Junikyla – och värme

Nattfrost under vegetationsperioden har fått ett särskilt namn eftersom det kan orsaka svåra skadeverkningar på växtligheten.  Man talar om järnnätter. I Norrland och norra Svealand är minusgrader nattetid inget ovanligt under juni.

Några av de allra lägsta värdena är från 1941 i Härjedalen, då Sveg hade 8,0 och Hede 9,0 grader kallt. Det finns också ett rekordvärde på 9,6 minusgrader från den 1 juni 1935 i Kiruna.

Frostnätter i landets södra del inträffar mera sällan under juni och då framför allt i de inre delarna. Som lägst har det varit ner mot 2 á 3 minusgrader men 1907 noterade Skara faktiskt 4,0 grader kallt.

Nu till något trevligare – värme.

Juni ståtar med delad förstaplats av det svenska värmerekordet nämligen 38 grader varmt, som noterades i småländska Målilla den 29 juni 1947. De högsta värdena under de senast hundra åren på en del andra orter i södra hälften av landet är också från 1947 t ex Malmö 34,0, Halmstad 34,2, Uppsala och Örskär 34,5, Örebro 34,0, Gävle 36,4 grader.

I övre Norrland ligger junirekordet på 33,8 grader som noterades i Överkalix – Svartbyn den 19 år1966.

Uppgifterna är hämtade från SMHI:s månadsskrift Väder och Vatten.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Hej
    Vad kul att du har en egen blogg! Nu har jag lagt den som en favorit och kommer besöka den igen. Hoppas detta soliga och varma väder fortsätter.

    /Jonas
    Solna

  • Hej
    Kul och lättläst vädersida !
    Vad säger statistiken och prognosen om julivädret i år – nu börjar ju semestern ..
    Hasse Olsson, Halmstad