Lite om mycket snö 3

Hej.

I föregående bloggar har jag skrivit om det svenska snödjupsrekordet på 372 cm i Kopparåsen, ca 20 km öster om Riksgränsen. Noteringen från den 28 februari 1926 är visserligen officiell men det finns anledning misstänka att värdet är något överdrivet. Man tror att det stora snödjupet också innehåller snö som blåst ner från den omgivande högre terrängen.

Om man då ser på mera realistiska maximala snödjupsvärden toppar Leipikvattnet i nordligaste Jämtland med 278 cm  från februari 1989 och Katterjåkk i Riksgränsenfjällen med 265 cm i mars 1993. Det senare värdet kom då man på två dygn fick 91 cm och slog då det tidigare rekordet på 262 cm från april 1905 i Riksgränsen.

När det talas om snödjup måste man naturligtvis också nämna förhållandena på glaciären i Kebnekaisemassivet där glaciologer uppskattat snödjup på upp till nära 5-6 meter.

Hälsningar, John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Hej! Idag lördag har det snöat jätte mycket här norr om Oskarshamn. I Adriansnäs som jag bor i här har det snöat ca 25 cm inatt och idag jätte mycket. Sök själv på Adriansnäs. Det står 24 cm idag på Klart.se och det stämde. Jepp Hejdå!

  • Snön,snö,snö och mera snö!! Helt otroligt hur mycket kyla det kan ”ösa” ner och under så lång tid. Nu har vi haft vinter och kallt sedan december och jag undrar om det är rekord? Jag bor i Stockholm sedan 1982 och så här mycket vinter har det väl inte varit här under så lång period? Eller har det det?
    Vi skulle haft vinter-OS i Sverige istället för i Vancouver. Tänk vad dom måste vara avis på oss!!

  • En fråga om snö och om hur snön blir tyngre.
    Blir snön tyngre därför att den absorberar fukt (dagg) från atmosfären?
    Eller blir snön tyngre därför att den packas ihop av sin egen tyngd?
    Om man sätter ut två hinkar med samma snötyp och med exakt samma vikt, den
    ena hinken med lock och den andra utan lock. Vilken hink väger mest i slutet
    av snösäsongen om det inte kommer någon nederbörd?

    Martin säger: Hej Nico.
    Ja, snön absorberar fukt från luften. Därtill så blir den mer kompakt i samband med att snökristallerna sjunker samman. Det påverkar inte vikten, men den blir mer kompakt (och upplevs som tyngre).

    Jag har inte testat ditt experiment, men skulle tippa att den utan lock väger mer frampå vårkanten. Men att den med lock väger mest till sommaren (då vattnet i den andra har avdunstat 😉

    /Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *