Nu blir det oväder

Av Martin Hedberg

Nu kommer det inte bara regn utan även kraftiga vindar. Det är främst Götaland och Svealand som berörs. Fast å andra sidan spå har vi redan sedan ett par dagar ett ihållande regnande i Norra Norrland…

Ett lågtryck fördjupas över södra Danmark. Det drar under fredagen in över södra Sverige. Nu under morgontimmarna (fredag) så har tillhörande regnområde redan kommit in över Skåne. Kommande timmar rör det sig vidare in över Blekinge, Halland och så vidare åt nordost. Det kan förekomma åska.

Lite förenklat kan man säga att Götaland omsluts under fredag förmiddag och att Svealand får sin känning under eftermiddagen.

Mellan tummen och pekfingret så kommer det att regn mer eller mindre ihållande i omkring sex timmar. Därefter blir det ostadigt, varken stadigt uppehåll eller ihållande regn. Samlad mängd nederbörd under fredagen kommer att uppgå till mellan 20 och 40 mm.

Hade det varit snöfall så hade det motsvarat 2-4 decimeter snö. (Som tur var så ligger snön kvar där den landar, så länge det inte går laviner eller snön smälter.) Men nu är det alltså vatten som som söker sig närmare jordens medelpunkt.

Detta kommer att leda till översvämningar. Givetvis inte överallt, men på platser där… ah, jag tror ni kan räkna ut ungefär var. Där det nyss var översvämningar och kanske på en del nya platser. Problemet med regnandet är inte bara att det kommer rikligt, det är även att det redan är relativt blött i marken på många platser. Det gör att vattnet kommer att rinna undan ovan mark istället för i marken.

I media de senaste dagarna har man flaggat för att asfalt och andra hårda ytor skapar förutsättningar för översvämningar. Det är korrekt, men samtidigt skall man inte underskatta själva regnandets inverkan på vattennivåerna. Och denna sommar har vi på de flesta platser i landet fått omkring dubbelt så mycket som normalt.

Nåväl, det blir även blåsigt fredag och lördag. Detta i samband med att lågtrycket fördjupas. Vi kan vänta oss vindar på omkring 10-15 m/s i Götaland och Svealand och kulingvindar till havs och runt kusterna på Västkusten och Östersjön. Varningar är utfärdade.

Idag blir det rätt okay väder i södra Norrland.

På lördag är det fortfarande lite efterdyningar av lågtrycket i söder, det har då blivit lite ostadigt även i södra Norrland.

På söndag gör en högtrycksrygg kortvarig entre. Det blir välkommet. Jag kan tänka mig att det medför omfattande dimmoln på söndag morgon. De torde dock lösas upp rätt snabbt av solen som fortfarande värmer när den väl kommer en bit över horisonten.

En följdfråga blir givetvis om oväder med regn och fukt är det nya normala? Ja, det är rimligt att anta. Frågan är hur mycket mer nederbörd och fukt samt vilka övriga förändringar som är på väg att bli det nya normala. (Människan har, medvetet eller omedvetet, valt en vänta-och-se linje, i konflikt med decennier av vetenskaplig kunskap.)

För säkerhets skull lägger jag här in ett par meningar om att jag är väl medveten om att ”en enskild isolerad väderhändelse varken kan bekräfta eller avfärda förekomster och risker förknippade med klimatförändringar, antropogena eller inte.”

Men det vi nu snackar om är alltså den samlade bilden av nederbörden under sommaren 2011. Förvisso är det bara ett nålstick i den globala bilden och i en längre tidsperiod. Men det är fascinerande både att den ligger i linje med vad man förvänta sig om man studerat klimatmodeller.

Det är också fascinerande att det oftare slås väderrekord (över hela jorden) som är relaterade till värme och kraftigt hydrologiskt kretslopp (avdunstning+nederbörd) och en mer energirik atmosfär än det slås köldrekord och andra rekord relaterade till den klimatsituation vi lämnar bakom oss.

/Martin

PS. Att sätta ett o före ordet väder, ”oväder”, kan om man dissikerar det förefall lite märkligt. det är ju inte så att det inte blir väder, det blir ju istället väldigt mycket väder. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Innebär detta lågtryck med regn och blåst slutet på sommaren 2011 i Sverige, och betyder det att vi inte mer i år kan få 20-25 gradig värme och sol i september, som vi hade åren 1999, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 och 2009? Jag hoppas att högtrycket över centraleuropa med 25-30 gradig värme kan förskjutas norrut med uppåt 25 grader i Sverige i september, finns det någon chans för det?