Junikyla – och värme

Nattfrost under vegetationsperioden har fått ett särskilt namn eftersom det kan orsaka svåra skadeverkningar på växtligheten.  Man talar om järnnätter. I Norrland och norra Svealand är minusgrader nattetid inget ovanligt under juni.

Några av de allra lägsta värdena är från 1941 i Härjedalen, då Sveg hade 8,0 och Hede 9,0 grader kallt. Det finns också ett rekordvärde på 9,6 minusgrader från den 1 juni 1935 i Kiruna.

Frostnätter i landets södra del inträffar mera sällan under juni och då framför allt i de inre delarna. Som lägst har det varit ner mot 2 á 3 minusgrader men 1907 noterade Skara faktiskt 4,0 grader kallt.

Nu till något trevligare – värme.

Juni ståtar med delad förstaplats av det svenska värmerekordet nämligen 38 grader varmt, som noterades i småländska Målilla den 29 juni 1947. De högsta värdena under de senast hundra åren på en del andra orter i södra hälften av landet är också från 1947 t ex Malmö 34,0, Halmstad 34,2, Uppsala och Örskär 34,5, Örebro 34,0, Gävle 36,4 grader.

I övre Norrland ligger junirekordet på 33,8 grader som noterades i Överkalix – Svartbyn den 19 år1966.

Uppgifterna är hämtade från SMHI:s månadsskrift Väder och Vatten.

3 tankar på “Junikyla – och värme”

 1. Hej
  Vad kul att du har en egen blogg! Nu har jag lagt den som en favorit och kommer besöka den igen. Hoppas detta soliga och varma väder fortsätter.

  /Jonas
  Solna

  Svara
 2. Hej
  Kul och lättläst vädersida !
  Vad säger statistiken och prognosen om julivädret i år – nu börjar ju semestern ..
  Hasse Olsson, Halmstad

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: