Under gårdagen och natten kom mild och fuktig luft in över Skandinavien. Från Värmland-Västmanland-Uppland och söderut var det så milt att nederbörden föll som regn.

Nu som har följt bloggen en tid vet att begreppet ”vårvinter” förekommer och ibland kallas för ”den femte årstiden”. Förekommer, förresten, många hyllar vårvintern som den bästa av årstider.

Precis som namnet antyder inträffar den mellan vinter och vår. Så är vi där nu, vid vårvintern, i södra Sverige?

Nej. Under vårvintern skall det vara tillräckligt kallt tillräckligt länge under dygnets 24 timmar för att snön skall vara kvar. Samtidigt skall det vara tillräckligt med solinstrålning för att det skall vara varmt i luften. Det ger en fantastisk kombination där det är en fröjd att vara ute och vinteridrotta eller bara njuta.

Det som har hänt just nu i söder är att vi ligger mellan vinter och vår. Men snön töar till slask. Och blir det lite kallare så kommer snöslasket att frysa till knagglig is. Perioden mellan vinter och vår blir då bara en längtan till den riktiga våren.

Skillnaden för nordligare breddgrader ligger i att denna period, mellan vinter och vår, inträffar senare på året när solen både är uppe längre och når högre på horisonten.

Det kanske är därför som begreppet ”vårvinter” främst förekommer och omnämns med värme från Jämtland (?) och norrut.

/Martin

27 Comments

  • Till Martin vill jag säga, att vädret styrs lika mycket av magisk energi/tankeenergi/livsenergi/orgone (samma sak) som av de fysiska lagarna. Man kan inte korrekt förutspå vädret utan att kunna något om magisk energi, och hur det överförs mellan strukturella länkar, läs mer om det här: http://www.magitech.com/futuremagick/
    Läkaren Wilhelm Reich byggde en orgon- eller livsenergi-ackumulator, som kunde hela människor genom överförande av livsenergi. Han upptäckt också att han kunde påverka vädret och få moln att försvinna genom att sända livsenergi mot dem. Jag har själv experimenterat med väderpåverkan med magisk energi. Den 3 december 2010 skrev jag följande artikel: http://www.sourze.se/En_v%C3%A4dermagikers_l%C3%B6fte_en_meter_sn%C3%B6_till_jul_10730903.asp och samma år blev det största uppmätta snödjupet sen mätningarna startade. En slump? Jag tror inte det! Det visar med all önskvärd tydlighet hur tankeenergi/magisk energi/livsenergi (samma sak) kan påverka vädret.

    Martin: Hej Lennie. Fascinerande hypotes. Jag delar dock inte riktigt din entusiasm till magisk energi.

  • Lika nyckfull som vårens ankomst är lika nyckfull är växternas respons på vårvärmen (www.blommar.nu). I alla fall de tidigaste arterna, såsom hassel, alarna (klibbal och gråal) och blåsippa, låter sig väckas av relativt korta perioder av plusgrader och upptorkande sol.
    Hjälp gärna till att dokumentera hur naturens kalender genom att rapportera till blommar.nu. Inte bara pollenallergiker drar nytta av att få tätare rapporter från hela landet. Svenska fenloginätverkets målsättning är att bygga upp en fenologisk databas för hela landet, som väl matchar de 350 000 observationer som rapporterades in mellan 1873-1926. Som sagt, kolla gärna in http://www.blommar.nu.
    /Kjell Bolmgren, SLU, samordnare, Svenska fenolginätverket

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: