Intervju på Public Radio International (PRI)

Igår (fredag 27 juli) medverkade jag även i en intervju för Public Radio International (PRI). Jag och Eric Holthaus, amerikansk meteorolog och skribent på grist.org, blev intervjuad av Marco Werman.

Intervjun klipptes för att passa in i deras 45 minuter långa program som även innehåller sju andra inslag om händelser världen runt. Jag och Eric fick frågor som rörde de många värmeböljor och bränder som härjar runt jorden, kopplingar till klimat och hur våra samhällen och vi själva reagerar.

Det var en hel del av det som sades som inte kom med i det slutliga programmet. Tex,

  • Hur jetvinden påverkar hög- och lågtryck samt hur jetvinden påverkats av den kraftiga avsmältningen av isarna i Arktis.
  • Att vi hade tillräckligt  med kunskap redan för trettio år sedan för att göra det vi gör idag.
  • Att Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till max 2°C motsvarar en halv istid, fast åt andra hållet. Och att vi är på väg mot 3 eller 4°C.
  • Att vi måste minska utsläppen av växthusgaser med med 10% per år för att till slut nå netto noll.
  • Att var och en av oss kan ta på oss ledarroller i omställningen, och inte minst ge support och stöd till andra som gör det vare sig det är individer, företagsledare eller politiker.
  • Behovet av visioner och berättelser som illustrerar såväl vad vi vill undvika som vad vil vill uppnå i framtiden.

Det här var saker som vi resonerade om under intervjun, men som alltså inte kom med. Må så vara. Men det som slog mig redan under intervjun som lite obekvämt var det här med att minska utsläppen med 10% per år och att bördan bara blir större för varje år som vi inte gör det. Det var liksom inte riktigt med på kartan över tillgängliga åtgärder.

Vad jag kanske borde tagit upp var behovet av prissättning, tex genom skatt på koldioxid. Men det är ju ändå otillräckligt. Det krävs någon annan medicin för att minska utsläppen så mycket som krävs för att det skall göra nytta.

Men jag fick i alla fall tydliggöra att det är människan som ligger bakom värmeböljorna, de hade inte inträffat om det inte var så att vi hade adderat så mycket växthusgaser till atmosfären.

Men jag skall inte lasta dem eller det sammanhang som programmet publiceras i för det. Vi är inte så mycket bättre här hemma heller. Våra klimatåtgärder ur ett vetenskapligt sammanhang erkänner förvisso att vi måste ställa om samhället och kraftigt reducera utsläppen. Men samhällets verklighet, i form av medvetenhet och incitament, är nog ganska nöjd med att ligga kvar på den här nivån och möjligen klimatkompensera* i lite större utsträckning.

Nåväl, det är bara att förbereda sig på ännu mer omfattande förändringar av klimat och ekosystem.

Ni kan höra programmet i dess helhet  på PRI:s hemsida här. Om man klickar på ”Fires in Sweden” hoppar man direkt till vårt avsnitt.

/Martin

* Jag anser att klimatkompensation är bra. Det skapar medvetenhet och justerar priser så att de är i bättre paritet med vad som krävs för att göra skillnad. Haken är att det är otillräckligt. Det krävs mycket mer. Det är alltså steg i rätt riktning, men inte ens om vi tar många såna steg så kommer vi i närheten av att komma över den avsats som krävs för att undvika katastrofala klimatsituationer.

PS. Igår skrev jag i en tweet att vi blev intervjuade av BBC World, vilket bara delvis var korrekt. Intervjun gjordes från BBC Worlds studio, men publicerades alltså av PRI World.
(PRI World produceras av PRI, BBC och WGBH). DS.

                  

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Vi som tillhör de rikaste topp tio procenten i världen skulle kunna halvera utsläppen inom ett par veckor, om vi verkligen ville.

    Övrigt liv på planeten får gilla läget.

  • Hej, Göteborg stad har tagit fram ett program för att bli fossilfria till 2030 och då behöver växthusgaserna minska med 30 % per år. Programmet är ute på remiss i kommunen och har ca 85 förslag på åtgärder som går att genomföra. Lokalför valtningen har redan börjat med sina punkter tex solceller på alla byggnader, mindre betong och asfalt. Själv har jag räknat på vad det innebär att minska co2 utsläpp med 30% per år för att bygga en förskola och det är fullt möjligt att bli 30% fossilfriare per år.
    Trevligt att läsa vad en meterolog säger om väderläget.
    Det finns aktiviteter som pågår för att minska utsläppen, men de måste supportas som du skriver.

    • Tunnelbyggandet i Göteborg och Västlänken planeras vara färdigt till 2026 (hoppas det inte blir ett nytt Big Dig á la Boston…) och är allt annat än fossilfritt. Lite mindre här och lite mindre där funkar inte speciellt bra, när vi väl blir lite ”fossilfriare” enligt Parisavtalets vaga ramar (som dessutom förutsätter NET’s inom dessa) så ska vi ner till under 350ppm på något ytterligare magiskt vis också.

      Vi tror fortfarande att vi kan förhandla med naturen och alltför många människor verkar helt ha missat vad som hänt i naturen de sista tio åren och lever i ett fortsatt hiatus.
      Tryck på paus och förbjud samtliga fossila utsläpp omedelbart. Bygg ingenting, gör ingenting som förorsakar utsläpp av växthusgaser som inte är absolut nödvändigt.