Sol och regn sedan mer värme

Lek med vattenslang och paraply

Värmeböljan är över, men det fortsätter att vara förhållandevis varmt och ostadigt. Under helgen och i början av nästa vecka så kan det dessutom åter bli kring 30 grader. Den värmen kommer blir dock lite mer kortvarig, bara ett par dagar.

Lek med vattenslang och paraplyBlir det kallt sedan? Nej, jag ser inte någon återgång till vädret vi hade kring midsommar. Räkna snarare med 20-25 grader. Dvs normalt eller något varmare än normalt för årstiden.

Sommaren så här långt kan kortfattat sammanfattas i ”Först kallt, sedan varmt”. Det har sammanfallit rätt så väl med månaderna juni respektive juli. I medeltal så blir det rätt normala temperaturer. Men det är lika normalt som att ha ena foten i i hink med kallvatten och andra i varmvatten och hävda att det är ljummet.

Jovisst är det normalt att temperaturerna varierar, men en av effekterna av att klimatet förändras till det varmare är att vi får mer av extremer. Och faktiskt inte bara på den varma sidan.

Uppvärmningen är som störst i den arktiska miljön. det gör att kontrasterna mellan kalluften i norr och den varmare luften kring ekvatorn minskar. Detta gör i sin tur att jetvinden, kraftiga vindar på ca 10.000 meters höjd, kommer att meandera mer. Istället för att som tidigare vara ganska zonal, dvs blåsa från väst till öst likt ett pannband runt globen, så blir rörelsen mer vågformad. Det gör i sin tur att värme och kyla blir mer accentuerad, tydlig.

Behöver jag poängtera att värmen och kylan inte ”tar ut” varandra. Vi har fortfarande en förskjutning åt det varma hållet. Vi har fått en minskning av situationerna ”i mitten”, en ökning av de varma och en tendens till låsning i antingen varmt eller kallt.

Sedan har vi det här med nederbörd, regn (och på vintern snö, ibland). När det blir varmare så tenderar nederbörden att bli intensivare. Här behöver man inte falla tillbaka på en förhöjd global medeltemperatur, det räcker med att konstatera att varm luft kan hålla mer fukt än kall. Om antalet dagar med värme ökar och antalet regndagar är som tidigare så kommer antalet situationer med kraftig nederbörd att öka. Det är därför inte förvånande om sannolikheten för översvämningar ökar.

DiceNu säger någon säkert att detta bara är en massa hypoteser. Men det är redan klarlagt att antalet varma dagar på norra halvklotet har ökat. Jag skrev om det i en artikel för ganska precis två år sedan.

Hur blir nu resten av sommaren? SMHI påpekade tidigare idag att det troligen inte skulle bli någon mer värmebölja i år, det är ovanligt att det blir uppåt 30 grader efter mitten av augusti. Men det kan fortfarande vara för årstiden varmt. Det är precis det som inträffat hittills och som jag skrev om i artikeln för två år sedan som jag länkade till ovan.

Den senaste säsongsprognosen från WSI så talar om att det i såväl augusti som september och oktober kommer att vara varmare än normalt i Skandinavien. Det betyder inte nödvändigtvis värmebölja, men det ger en hint om att det blir varmare än det brukar vara.

Det här är något som vi måste förhålla oss till. Konsekvenserna av förändrade vädermönster berör och drabbar oss. En del saker är trevliga som varmare badvatten, bättre förutsättningar att turista hemma, tidigare jordbruksprodukter mm. Andra är mindre bra som ökade kostnader för översvämningar, husbränder till följd av blixtnedslag, värme, torka och fallvindar som förstör skog, skadeinsekter, sämre dricksvatten, värmerelaterade sjukdomar osv.

Nej det varken kvittar eller tar ut varandra.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

48 CommentsLeave a comment

 • Intressant är att WSI skriver att UK får ”colder than normal” i Oktober. Förhoppningsvis bildas en ”tripole”, en korridor av nerkylt havsvatten som påverkar temperaturen över Skandinavien. Har läst runt på flera olika internationella väderbloggar på nätet och en några av bloggförfattarna är eniga om att ”väderläget” liknar sommaren 2009. Vintern 2010 var synnerligen snörik. Se på den här bilden, här finns tydligt en ”tripole” från vintern 2010.

