmt. Vilket är Ölands klimat? För några miljoner år sedan var ön ett korallrev i ett sydligt hav utan namn. Och när jordaxeln lutade åt ett annat håll.

    Martin: Hej Fredrik. Tack för dina kommentarer. Jag har dock en liten fråga. Du skriver nästan alltid ”metronomer” när du menar ”meteorologer”. Gör du det för att du tycker det är en skojig felsägning eller kan du inte skilja det ena från det andra?

    En meteorolog är en titel på folk som utbildat sig inom meteorologi, dvs väder.
    En metronom är en apparat som avger en fast puls. Den används av musiker för att hålla ett fast tempo.

    Du får gärna skoja till det i dina texter, men när man har dragit samma skämt ett par gånger så tenderar det att bli lite urvattnat. Risken är då att folk inte tar det övriga i dina texter på allvar.

  • Hej Martin!
    Det blir kallare och blötare i Skandinavien.
    Det har varit flera reportage på nyheterna nu om bekymrade bönder som ser sin spannmål regna bort. Hur kommer detta att förändra jordbruket hos oss? Jo, se på tex Irland, där regnar det ännu mer. Där har man betydligt mer gräsvallar, beteshagar och får och kossor.

    Det blir torrare och varmare i USA.
    Hur kommer jordbruket att förändras där? Se på tex norra Afrika, där odlas väldigt lite spannmål, istället har man tåliga djur som betar det som ändå växer där.

    Konsekvensen av detta nya klimat vi håller på och skaffar oss blir alltså att vi kommer att tvingas minska spannmålsodlingen och öka vallodling och betesdjuren. Vid vallodling plöjer man inte upp marken på samma sätt som vid spannmålsodling. Det kol som under växtsäsongen bundits ner i marken kommer inte att frigöras igen när man inte plöjer. En betesmark binder mer och mer kol varje år, oavsett hur långliggande den är. Även hundraåriga engelska vallar fortsätter att lagra ner ökande mängder kol i marken varje år.

    Denna självläkningsprocess tror jag Moder Jord själv har mycket god kännedom om. Det är därför hon ”straffar” oss på detta viset.

    Mindre spannmål och mer kött i kosten kommer att betyda friskare men betydligt färre människor på jorden. – Precis vad Moder Jord önskar!

  • Spekulationer igen Martin!!

    Ni har inga bevis på att klimatet/tempen inte kommer sjunka inom en snar framtid, hur cyklerna går är omöjligt att veta då det endast gjorts studier en liten , liten del av jordens existens.

    Att man prompt tjatar om detta är ju nästan obegripligt. Det skulle kunna bli 10 år i rad kallt klimat och ändå skulle ni tjata om uppvärmning etc.

    Sen OM det nu är så att det blir varmare så är det en del av en process, inget annat! Jorden kommer klara sig med eller utan oss som spekulerar!

    hej hå! 😉

    Martin: Fakta är att temperaturen har stigit. Den har gjort det de senaste hundra åren.

    När det gäller framtiden så kan man ju, som du gör, hävda att allt är spekulationer. Inget VET något om framtiden. Framtiden är inte fakta förrän i efterhand.

    Men man får skilja på spekulationer och spekulationer när det gäller framtiden. Påståendet att det kommer att bli kallare i framtiden har inte samma vetenskapliga uppbackning som att påstå att det kommer att bli varmare.

  • Koldioxid är en växthus gas. De mängder som nu adderas till ett annars relativt stabilt kretslopp är av betydelse. resultaet är som förväntat i huvudsak två. globala medltempen går upp och havens och vattendragens Ph värde går ner.
    jorden klarar inte att upprätthålla liv med stigande temperaturer i en hastigeht som är otroligt snabb jämförst med tidigare temp höjningar. Faktiskt är det troligt att allt liv upphör och för alltid släcks om tempen får öka ohejdat över tid.
    Dvs , kvar kan bli ett utsläckt dött klot.
    Om det hade rört sig om en nedkylning , hade chansen till en ny evolution och liv längra fram visserliegn över lång tid varit möjlig.

    det finns generellt dålig förståelse för att vi kan komma att förevigt sätta igånmg en eskalerande och icke reversible upphettning och försurning som leder till total uppsläcking.

    Paleontologen Peter D Ward, University of Washington, har bra kunskap om detta och är värd att läsa om man vill få ett objektivt och kunskaps baserat grepp på situationen .
    http://www.5min.com/Video/Peter-Ward-on-Science-303377761

    http://www.youtube.com/watch?v=3lYN_lXU9PA

    http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Ward_(paleontologist)

  • Varför har alla fått för sig att det i framtiden blir varmare i världen, men att bara Sverige, inte Norge, Danmark eller Finland, får det kallare???

  • Var finns mätpunkterna i huvudsak världen över; dvs var avläser man temperaturen? I huvudsak i urbana områden eller i huvudsak i icke urbaniserade områden?

    Martin: Man mäter utanför städer. Om en stad växer så att mätstationen kommer för nära så utgår den eller så använder man den för att vikta in den influensen som städer har relativt den yta de representerar. Så längt när det gäller temperatur och fuktighet (städer är ofta varmare). När det gäller tex nederbörd så har staden inte lika mycket inverkan. I alla hänseenden så låter man varje väderstation representera en viss specifik yta för att på så sätt täcka in hela jorden.

  • Förlåt Martin m fl! Ful ovana det där med me…

    @ Daniel: Många är lika tillförlitliga som löpsedlar: De säger vad du vill eller inte vill höra, för att få din uppmärksamhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *