Som jag skrivit i tidigare artiklar så är skogsbränder ett av de stora problemen med den typen av sommarväder som så många längtar till under sommaren: Sol och värme. Ingen skuld på de som gillar sol och värme, men alla kan vi väl vara överens om att det därtill vore bra med regn, gärna under nätterna.
Och medan man kämpar mot bränder som härjar i trakterna kring Sala så blir det mer regn än man önskar på andra platser i landet.
Skogsbrand (bild från Wikipedia)
Vindarna är viktiga ur flera aspekter när det brinner i skog och mark. Dels för själva spridningen av branden, dels för att vinden för in ny syrerik luft till brandhärden.
Ovanför bränder kan det bildas konvektiva moln, som stackmoln. Det är samma princip som råder: Varm luft stiger. Men detta gör även att ny (syrerik) luft strömmar in till branden längs med marken. Det är alltså inte ovanligt att det blåser in mot eldhärden runt hela brandområdet, detta så länge inte den överlagrade vinden är för kraftig. Man kan jämföra med sjöbrisen såväl som med vanliga konvektiva moln.
Det vi kan hoppas på är att den frontzon som böljar fram och tillbaka över landet tar en ordentlig sväng och dumpar sin last över östra Svealand kommande dygn. Enligt prognoserna skulle det kunna bli någon regnskur unde tisdag eftermiddag, men annars får vi hoppas på onsdag kväll då fronten kurvar förbi.
Hur som helst, onödigt mycket regn kommer på andra platser och alldeles för lite där det verkligen skulle göra nytta.
Nu får vi hoppas att boende och markägare i området inte drabbas alltför hårt, samt att de som arbetar med brandbekämpningen kan göra det på ett säkert sätt.
/Martin
PS. Japp, sannolikheten för skogsbränder ökar i takt med att klimatet förändras i den riktningen som sker just nu. DS.
Tror du att brandröken kan ha bidragit till att höja maxvärdena i detta område under gårdagen, liksom skedde i Moskva i samband med 2010 års värmebölja?
Ja. Bränderna i sig tillför värme, men röken i sig har även den effekt. Förvisso hindrar den till viss del direkt instrålning av solenergi. Men till skillnad från moln som är relativt vita så absorberar röken en stor del av solstrålning och luften blir därmed varmare. Därtill hindrar den utstrålning av energi nattetid.
Bara väntar på att det ska ta eld härikring… Värsta sommaren jag upplevt här, när det gäller åska och blixtnedslag. Trasiga elmätare, kablar och sedan gräver elbolaget av sina egna kablar. 🙂
Det behövs inte speciellt mycket för att vi människor ska få problem.
Martin, varför ni stängt av mail-notifieringarna helt?
Hej Trötter.
En uppdatering i WordPress gjorde att vissa funktioner föll bort.
Men nu är det uppdaterat, notifiering och dela-funktionen åter inkopplad.
Aha, va bra. 🙂
Vi hade ännu varmare. (35C) Tyvärr har SMHI ingen mätstation här i närheten, Sala är närmaste 6 mil härifrån. En vit fläck på SMHI:s karta. Har inte regnat på 5 veckor trots deras ständiga tjat om regn åska och översvämningar. Den här skogsbranden är till stor del SMHI:s fel
Såja, du kan inte lasta SMHI för att det brinner i skogen. Jag tror inte att det var de som tände på och jag vet att det inte var de som stängde av kranen 😉
Det skall inte heller vara så svårt att få bevis för att det har varit en del regn i Sverige de senaste veckorna. Dock har östra Svealand både i år och i fjol haft mindre regn än övriga landet. -I alla fall fram till förra veckan då det kom ett skyfall över ett stråk som bla passerade Stockholm.
Det skyfallet som drabbade Stockholm nådde inte Västmanland. Västerås fick ett skyfall för två veckor sedan som gav 25 mm och därefter har det knappt kommit 10 mm samanlagt
Japp. Det faller ojämnt när det regnar cumuliform nederbörd (regnskurar). När istället fronter, i synnerhet varmfronter (stratiform nederbörd), drar in så får istället stora områden i stort sett samma nederbördsmängder.
Hej! Jag lider med alla brandman som måste vara ner runt Sala tänker er runt 30C +strålningsvärmen från branden. Är själv brandman och bra kämpat alla kolegor där nere
Måste de ha på sig full mundering också? Kanske något facket eller reglementet kräver, vad vet jag?
Men det har varit ännu torrare och varmare i norra Västmanlad. Fagersta-Norberg området. Och där har SMHI aldrig haft nån station. mycket mycket dåligt!!
Men Text-TV är bättre än SMHI, flera veckor har Floda, Skeppmora, Kerstinbo haft dom högsta tempen enl. dom
Menar u att det är nån slags tävling där de högsta eftermiddagstemperaturerna är bäst eller???
Oerhört löjligt att skrämma upp mindre vetande med att skogsbränder kommer att bli vanligare. Vi har en skogsbrand som förmodligen inte kommer återupprepas på 50 år. Gilla läget, väder svänger fram och tillbaka.
PeO, du verkar vara en pålitrlig spå gubbe:)
Om jag har usel ekonomi kan jag då också luta mig tillbaka på detta sköna vis och säga jag blir rik snart utan att ändra mig pga att allt har sina uppgångar och sina fall?
Jag gör en betydligt bättre spådom om jag säger att den skogsbranden vi har nu förmodligen inte uppkommer igen inom 50 eller 100 år. Det måste alla tänkande människor hålla med om. Spådomen att vi sannolikt får en temperaturhöjning och att den i sin tur orsakar fler skogsbränder är betydligt mindre trovärdig, du skulle kanske prova på att läsa lite sannolikhetslära innan du uttalar dig om spågubbar? Din usla ekonomi ger dig sannolikt även en lika usel ekonomi i framtiden, det är också en bra spådom.
Sannolikt finns det mer skog än den som brinner just nu.
Kan hettan från en skogsbrand påverka luftlagren så att regn som skulle ha kommit i området istället kommer i områden runtomkring?
Japp, de kan de. I gränssituationer där det handlar om små faktorer för att ändra resultatet så räcker den extra värmen, eller beskuggningen från röken, till för att ändra väderförloppet. Tyvärr är det svårt att säga åt vilket håll väderutvecklingen drar iväg. Lika svårt som att säga vart regnskurarna hamnar (såg att yr.no hade en artikel i det ämnet f.n.)
Video av Max Wilbert.
Se gärna hela men speciellt Natalia Shakhova i kapitel 4 ”The Methane Bomb”.
http://www.youtube.com/watch?v=c3XpF1MvC8s
Konstigt att vi ska få fler skogsbränder i framtiden på grund av torka och klimatförändringar. När det regnat ett par veckor som det kan göra ibland då ska vi välja oss vid översvämningar på grund av klimatförändringar. Hur ska du ha det blir det torka eller översvämningar eller är det enskilda händelser. För övrigt så här i Åmotfors är det många år sedan det var så lagom år i växthänseende varmt och soligt och lite regn dagar emellan inte för torrt och inte för blött
Just de här veckorna lyckas naturen uppenbarligen med detta: Översvämningar och skogsbränder.
Martin, du har inte någon länk till en sida med aktuella satelitbilder där man kan se utbredningen av branden i Västmanland? Jag har letat, men inte hittat.
AndersK, skrev en kommentar med länkar till EOSDIS/MODIS/Worldview igår som inte kom in. Leta efter dem så hittar du.
Tack Trötter!
Där fanns ju även ett lager ”fire” som man kunde lägga på som visar branden, inte illa. Dock hade jag möjligen hoppats på något högre upplösning och kanske även en lite tätare uppdatering än en gång per dag, men klart bra ändå!
Ingen orsak.
Via MODIS har man som mest 250m/pixel. Men svårast många gånger är att hitta en lucka i molnen. Den 4:e fanns en hyfsad bild iaf som tyvärr stördes lite av att bildkanten för passagerna gick precis över området. Är det inte moln så är det nåt annat som stör. 😉
Nästa år är det nog fint i skogen där det brinner
Hej Martin. Idag 5/8 kl 17 ser man hur fronten över Norrland ett tag delar på sig i två parallella band. Har säkert hört varför någon gång men glömt det nu. Har du tid nån gång får du gärna upplysa om detta.
Nisse
Du har skrivit Skogsränder på första meningen, vill bara påpeka detta.
Tack, fixat 🙂
Det kommer regn idag. Det behövs och gör arbete lite mindre besvärligt. Det är dock inte tillräckligt för att avsluta branden.
Nästa år är det nog någon som tror att det blir kallare pga
ökade CO2 utslåpp. Fint värre…
Marken blir bördig men i det korta tidsperspektivet blir det ju en stor förlust för markägarna.
Det kom 1,5 mm regn efter 5 veckors torka här i norra Västmanland . SMHI lovade ju säkert regn.
Fronten skulle passera österut, men tydligen kan dom inte väderstrecken heller
Tydligen inget regn som dämpade skogsbranden. Istället drog regnet norrut med riktning Jämtland och rapporter om ett rejält åskväder i min gamla hemstad Östersund.
http://www.op.se/allmant/jamtland/regnkaoset-i-lanet
Naturligtvis kan denna brand inte ha det allra minsta att göra med co2 utsläppen och det därav varmare globala klimatet att göra.
Absolut inte.
För skojs skull kan man titta på skillnaden i storlek på vår ’stora’ skogsbrand och några av dem som pågått ett tag i Sibirien via Worlview.
Vår den 4:e.
http://1.usa.gov/1kJVALy
Sibiren den 6:e.
http://1.usa.gov/1lCy25Y
Lite skillnad.
Man kan undra varför Sverige har dom absolut sämsta träffprocenten på sina prognoser i Norden???????? Trots dom bästa grejerna.
Kanske i hela Europa men jag har koll bara på dom nordiska länderna.
Det är lätt att säga hur vädret har varit, men det viktigaste är att förutse det, och det tycks man inte ha nån koll alls på.
Jag skulle inte kalla 1,5 mm för regn eller skur ens.
WWF gick ut med detta i samband med skogsbranden:
”Det brinner för lite i våra skogar”
”För ungefär 150 år sen brann cirka en procent av skogen i Sverige varje år, men i dag brinner bara en bråkdel av den ytan, enligt Världsnaturfonden.:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5936141
Ingen tröst för skogsägarna direkt !