En kombination utan friktion

Kyla och regn är ingen vidare kombination.
I alla fall inte om man vill ha friktion.

Under natten har temperaturen fallit under noll på många platser i Götaland och Svealand. På det följde en front med regn/snö. Det har gjort att det frusit till klaris med halka och stora problem i såväl trafik som för gångtrafikanter.

Det tar givetvis lite tid att halkbekämpa alla isiga ytor.

Den väderkombination som givit upphov till problemen består under kommande dagar: Det blir lite av varanndagsväder med omväxlande kallt/varmt och omväxlande sol/regn-snö. Problemen med halka torde vara störst ifrån Värmland-Västmanland-Gävleborg och söderut.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Här vid Hallandskusten med andra ord:Skitväder.
  Blåst,mycket regn,så nu försvinner förhoppningsvis
  den sista snön.

 • Fredrik, du har nog inte råkat ut för något ben- eller armbrott, orsakat av halka , än…

  Martin: Jag tror att Fredrik menade att det inte är isen/halkan i sig som orsakar olyckor. Det är istället, tex förarens sätt att köra bil i relation till underlaget som orsakar en olycka osv. Halkan finns där, vi måste förhålla oss till den. Om vi inte gör det kan det uppstå en olycka.

 • I allt detta hemska med halkan så fann jag någonting vackert. Bilen var iklädd i en isskrud i morse vilket var facinerande att se.

  Våren är dock Mycket välkommen.

  Tack för trevliga och informativa artiklar Martin.

  Vänligen /Tom

 • ”Martin: Jag tror att Fredrik menade…”
  Jo, andemeningen var väl att man får skylla sig själv om man inte förutsåg halkan. Kan gälla både trafikolycka och benbrott. Själv har jag brutit båda lårbenshalsarna …;-)

  Martin: Det vet vi inte. Själv tolkade jag in en annan bakgrund, att det är en språklig kullerbytta att ange att halkan orsakar det ena eller andra.