Hur blir våren? frågar sig säkert många. Ja låt oss först konstatera att vi redan haft vårtemperaturer (dvs dygnsmedeltemperaturer över noll grader) på många platser i landet.
Och i Skåne och delar av Bohuslän och Blekinge har våren redan kommit för att stanna.
Det krävs som bekant sju dygn i sträck med dygnsmedeltemperaturer över noll grader för att våren skall vara ankommen. Och det första av dessa dygn skall vara den 15 februari eller senare. (Läs mer om årstiderna i en tidigare blogg.)
På andra platser i Götaland kommer inräkningen av våren att starta om i samband med att helgen blir lite kylig.
Men om man blickar lite längre fram, vår eller inte, så ser månaderna mars, april och maj ut att bjuda på lite varmare väder än normalt. Det i alla fall om man skall tro på WSI’s senaste säsongsprognos.
WSI:s chefsmeteorolog Dr. Todd Crawford säger att:
”Recent long-range model solutions, along with the sub-seasonal drivers such as the Madden-Julian Oscillation (MJO), suggest that the large-scale pattern will be more conducive for warmer weather heading into March.”
samt att:
”Further, there are no indications that any prolonged periods of North Atlantic blocking, or negative NAO, should be expected anytime soon. For the spring season, this implies a general pattern of above-normal temperatures in northern regions and below-normal temperatures across the South.”
Kort och gott: Det väntas inga blockerande högtryck likt det som i början av februari matade in kall kontinental luft från Ryssland över oss.
Istället väntar väder som är mildare och blåsigare för oss i Skandinavien. Det gäller i synnerhet i mars och maj. April ser ut att bjuda på mildare väder i norra Skandinavien men normala temperaturen i södra.
Eftersom dessa månader är de klassiska vårmånaderna så kan man förvänta sig att våren skall röra sig lite snabbare än normalt norrut över landet.
Summa: Vintern var lite blek som vinter betraktad i södra Sverige. På många platser var det mest som en utdragen höst (även enligt definitionen).
Men i slutet av januari blev det kallt med ”Rysskyla” och ”Snökanoner” över Östersjön i ca två veckor.
I mitten av februari kom så våren till Skåne, delar av Blekinge och Bohuskusten.
Så prognosen: Våren gör halt över kommande helg, men tar sedan fart och kommer att röra sig norrut över landet med en beräknad ankomsttid 1-3 veckor före normal tidtabell. Våren kommer dock inte bara solsken, utan även med moln, regn/snö och blåst.
Trevlig helg.
/Martin
Hej!
Tack för mycket intressanta väderbetraktelser. I din artikel ”varmare/snabbbare vår” står det ”For the spring season, this implies a general pattern of above-normal temperatures in northern regions and below-normal temperatures across the South.”
Vad står ”northern” resp. ”across the south” för? Är det förstnämnda Skandinavien och det senare kontinenten från Danmark och neråt (där det ska vara below-normal)? Eller har Crawford andra gränser för norr och söder? Hur ska jag/vi tolka detta?
Vänliga hälsningar
Jonas Erkman
Martin: Hej Jonas. Bra, jag borde förtydligat det. Lägger till en karta.
WIHOOOOOO!
Nu blir det snart fiske på öppet vatten.
😀
Härliga tider.
Mvh Mini
Vårtecken här i Göteborg med trollhassel i blom och snödroppar.
Hoppas inte det kommer något ( kraftigt ) bakslag i mars.
Även växterna ’räknar in’ vårvärmen eftersom deras utveckling är temperaturstyrd. Till skillnad från den meteorologiska definitionen av vår verkar dock de flesta växter inte börja om när det blir ett bakslag i temperaturutvecklingen. Istället ackumulerar de värme och ’står på tå’ när värmen kommer tillbaka. Så har det varit med hasseln i vinter, som ju på enstaka platser började blomma i december, och som på många platser hann ’ställa sig på tå’ innan sydsveriges vinterperiod kom. Nu är de på gång liksom alar (och en och annan blåsippa!). Blommar de hos dig får du gärna rapportera på http://www.blomar.nu.
Måste så klart lägga till att många växter har en utvecklad vintervila, som de inte väcks ur särskilt lätt (ibland krävs en viss mängd kylning, ibland en viss dagslängd, ibland en större mängd värme).
Jag har svårt att tro WSI:s prognoser. Om jag minns rätt var det de som varslade om en ovanligt kall vår. Resultatet blev motsatsen.
Martin: Nej de sade att det skulle bli en mild februari-mars-april. Men/och de poängterade att det var ett medelvärde över tre månader och att delar av denna period skulle kunna vara kallare än normalt. Detta var också vad som skedde i början av februari.
WSI 23 januari: ”Recently, the vortex has weakened, allowing for atmospheric blocking to develop, first in the North Pacific and, eventually, in the North Atlantic. This North Atlantic blocking, otherwise known as the negative phase of the North Atlantic Oscillation (NAO), will allow a return to, at least, seasonably cold weather across much of Europe in February,”
”In February, WSI forecasts:
Nordic Region* – Warmer than normal Sweden/Finland, cool Norway
In March, WSI forecasts:
Nordic Region – Warmer than normal
In April, WSI forecasts:
Nordic Region – Warmer than normal”
Hoppsan! Jag menade att WSI förra året (2011) varslade om en iskall vår, men så blev inte fallet. Hur kunde det gå så fel?
Nyss hemkommen från en långpromenad i örebro trakten, helt underbart ute… en känsla av vad vi har att vänta inom dom närmaste veckorna, plus att ljuset börjar sakta men säkert komma tillbaka 🙂
Hälsningar Johan
När WSI säger att våren ska vara varmare än normalt, jämför de då med 1961-1990? I så fall är det ganska meningslöst, att en hel tremånadersperiod skulle bli kallare än 1961-1990 är så osannolikt att ingen långtidsprognos skulle kunna förutsäga det.
Visst börjar det kännas som vår. Vintergäcken har gjort halt ett tag men får nog förnyad växtkraft när det nu blivit varmare igen härnere i Skåne.
Men nu när man lagt åtskilliga år bakom sig har man så att säga sett årstiderna komma och gå, så man har blivit luttrad: Ännu inte dags att lägga vinterkläderna åt sidan.
Det är bara ungdomar som ännu inte riktigt insett vårens nyckfullhet och lättklädda i vårekipering huttrar när våren plötsligt gör halt och ersätts av isande polarvindar.
Du har varit väldigt dålig på att rapportera om rekordkölden/snöfallsrekorden runtomkring vår jord denna vinter, du kunde väl åtminstonde t.ex tala lite om snön i Rom för första gången på 26 år. Du pratar bara om det som tycks stämma överens med AGW teorin som är lika med att snö smälter på våren! Lämna C02 mystiken!
Martin: Jag antar att du även noterat att jag inte heller har skrivit om alla rekord avseende värme och intensivare nederbörd som också har inträffat? