Av Martin Hedberg
Sommaren så här långt har väl inte varit någon höjdare. Många upplever de som ”dålig”. Men det är inte temperauren som felat, det är nederbörden.
Det har faktiskt varit en något varmare sommar än genomsnittet. De flesta platser har haft mellan en och tre graders temperaturöverskott. Men det har varit svårt att njuta av det eftersom det regnat mellan 50 och 150% mer än normalt* (150-250% av månadsnederbörden) i juni och juli.
Men det finns några undantag som sticker ut lite. Det är dels östra Svealand (Uppland-Södermanland), dels östra delarna av Västerbotten/Norbotten. Här har det kommit mindre nederbörd än normalt (25-100% av månadsnederbörden), men man har fortfarande haft temperaturöverskottet. På dessa platser har det varit en bra sommar.
Samtidigt bör man poängtera att den rikliga nederbörden gjort att grundvattennivåerna fyllts på och att vi sluppit stor brandrisk. Även vattenmagasinen har fyllts som de inte hade gjort om det varit högtryck och torka.
Å ena sidan, å andra sidan…
/Martin
* (Ordet ”normal” är lite vanskligt att använda. Det är nämligen normalt att vädret varierar. Vad jag menar med ”normalt” i detta sammanhang är den genomsnittliga temperaturen respektive nederbörden under en 30-års period.
SMHI samlar in underlaget för statistiken. Man använder oftast perioden 1961-1990 som referens. Man kan tycka att det vore dags att uppdatera refrensperioden till en färskare period. Men om man vill jämföra olika år mot varandra så är det rätt praktiskt att använda samma referens, man vill inte ha olika referenser. Man vill givetvis inte heller räkna om alla gamla dokument till nya refenser.
Men det hela blir lite knepigt eftersom naturliga variationer och klimatförändringar gör att referenserna förändras.)
Ja i Vaxholm har det inte regnat en droppe förrän den 7 augusti och varmt har det varit så det räckt och blivit över. Det gäller tydligen att bo på rätt ställe. Som egenodlare hade jag gärna sett lite regn i under sommaren (som medelsvensson aldrig nöjd). Tack för en bra site och intressanta diskussioner och förklaringar Martin.
Med semester i stugan i Sala och en vecka vid mellersta Norrlandskusten lyckades vi pricka in ett optimum och blev förvånade över all klagande på vädret. Motsatsen inträffade för min systers familj i Tyskland, där tre veckor i Thüringen regnade bort totalt.
Å tredje sidan…
Så kan det vara intressant att notera att den upplevda verkligheten inte alltid stämmer med den mätbara verkligheten.
Själv kunde jag svurit på att denna sommar varit både kallare och torrare än vanligt.
Men när jag tittade igenom statistik från egna väderstationen från 1:a Juni fram tills nu så var det inte så, utan mer som inläggets rubrik.
Jag hade ju hellre sett att sommaren ligger på en medel temperatur och mera uppehåll,alltså soligt väder.Hittills i sommar så har den ju varit förskräckligt dålig med allt detta regnande av och till.
Bor i Härryda strax utanför Göteborg(enligt sol timmar statistiken för i sommar
så kommer Göteborg ganska långt ner på den listan)
Bor tydligen på fel sida av Sverige.
Nej! det blir en utlandsresa till vinter.
Tack för mig.
Sommaren har varit usel i Skåne iallafall. En variabel som saknas är antalet soltimmar och i Skåne har antalet soltimmar varit påtagligt under normalen.
Är det inte så att den nuvarande referensperioden löper ut om lite drygt 8 år? Då hade sommaren varit ännu mer usel, kan jag lova.
Sedermera är det mycket konstigt att historiken på Klart.se bygger på prognoser ocg inte på verifikationer. På grund härav har det tidvis smygit sig in stora felaktigheter i ”historiken. Jag har aldrig tidigare hört att man baserar historiken på prognoser.
men om man tar med två dagar i juli 1954 kommer det år (2011) att framstå som rena ökenklimatet.
36 timmar med ihållande åska hagel skyfall stormvindar m.m.i inre Småland.
Finns det minnesgoda läsare här som minns detta?
Perfekt sommar. Klaga inte. Tältade i Lappland i Juni. 50 mm på ett dygn. Mysigt trots att tältet började läcka mot slutet. Sedan kom solen igen. Ljuset uppväger allt i Norra Sverige.
Menar du att vi inte mer i år kommer få temperaturer uppåt 25 grader i Sverige, och att högtrycket över centraleuropa kommer att förbli liggande där?
Kan bara konstatera att det Martin skriver stämmer för mig. Är lantbrukare i Tornedalen Haparanda/Övertorneå. I södra Tornedalen har grödorna (potatis och korn) vuxit nåt enormt. Det har kommit vatten i rätt tid och i rätt mängd. Exempelvis är knölsättningen i potatisen 50% bättre än normalt och blastdödningen har gjorts 2 veckor tidigare än normalt.
Ett högtryck ger 20-30 grader varmt över hela Centraleuropa den kommande veckan, finns det någon chans att vi i Sverige kan få del av högtrycket med uppåt 25 gradig värme, eller är det hösten som håller på att ta över?
Martin: Det ser ut att bli en liten släng av lite av värmen i Götaland på tisdag, men inte mer än så de kommande dagarna.
Ge inte upp hoppet om fler dagar, men man bör samtidigt förbereda sig på att de flesta dagarna kommer att vara en svag utförsbacke mot hösten.
Men man kan längta efter såväl hösten som vägen dit.
Jag tycker faktiskt att man helt enkelt får ta vädret som det är, och att man INTE får klaga över huvudtaget. Om det är soligt ute och varmt och man gillar detta så går man ut, annars (som jag) stannar man inne och gör saker inomhus istället. Om det regnar sätter man på lämpliga kläder och tvättar bilen eller så har man chansen att äntligen åtgärda den där förbaskade skada i hallen som bara är kvar. Visst kan det vara en annan sak för bl.a. lantbrukare men även där kan man väll hjälpa till lite själv med tex. bevattning i torra tider. Vi kan som tur är inte påverka vädret, det är bl.a. detta som gör vädret så intressant. För mig är alla årstider ett rent nöje oavsett om det är kallt, varmt, torrt, regnigt, höst, vinter eller blåsigt. Dålig sommar? Det är både personligt och mycket subjektivt. Och verkar det som över normalt i året så passar det i längden kanske väldigt bra i genomsnitt ändå. Jag kommer från Nederländerna. Därför ber jag i förväg om ursäkt för eventuella stavfel. Förresten, fundera gärna om hur ni skulle uppleva klimatet där…
Jag tycker verkligen inte att det regnat mycket (i Västmanland). Först var det ju torrt hur länge som helst och nu de senaste veckorna har det väl varit lite regnigt men juli överlag och det vi sett hittills av augusti känns rätt normalt. Faktiskt skönt att det regnat, har varit på tok för varmt och för lite svalka.
Konstigt nog så stämmer ju den här sommaren liksom många föregående med prognoserna för ”växthuseffektens” verkningar: Ökad fuktighet och värme på sommaren med några kraftiga skyfall.
Jag såsom lieman noterar att växtsäsongen haft ett ”glapp”, förorsakat av torr april och juni här på Öland. Arbetet brukar bäst uföras i mitten av juli, innan allt torkar sprött och bort. Men här blommar och växer det rätt bra ännu. Ja, det växer som gräs.
Tack för en bra och lätthanterlig sajt!
Tycker det har varit en perfekt sommar. Skönt att kunna sova om nätterna till skillnad från förra årets sommar. Förstår dock att de som vill ha 25+ och sol veckovis inte är så nöjda. Men det är å andra sidan inte en normal sommartemperatur i Sverige. Det är väl bara de senaste åren som folk blivit bortskämda med flera grader över normal temperatur, och tror sedermera att det ska vara så….
Vad hände med den lite varmare luft som skulle besöka Götaland i början av nästa vecka med 20-23 grader och sol?
Martin: Lågtrycket fredag-lördag rör till vädret så mycket att det inte ser ut att bli så mycket av den lilla varmluft som kortvarigt skulle kunnat komma upp i nästa vecka.
Är det detta lågtryck som gör att vi tydligen inte får en endaste pust av den värme som ger 25 gradig värme i Tyskland och södra Danmark i början och mitten av nästa vecka, medan vi här med nöd och näppe (knappt) når 20-gradersstrecket? Tror du att vi kan få sensommarvärme (20-25 grader) i september, Martin?
Tycker antalet soltimmer saknas. I stockholm var det mycket varmt i juni och en vecka in i Juli. Sedan blev det mulet och var i princip mulet resten av juli med enstaka solglimatar och så fortsatte det in i augusti. Visserligen regnande det inte 13 milimeter på hela juli och visserligen var det varmt. Men det var inte en bra sommar för det. Stabilt runt 20 grader molningt och inget regn är inte det samma som bra väder. Det behövs sol också och jag skulle tro att Stockholm under Juli månade i år hade ovanligt få soltimmar.