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2010/12/ao8.png?w=640

  Den som lever får se! 🙂

 • Hej,

  Gillar siten generellt – MEN! Hur är det möjligt att så totalt missa kraftiga regn som det i söndags och nu i Stockholm?

  JAg har följt satelitbilden sedan förmiddagen och det stod snabbt klart för mig att det var en bra ide att stänga av automatbevattning och täcla över en båt som läcker lite i ett kapell.. Prognosen sa lätt regn någon tag.. Nu tippar jag kraftigt regn några timmar!

  Varför uppdateras inte prognoserna snabbare??

  MVh
  LH

 • Värkar ju som somman vararblönge i år ända till oktober.För när väder institut o forskare säger att det blir varmare hös än vad det brukar vara så menar dom att det är höga sommar temperaturer.Så vi får räkna med en varm november skulle tro att vintern bilr som förra vinter mild.Man ska nog inte ens hoppas på en kall vinter det blir som förra årets vinter mild luft från atlanten som kommer o styra vädret

  • Markus .. Året 2009 var det 5:e varmaste året sedan mätningarna började. Vintern 2010 blev snörikt. Hösten 2009 var också mild fram till lucia, med undantag för oktober som var kallare än normalt..

   http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.17296!v%C3%A4der%C3%A5ret2009.pdf).

   Vad jag försöker säga är att ingen kan förutse (eller tro) om vintern än, men vissa ledtrådar kan man få. En är att mönstren följer 2009/2010 och då blev det snörikt, men inte så vansinnigt kallt.

   https://www.youtube.com/watch?v=6ethhphWsTk#t=1065

   • Enligt länken var 2009 det 15:e-49:e varmaste året sedan 1901, inte alls det 5:e varmaste som du skriver.

    • Markus. Vet inte var du läste det, men på sidan 8:a i SHMIs sammanfattning av 2009 står följande text:
     ”Enligt de olika analysinstituten hamnar år 2009 på femte eller sjätte plats bland
     de allra varmaste åren.”

     • Gäller globalt väder. Lokalt väder utanför brevlådan är inte lika intressant ur ett långtidsperspektiv.

  • Håller med dig ! Denna förbannade sommarvärme
   sätter sig rejält på humöret och kroppen.
   Man är helt slut, kan inte sova och har god lust att
   slå någon på truten som ”älskar sol/värme” !!
   Nu får det vara nog.

  • Tråkmåns!

   Det är det här vädret man kan vänta på i ett helt år. Ibland får man vänta i flera år.

  • Det ser ut att bli främst den 4-7 aug.
   Men vi har även en front som kommer att sträcka sig i nord-sydlig riktning över landet, ännu oklart med detaljerna. Det blir både sol och regn kommande dagar, dvs inte riktigt ”värmebölja” i neutral form.

 • Hej Martin intressant läsning du har om väder o klimat. Skrev tidigare i somras att jag var tveksam till om det skulle bli någon bra sommar.(Tack gode gud att jag hade fel) de flesta tycker säkert att den har varit bra.En fråga Martin? Många äldre säger att slår vädret om i början på Juli från dålig till bra eller tvärtom så brukar det stämma ganska bra. Det stämmer ju ganska bra på denna sommar liksom fjolåret. Själv tror jag mycket på detta kommer ihåg många somrar som det har ändrat sej i början på Juli från dålig försommar till jättefin hög o sensommar. Det har varit tvärtom också men de vill man ju glömma. Så vi får väl hoppas att det som är kvar av den ljuvliga sommaren (det är ju bara i slutet på Juli)håller på länge än. Trevlig sensommar!!
  .

 • Utlovade 9,9 mm blev 52 mm i Knivsta igår. Regnchock men inte ovälkommen efter den långvariga torkan, när vi väl lyckats rädda vår källare från översvämning. Hade varit bra med lite förvarning.

 • Lite sommarväderstatistik från N Bohuslän:
  Juni: Medelvärde av högsta dygnstemp 21.4 gr. Max 26
  Regn: 13 mm (extremt lite). 6 regntillfällen
  Juli: Medelv av högsta dygnstemp 26.2 gr Max 32.7
  Regn: 29 mm (extremt lite). 8 st regntillfällen
  Vg vattentempen i Idefjorden var den som högst 26 gr den 26/7 och mycket låg, 13 gr den 15/7 då fjorden verkade byta vatten under ett dygn till mycket salt vatten. Tempen sänktes 8 gr på ett dygn.

  För den som är intresserad av att följa åskan finns denna sajt: http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=en
  med blixtar nästan i realtid.

 • ’The future has arrived already’
  vi får det hettare och hettare om öronen här på jorden och mindre i plånboken som resultat.

  Dags för nya fräscha ideer och investeringar för f..!
  🙂

 • För att ha kunnat njuta fullt ut av denna värmebölja måste man ha varit ledig och haft tillgång till badmöjligheter på nära håll. Så har jag haft det. Enda problemet var värmen i sovrummet. Provade inte möjligheten att sova utomhus (under myggnät). Bästa sommaren jag har upplevt.

 • Okej tack för svaret Martin. Jag hoppas att slutet av augusti och september blir svalare i alla fall. Nu är det fullt tillräckligt med värmen!!!

 • -13 och regn, jag väntar fortfarande på värmen som skall komma i helgen. Förhoppningsvis blir det en Brittsommar.

  • Fredrik – brittsommar inträffar i början av Oktober ungefär när Britta / Birgitta har namnsdag . Därav namnet brittsommar . Här i Höga Kusten har Juli varit varm & med mycket sol & bad. Lite mycket åska kanske ? Ha de bra i sommarvärmen !!!

 • Man kan nog glädjas åt en varm sommar men.. Bil tillverkning och försäljning i Kina, Indien, Indonesien och Brasilien slår alla rekord. Det ser inte ut att mattas av, tvärt om accelererar trenden.
  Atmospheric CO2 för June 2014 mätt på Mauna Loa Observatory, Hawaii var 401.30 ppm. All time high. Även den här trenden accelererar. Tyvärr måste jag säga att hoppet just nu är nära noll.

 • Häftig äska över Stockholm på söndagsmorgonen. Däremot tycker jag det kunde komma mer regn. Behövs till träd och växter.

 • Håller också med Dante! Läste precis just nu vissa fiskar hotas av det varma vädret pga den höga vattentemperaturen som var 27 grader . Varken regnbåge eller röding tål de höga temperaturerna. Man får inte bara ta värmen till sin egen fördel man måste inse att det finns annat än vi människor som blir lidande för det här…

 • Hejsan!

  Martin Hedberg.

  Jag som skriver detta meddelande heter Karl-Olov Nordin

  Jag tycker att alla Skogsbränder måste Regn och inte bara en massa värme och Åska nu då.

  Förstår du hur jag menar nu då Martin Hedberg?

  Mvh: Karl-Olov Nordin.

 • Nu får det vara nog. Sista sommaren så här långt söderut. Skall bygga stuga så nära nordpolen jag kan och tillbringa somrarna där. Sjukt. Vem vill ha värmehuvudvärk, tromber genom trädgården, skyfall, översvämmade källare, fästingar, mördarsniglar, åska till förbannelse, nätter så varma så man inte kan sova, hyperaktiva människor överallt som uppenbarligen känner sig tvingade att utöva någon form av aktivitet för att solen skiner och gärna i grupp och allergier och massa annan skit? Vintern är mer än välkommen.

  • Bästa sommaren hittills!
   Vintern är välkommen någon gång i mitten av december. Men helst ska det vara en mildvinter utan minusgrader.

