Mellan vinter och vår -men inte vårvinter.

Under gårdagen och natten kom mild och fuktig luft in över Skandinavien. Från Värmland-Västmanland-Uppland och söderut var det så milt att nederbörden föll som regn.

Nu som har följt bloggen en tid vet att begreppet ”vårvinter” förekommer och ibland kallas för ”den femte årstiden”. Förekommer, förresten, många hyllar vårvintern som den bästa av årstider.

Precis som namnet antyder inträffar den mellan vinter och vår. Så är vi där nu, vid vårvintern, i södra Sverige?

Nej. Under vårvintern skall det vara tillräckligt kallt tillräckligt länge under dygnets 24 timmar för att snön skall vara kvar. Samtidigt skall det vara tillräckligt med solinstrålning för att det skall vara varmt i luften. Det ger en fantastisk kombination där det är en fröjd att vara ute och vinteridrotta eller bara njuta.

Det som har hänt just nu i söder är att vi ligger mellan vinter och vår. Men snön töar till slask. Och blir det lite kallare så kommer snöslasket att frysa till knagglig is. Perioden mellan vinter och vår blir då bara en längtan till den riktiga våren.

Skillnaden för nordligare breddgrader ligger i att denna period, mellan vinter och vår, inträffar senare på året när solen både är uppe längre och når högre på horisonten.

Det kanske är därför som begreppet ”vårvinter” främst förekommer och omnämns med värme från Jämtland (?) och norrut.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

  • Nej – Jämtland är INTE enda stället i ”Norrland” där begreppet vårvinter används. Jag levt och verkat större delen av mitt liv i Jämtland, Ångermanland, Lappland och Västerbotten och vårvinter används överallt utan undantag.
    Måhända är det för att turister söderifrån aldrig tar sig annat än till Åre (Jämtland) eller Funäsdalen (Härjedalen) och därför tror att det är därifrån uttrycket kommer?!
    ..att sedan även infödda Jämtar inte förstår skillnaden mellan landskapet Jämtland och länet Jämtland (som innefattar 4 olika landskap) är en helt annan historia som inte har nåt med vädret att göra 🙂

    Martin: Det var därför som jag skrev ”från Jämtland… och norrut”. Frågan (frågetecknet) gäller hur ofta det används söder om Jämtland.

  • Hej Martin , hur ovanligt är det att våren anländer nu i slutet på februari och håller ryggen rak så att säga.

    Det skulle vara trevligt om vi fick vår ( Västkusten ) nu och om den höll i sig utan ordentliga bakslag ( typ – 10 ) framöver.

  • Vad man lägger i begreppet vårvinter är väl lite olika beroende var man bor och vad man har för tycke och smak..

    Vårvinter för mig i sydsverige är just övergångsfasen mellan vinter och vår som brukar vara från slutet av feb till halva mars, eller mer vissa år. Vårvinter – tänker då på snö med barmarksfläckar, tjällossning, gyttja, första flyttfåglarna kommer -lärkor, starar och ugglor som börjar låta om nätterna.

    Längre upp i lander är väl vårvintern mer snöiga vidder med sol och lite takdropp kanske som ni säger.
    Är personligen inte så förtjust i torr luft med skarpt solsken reflekterat i kritvit snö, men alla har vi olika smak. Föredrar sol senare på våren och sommaren istället.
    Först kan snön få smälta undan och då i övergångsfasen behövs regn, snöglopp och blåst för att tina marken, smälta snö och is. Blött och blåsigt väder är då betydligt effektivare än torrt soligt väder.

  • Hej!Här i Södra Dalarna har vi ”Vårvinter”nu,första veckan i Mars har vi Våren här!Vintern blev exakt som jag förutspådde i Höstas då jag sett pä naturens tecken ”Rönnbärsträden och vilken sorts fågel som åt upp de förhållandevis få rönnbären som blev,sidensvansarna eller björktrastarna,det var ju björktrastarna”Sålunda blev det då en Vinter med smått om snö,mild (förutom ett par veckor med kyla”samt att det blir en tidig Vår!Allt stämde som vanligt!(södra Dalarna):)
    Ha en ljuvlig Vår alla!:)

  • Tycker själv tiden då det är kallt på natten och varmt på dagen är den skönaste tiden på året, man får en känsla av att något är på gång. sen ett riktigt bakslag är skönt då får man vårkänslan flera gånger.

    Hälsningar johan

  • I Göteborg är ”vårvinter” bara en jobbig årstid. Regn och varmt på dagarna, sedan fryser allt till is mot natten och det blir jävulshalt ute!

  • Hur skall man nu tolka prognosen. För Svealand och norra Götaland är den riktiga vårvärmen (7-10 grader) på torsdag-fredag borta och ersatt av betydligt mer modesta temperaturer på 1-4 grader. Därefter står det nederbördsfattigt och inte särskilt vårlikt, d.v.s nollgradigt eller tom minusgrader. Senast igår visade prognoserna åt det mildare hållet i början av nästa vecka, inte längre idag. Är prognoserna för slutet av denna vecka och början av nästa vecka osäker? Kommer inte de riktiga vårtemperaturerna på torsdag-fredag?

  • Så mycket prat om våren. Det är nog bara att konstatera att det fortfarande bara är den 20 februari idag och mars är på de flesta håll betydligt mera av en vintermånad än en vårmånad. I alla fall normalt sett, om man nu kan prata om normaler längre…
    Men kan inte i alla fall Vasaloppet få gå av stapeln först innan vi börjar titta efter blåsippor?

  • Det skulle vara härligt om vi kunde hoppa över vårvintern i år och gå direkt från vinter till vår och att det då INTE blir några bakslag, tack……
    Bort med den hala packade snön (som har blivit till en is gata här på landet.)
    Var ute och sprang i går, åkte skridskor på joggingskorna i stället för att springa, kul….
    Nej! fram med våren nu även om det är lite tidigt, det behöver vi nordbor med tanke på vilken skitsommar vi hade.
    Kram på er.

  • Hur var det att segla med ”Nicorette”?
    Är det sant att du slog hastighetsrekord över Atlanter?
    Om det är det så är det väldigt coolt!!! 🙂
    Wad har hänt med SWC då?

    :-):-):-)/ S

  • Midvintern har väl passerat nätt o jämnt, så det är väl början på senvintern nu (Sth). Sen kommeer vårvintern från början av mars ca? Är inte det normalt för Sth?. Men det varierar mycket. År 2006 kom det en rejäl köldknäpp i mitten av mars så att t o m isen lade sig på Mysingen, och vi var där och åkte isjakt några veckor. Det året slutade issäsongen på Mälaren 12/4. I fjol var vi på Mysingen och åkte några veckor kring skiftet feb-mars och sen var isen borta i mitten av mars och på Mälaren gav jag upp 1/4. I år hoppas jag på fin vårvinteris på Mälaren om kanske 14 dagar för att sen kunna åka där hela mars. Önsketänkande?

  • Så sant. Mars kan inte riktigt räknas som en vårmånad, men inte som en vintermånad heller. Månaden är en vintervårvintermånad så att säga, d.v.s ett större vinterinslag än vårinslag. Jag kan rada upp flera olika exempel gällande värme, kyla och snö. 2006 var det smällkallt fram till 27 mars, men 1987 var det kallt hela mars, så att isutbredningen kulminerade 1 april.

    Martin: Det beror väl lite (rätt mycket) på vilken plats i Sverige man talar om. 😉

  • Jag har frågat det förr men undrar hur ni gör prognoserna. På 8 timmar har ni svängt fram och tillbaka 4 ggr från ostlig till västlig – ostlig – och till slut västlig vind om 6 dagar. Gör ni egena bedömningar eller är det bara datamodeller som gör de stora ändringarna… Verkar lite som att kasta pil.

    Martin: Prognoserna som vi gör till Aftonbladet (Sportlovsvädret), de gör jag för hand. Kruxet där är att de prognoser jag gjorde i eftermiddags, de syns inte i tidningen förrän 12-18 timmar senare.
    Hit till sajten använder vi oss av datormodeller, men/och de justeras av meteorologer, dock ej av mig.

  • En följdfråga, är det dåliga modeller eller dålig kompetens(!) som gör skiftena bort och fram mellan timmarna…

  • Hej!

    Hur kommer det sig att ni (klart.se) nästan alltid har högre temperaturer än SMHI? Är det så att ni vill få folk att tycka att ni är ”bättre”? För det borde ju bli tvärtom, att folk blir arga och besvikna när era prognoser aldrig slår in (iaf temp mässigt)….

  • Hej Martin
    Hur kan det komma sig att ibland när tempen stiger så går Dew Point ner istället? Kanske fel ställe och skriva en fråga om detta men frågar man inte så kan man ju inte få ett svar heller.

  • Hej Martin,
    Jag har en fråga som har stannat med mig en längre tid och den lyder:
    Hur kan vi människor börja anpassa oss till de förändringarna som sker i Arktis och Antarktis?
    (”Frozen Planet” från BBC, sista delen.)
    Jag skulle vara jätteglad om du kunde ge dina synpunkter eller referera till något tidigare inlägg om detta.
    Tack så jättemycket Martin!
    /Ollall

  • Mellan vinter och vår borde väl vara… Mellansverige!!! Mellanmjölk som mellangrädde, ja vart går gränsen till starkare drycker?! ja går det till Uppsala månne, eller månnen i skyn? Jag såg Stockholm i en syn! Frukta icke ät frukt!!!

  • Vårvintern är en underbar tid. För mig som bor i västerbottens inland betyder det att man kan åka skidor/skoter i strålande sol och nån plussgrad ända fram till kl 6 på kvällen, minst. När det inte är så mycket snö kvar och isen är borta så är vårvintern över. Då är det vår.

    Sen undrar jag hur mycket det skiljer mellan östersund och umeå när det blir vår? Umeå ligger ju vid kusten men östersund ligger längre söderut, dock vid fjällen.

  • Svar till Jocke: Enligt SMHI så anländer våren till Östersund 11 april. För Umeå finns inget datum angivet men utifrån vårkartan så ser det ut som om Umeå får vår omkring 15 april, dvs några dagar senare än Östersund!

    Just nu tycks våren långt borta, snön vräker ner utanför mitt fönster, men enligt klart.se så lyser solen här (=Sundsvall)!
    Det kanske Martin kan svara på, varför den s.k. ”just-nu-temperaturen” som presenteras för en ort och som påstås visa ”aktuella förhållanden” ibland är helt tokig? Uppenbart är det inte någon slags observation utan en gammal prognos?

    Martin: Hej. Japp. ”Just nu” är en observation från en närliggande väderstation. ”Närliggande” kan i vissa fall vara så pass långt bort att vädret inte är representativt. Och även i de fall som observationsplatsen ligger nära (mätt i meter) så kan tex geografiska förhållanden vara sådana att den inte är representativ. Och det kan variera över året och med olika vädertyper. Tex gör det stor skillnad om en plats liger nära vatten, dels för att vattnet dämpar temperaturvariationer, dels för att vädret kan bli helt annorlunda beroende på om vattnet är fruset eller inte. På liknande sätt är det om det är höjdskillnader.

  • Tack Martin för ditt snabba svar!
    Men jag vet inte om jag är helt nöjd med det, i det här fallet!
    Vad jag kan se från radar- och satellitbilder så är i stort hela södra norrland täckt av moln med snöfall på de flesta håll, någon ”närliggande” plats med ”klart och soligt” kan inte gärna ha funnits vid 8-tiden då er ”observation” visade det förhållandet för Sundsvall.

    OK, möjligheten finns så klart, men jag blir lite fundersam när vädret hos mig påstås vara ”soligt” när snön vräker ner utanför…

    Tack för en fin väder-/klimatspalt i övrigt!

  • Det kanske låter som simpelt tjafs ifrån i-landsmänniskor, men nog måste det kunna bli bättre prognoser ifall man ändrade förutsättningarna. Ifall det är som du säger angående mätstationers frånvaro så borde väl rimligen detta ordnas på något sätt. Jag är helt övertygad om att det även skulle bli samhällsekonomiskt lönsamt att gå tillbaka till fler och manuella mätstationer. Igårkväll skulle det ligga runt 2 grader här i Götaland, saltbilen lyser med sin frånvaro. Påväg hem ser man bilar i diket och olyckor. Tycker vårt samhälle hela tiden ligger på gränsen och tänjer på marginaler, märkligt att vi inte kan få tillgång till meteorologitjänster som lever upp till moderna krav. För som jag förstått det så handlar det även om pengar för detta.

    Martin: Eller så gör man tvärtom och anpassar sig till verkligheten. Dvs låter de moderna kraven motsvara vad meteorologitjänsterna kan leverera. 😉

  • Jag har gjort en MYCKET MÄRKLIG upptäckt. Om man studerar väderhistoriken här på klart.se för olika orter, så kan man se att vädret hitintills i år varit nästan EXAKT raka motsatsen till förra årets väder. Dvs där det var en period med nederbörd förra året, har det varit klart väder i år, och där det varit en köldbotten förra året, har det varit en mildtopp i år. Jag har en hypotes om vad detta beror på. Det kan vara så att människor förra året medvetet och omedvetet sänt tankeeneergi mot ett visst datum. Omedvetet kan det ske t.ex. om man ska hitta på något ett visst datum, och går varje dag och tänker på detta och hur vackert väder det kommer vara. Då påverkar man med tanken vädret på detta datum. Men ”ovädersenergierna” på datumet i fråga kommer då att pressas undan, och kommer till uttryck i år i stället. På så sätt uppstår en form av resonans, där motsatta energier samsas om med jämna intervall att kanaliseras genom en strukturell länk, som förekommer med givna intervall i tiden. Man kan också se liknande mönster, inte bara mellan samma datum olika år, utan även mellan samma datum två olika månader, där varje datum motsvaras av samma veckodag i båda månaderna.

  • Till Martin vill jag säga, att vädret styrs lika mycket av magisk energi/tankeenergi/livsenergi/orgone (samma sak) som av de fysiska lagarna. Man kan inte korrekt förutspå vädret utan att kunna något om magisk energi, och hur det överförs mellan strukturella länkar, läs mer om det här: http://www.magitech.com/futuremagick/
    Läkaren Wilhelm Reich byggde en orgon- eller livsenergi-ackumulator, som kunde hela människor genom överförande av livsenergi. Han upptäckt också att han kunde påverka vädret och få moln att försvinna genom att sända livsenergi mot dem. Jag har själv experimenterat med väderpåverkan med magisk energi. Den 3 december 2010 skrev jag följande artikel: http://www.sourze.se/En_v%C3%A4dermagikers_l%C3%B6fte_en_meter_sn%C3%B6_till_jul_10730903.asp och samma år blev det största uppmätta snödjupet sen mätningarna startade. En slump? Jag tror inte det! Det visar med all önskvärd tydlighet hur tankeenergi/magisk energi/livsenergi (samma sak) kan påverka vädret.

    Martin: Hej Lennie. Fascinerande hypotes. Jag delar dock inte riktigt din entusiasm till magisk energi.

  • Lika nyckfull som vårens ankomst är lika nyckfull är växternas respons på vårvärmen (www.blommar.nu). I alla fall de tidigaste arterna, såsom hassel, alarna (klibbal och gråal) och blåsippa, låter sig väckas av relativt korta perioder av plusgrader och upptorkande sol.
    Hjälp gärna till att dokumentera hur naturens kalender genom att rapportera till blommar.nu. Inte bara pollenallergiker drar nytta av att få tätare rapporter från hela landet. Svenska fenloginätverkets målsättning är att bygga upp en fenologisk databas för hela landet, som väl matchar de 350 000 observationer som rapporterades in mellan 1873-1926. Som sagt, kolla gärna in http://www.blommar.nu.
    /Kjell Bolmgren, SLU, samordnare, Svenska fenolginätverket