Jag om klimatet i Sveriges Radio i P5

Jag medverkade i Sveriges Radio P5 Stockholm i morse (ca kl 07:30-08:00) på temat värme, bränder, extremväder och klimat.

Du kan lyssna på avsnittet i spelaren nedan. Om inställningarna fungerar borde det bara vara att klicka på play. Annars får du scrolla fram till ca 1h 35 minuter i ljudfilen.

Vi avhandlar värmeböljor, skillnader mellan bevis för/konsekvenser av klimatförändringar, havsnivåhöjning, istider, jetvindar och blockeringar, istider, hydrologiska kretsloppet, snöfall, sträng kyla, fossilbrytning, ozonskiktet och freoner, omställning, jordbruk, skuld, konflikter och vad som krävs för att uppnå Parisavtalet. Och lite till. 🙂

Intervjuade gjorde Martina Thun och Behrad Rouzbeh.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Tack för en väldigt bra intervju där du vågar vara tydlig, även om jag upplevt att programledarna kunnat hålla kvar fokus mycket mer kring hur akut detta är.
  Jag undrar dock över vad du säger precis i slutet av intervjun: Hur kan du med säkerhet säga att vi kommer kunna anpassa oss? Och vad menas med att anpassa oss, och vilka är ”vi”? Europa eller hela mänskligheten?
  Tack,
  Rebecca

  • Zappade enbart fram till slutet och tyckte Martin var tydlig med mänskligheten?
   Men man kan säga så här också; det kommer finnas människor på Jorden väldigt länge men långt ifrån några 7,6 miljarder och då bara på vissa ställen. Just nu överlåter vi till naturen att helt bestämma hur anpassningen kommer ske och det kommer inte bli snyggt eller trevligt. Naturen bryr sig inte om enskilda arters överlevnad.

   Här kommer nog ingen vilja bo om några decennier:
   https://www.wunderground.com/cat6/Minimum-Temperature-426-C-1087-F-Oman-June-26-2018-New-World-Record
   Observera att det är högsta minimitemperatur som nämns. När man passerar människans normaltemperatur och luftfuktigheten samtidigt är för hög så avlider vi.
   Visst finns luftkonditioneringar men när temperaturerna går över femtio grader, så fungerar den normala typen av värmepumpar riktigt dåligt eller inte alls. De som har råd med dyrast prylar vinner.

   Det är akut. Det spelar ingen roll hur man vänder och vrider på alla de problem som förestår, vi (mänskligheten) har bara ett val och det är att sluta släppa ut växthusgaser så fort som det bara är möjligt. Men det syns ingte mycket av när jag tittar ut. 😦

 • Tack för ett bra program! Vi behöver höra detta dagligen! Det här med stressade samhällen, som en konsekvens, hade kanske varit bra att förtydliga ännu mer (men tiden kanske inte fanns) för att folk ska förstå. Och ja, mer fokus på hur akut detta är.