 • Martin hur mycket varmare blir november o december enligt specialisterna skulle vara kul o få veta det

 • Jake: jag håller helt med dig! Vintern är mer än välkommen för mig. bara det nu blir en ordentlig vinter! Är så rädd att vintern ska bli som vintern förra året och 2011 eller t.om ännu värre. Ja denna huvudvärk är inte kul, men jag lider dessutom av migrän, och det blir värre om sommaren än på vintern. Jag är ljuskänslig så det är jobbigt när det är så mycket sol. Jag mår som bäst på vintern då har jag nästan ingen migrän alls, kanske en gång per månad jämfört med 3-4ggr på sommaren. Ja mördarsniglarna är många i år, det är nog tack vare den milda vintern 2013. Nu är det också en getinginvasion tack vare värmen. Fy.. Välkommen vinter!

 • Första tecknet på att man börjar bli gammal är att man tycker det är för varmt. Förövrigt så kan det aldrig bli ”varmt” i Sverige. Har upplevt ca 45 grader i vid medelhavet och 35 grader i regnskogen vid ekvatorn. Då kan man börja prata om varmt.

 • Micke: tror absolut inte det har med åldern att göra. Mina barn är 6,5 år och 5 år o en på 21 månader. De svettas varje dag nu samt klagar på att det är för varmt.

 • Nu blir det nog fart på växtligheten igen efter allt regnande härnere i Skåne. Åska två nätter i rad och vid midnatt kraftig åska i västra Skåne och fortsatt regnande hela natten och nu på förmiddagen.

 • Jonas! Nu får du bestämma dig! Ena gången hänvisar du till globalt väder, en annan gång till vädret på din brevlåda. Finns det verkligen någon koppling mellan det globala vädret och hur mycket det snöar på din brevlåda? Årets sommar har hittills varit sådär, man kan ju inte bara räkna de tre varmaste veckorna… Dessutom har sommaren runt medelhavet varit kallare än normalt.
  Citerar dig så folk förstår vad jag menar…
  Markus .. Året 2009 var det 5:e varmaste året sedan mätningarna började. Vintern 2010 blev snörikt. Hösten 2009 var också mild fram till lucia, med undantag för oktober som var kallare än normalt..
  Gäller globalt väder. Lokalt väder utanför brevlådan är inte lika intressant ur ett långtidsperspektiv.

 • Här i Finland har värmen sannerligen börjat påverka folks hjärnor redan. Vissa sitter och skriver att dom tror att värmeböljan kommer att fortsätta ända till slutet av september. Det är väl ändå inte möjligt att ha över +25 så sent på året. Men det kommer troligtvis att slås ett rekord i alla fall. Medeltemperaturen i Helsingfors var år 1846 +20.6 och som det nu ser ut kommer vi att slå den rejält. Jag flyttar nog snart till Sverige där ryssarnas värmefabrik inte kan ha så stor makt 🙂 (man börjar faktiskt bli galen)

  • Fast tittar man på julis temperatur i Helsingfors och Stockholm ser man att Stockholm varit något varmare. Vidare brukar sommaren för det mesta komma till Stockholm något tidigare och hösten börja ett par veckor senare.

 • Idag kom det lika mycket regn här i N Bohuslän som under hela juli, 30 mm. Välbehövligt.
  Men upprepar vad jag skrev tidigare: den bästa sommaren som jag upplevt i form av värme, ledighet och bad. Förstår att det har varit jobbigt för den som vistats i en stad utan närhet till vatten.

 • Nu när vi äntligen har fått en fin sommar så klaga absolut inte, den här värmesommaren med flödande sol så kan man bada, fiska, sola, festa till det,spela minigolf, plocka kantareller med mera, och då blir många positiva och har ett bra humör, för vem vill ha en skitsommar med kyla och regn varje dag som dämpar humöret, ingen vill ha sval skräpsommar där temperaturen inte orkar upp över 15 grader, och att man sitter inne i sommarstugan eller villan och glo på regnet. Jag tar heller en solig och varm sommar där man kan göra roliga aktiviteter, men sen har även torrt väder nackdelar i form av skogsbränder, ,uttorkning av sjöar, men fördelarna överväger nackdelarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *