Därför vill man vara inne i helgen

Lite, lite sol. Men framför allt snö, regn och blåst.

Så lyder receptet på helgens väder. Lågtrycken radar upp sig på led ute på Atlanten. De för in mild och fuktig luft över Skandinavien.

Under lördagen drar nederbörd in över Sverige med början i väster. Från Värmland-Västmanland-Uppland och söderut kommer nederbörden i form av regn eller snöblandat regn. Norr om denna linje blir det som snö, i Dalarna och Gästrikland med inslag av regn. I Norrland kan det komma 10-20 cm nysnö, längs med kusten ytterligare 10 cm.

Och så blir det blåsigt. Det i kombination med snö kommer att skapa en hel del problem, främst i Västernorrlands och Västerbottens kustland. Kolla varningarna.

Stigande temperaturer och regn på kalla vägbanor är inte heller någon bra kombination. Nu var det ju ett tag sedan den riktigt stränga kylan kulminerade i söder, men det kommer att uppstå halka på många platser när regn eller snöblandat regn fryser eller packas ihop till is på vägbanor och trottoarer.

På söndag blir det lite bättre väder, vindarna har avtagit något och det blir inte lika kraftigt snöfall. Men molnen dominerar över solen. Några gluggar blir det, främst i söder. Men i norr är det främst moln.

Nej, man måste inte vara inne hela helgen. Det kan vara rätt okay ute också. Antingen om man gillar snöfall och blåst, eller om man hittar gluggarna i molntäcket. Men vill man ha riktigt vackert väder så får man vänta till på måndag.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Varför tar ni bort inlägg med två raka enkla frågor att svara på ?

  Är de så jobbigt att komma ett svar när man vet man har fel !?

  Sjönk sidan ett par steg till.

  Martin: Din förra kommentar var lite för offensiv och inte så konstruktiv: Du klagar på att det blev fel, men sade inte vilken ort, tidpunkt eller vad felet låg i. Vidare så påstod du att det inte varit rätt en enda gång i vinter.

  Den avslutande frågan (fast du sade det som ett påstående) kan jag dock svara på: Nej jag är inte nöjd.

  Mvh,
  /Martin

 • Förstår inte vad du menar med offensiv ? Den var inte otrevlig på något sätt. Bara rak och enkel. Men kanske svår att svara på om man inte kan svälja sin stolthet.

  Håller med om att den inte var specifik. Men har rätt i att det inte stämt någon gång i vinter.
  Och då inkluderar jag inte när ett högtryck ligger parkerat över oss. Då vet alla vilket väder det blir.
  Det är ni säger att de ska bli snö. När de ska komma in ett lågtryck med massa snö.
  Det är helt enkelt så att ni inte har rätt. Antingen blir det ingen nederbörd alls eller så blir de i form av regn.
  Senast i går morse utlovades det snö här men inte blev de det.
  Är väldigt förvånad över att de än en gång kan bli så fel tätt inpå !

  Platsen jag syftar på är Borås.

  *Hur är det med prognosmodellerna ? Varför blev den fel även denna gång ?

  Mvh, Norco

 • Träffsäkerheten i prognoserna kan man diskutera, men när jag upptäckte bloggen så har jag fått stort intresse för denna sida, man lär sig mycket nytt, tacka för det martin.

  Mvh Johan

 • Oj oj oj Marin, så rätt du fick. Har tittat ut genom fönstret flera gånger och tänkt: ”Vad ska man hitta på i detta rusk? Jag tror jag stannar inne.” Och så blev det.

 • Tycker prognoserna den här vintern har varit katastrofala, och då även 1 dygn i förväg. Citat från ditt förra inlägg: ”I södra Sverige blir chanserna att se solen större.” till dagens kommentar: ”Några gluggar blir det, främst i söder”. För Boråstraktens del står det nu en liten sol framme under en timma, resten av dan nederbörd och molnigt.

  SMHI var roliga häromdagen, snöfall på 4,8 mm skulle komma in under dagen klockan 1300-2000, vilket stämde jättebra men klockan 1400 var snöandet över. Vid tretiden kollade jag deras uppdaterade prognos och då var det nedskrivet till 1,2mm snö. På radarn kunde man se områdets passage över Norge. Och då undrar jag ifall det inte borde finnas uppgifter ifrån Norge hur omfattandet området med nederbörd har varit där? Här på klart.se var prognosen detsamma som SMHI’s men ni gjorde ingen ny prognos, som hade varit korrekt.

  Jag tycker fortfarande att de manuella mätstationerna bidrog till bättre prognoser, men det har jag aldrig fått en bra kommentar på.

  Martin: Jag håller med. Men en kombination av manuella och automatiska är nog att föredra.

 • Värdelös prognos för helgen i Västernorrland! Det skulle bli snökaos enligt er, men nu skiner solen. Ställde in en resa pga er prognos. Tack så mycket!