Skidor och meteorologen

När Kalla nu strax åker sina tio kilometer kommer det troligen att vara en eller två minusgrader och lätt molnighet.

Bra eller inte? Bra skidåkarväder, men vad jag förstår så har inte Kalla något emot jobbigare väder, så länge alla drabbas lika.

Helgens skidskytte bjöd ju annars på stora växlingar med inslag från arrangörerna att preparera banorna med urea. Väderväxlingarna gjorde att förutsättningarna för skidlöparna varierade stort. Det gjorde att vissa hade fördel och andra nackdel av sin starttid.

Det har bloggats en hel del kring det och vad jag förstår har en del tolkat det som svenska ursäkter för att inte ha nått upp till förväntningarna.

Men det är väl bra att redovisa bakgrunden till varför det inte gick så bra som man väntat sig? Och i konsekvensens namn skall man även redovisa när man av samma skäl (yttre variationer som gjort att inte alla tävlat med exakt samma förutsättningar) placerat sig bättre i resultatlistan.

Till saken hör ju dessutom att det aldrig kommer att bli exakt samma förutsättningar för alla deltagare. Ärligt talat så är det väl en del av charmen, att det finns flera olika faktorer som påverkar resultaten. Det engagerar, det gör att vi kan spekulera och det är en del av våra sociala liv. Bra, så länge det inte går till överdrift.

OS-teamet har med sig en egen meteorolog för att hålla koll på vädret. Jag talade med Tomas Mårtensson innan han reste över och han jämförde sina förutsättningar att jobba i detta OS med tidigare OS. Han medgav att det borde vara enklare rent tekniskt denna gång. Detta eftersom man gjort mycket mer för att förse deltagarna med bra väderunderlag än vad arrangörer vid tidigare OS gjort.

Å andra sidan bjuder Vancouver/Whistler  på en alldeles unik kombination av alpin och maritim miljö med mycket snabba växlingar i vädret. Snö, regn, solsken, blåst, vindstilla…

Tolkar ni det som en ursäkt? Gör inte det. Dels gör Tomas ett bra, dels är det mycket roligare att jobba när a) vädret växlar, b) det spelar stor roll för de aktiva hur vädret utvecklas. Tomas har goda förutsättningar att göra ett bra jobb. Och om hans prognoser inte stämmer exakt så är det underlag för spekulation och snackisar, i alla fall internt.

Fysikern Niels Bohr konstaterade: ”Det är svårt att göra prognoser, speciellt om framtiden.”

Att vara meteorolog eller göra prognoser är inte att läsa innantill ur något slags facit.

Prognoser handlar om sannolikheter för olika scenarier att inträffa. Jobbet går ut på att beskriva dessa. Tillsammans med ”användarna” (skidåkare eller vem det må vara) värderar man konsekvenserna av utfallen, risker och möjligheter. Då får man ett beslutsunderlag.

Det är halva jobbet. Den andra halvan är att följa upp prognoserna, uppdatera sannolikheter, scenarier, risker och möjligheter.

Sedan får vi se hur de aktiva använder informationen och allt annat som är en förutsättning för tävlandet. Och hur de andra tävlande har brukat sina förutsättningar, inklusive eventuella meteorologer. Vädret är trots allt inte viktigast. Men det är tacksamt att resonera kring.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Hej,
  Tror det är en tämligen allmän (miss)uppfattning att snötyngden på taken ökar om/när vi får plus-grader. Är snön månne hygroskopisk?
  Önskar John Pohlmans hjälp att utreda denna fråga.
  Mvh
  Olle

  Martin säger: Hej Olle.
  När det töar så sjunker snön ihop (den sjunker också ihop för att snöns kristallstruktur förändras).
  Snön borde inte bli tyngre bara för att den sjunker samman och blir mer kompakt (däremot stiger givetvis densiteten).

  Men i samband med att temperaturen stiger sker två saker. Dels börjar luftens fukt att kondensera på kalla ytor (snön), dels ökar fuktinnehållet i luften (varm luft innehåller mer vattenånga än kall luft).
  Detta skapar förutsätnignar för snön att lägga på sig ett par extra kilo i samband med att det blir töväder.
  Mvh, /Martin

 • Hej!
  Detta är konstigt. Jag bor i Vallentuna ca 3 mil norr Stockholm. Idag den 3 mars 2010 kl. 21.35 gick jag ut för attslänga sopor. Såg att det stod -6 på temp.mätaren, det kändes inte kallt. Såg att det smälte från taket. Kollade igen för säkerhets skull med en annan termometer, samma resultat.

  Vad beror detta på??

  Tacksam för ett svar.

  Conn

  Martin säger: Hej Conn.
  Orsaken var förmodligen att det var plusgrader på vinden. Det smälter snön underifrån. Sedan rinner det utför taket (under snön) och droppar. En del av vattnet fryser då det kommer ut över takutsprånget (som håller ungefär samma temperatur som uteluften).

  Istappar från hustaken eller ett islager på takutsprånget tyder på att man bör isolera vinden bättre.

  Det är också detta som är ett av de väsentliga skälen till probblemen med fallande is i tex Stockholm: Man har inrett vindar, men snålat med isoleringen. Tidigare var det kallvindar och då töade det inte lika mycket från taken.

  /Martin

 • Hej Martin!

  Tack för ditt snabba svar. Jag skrev ju inte vilket tak droppet kom ifrån, det var vårt bod/garagetak som inte är bra isolerat. Dessutom har vi år värme i boddelen, så ditt svar stämde överens med mina egna funderingar.

  Tack för en mycket bra vädersida!

  Conn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *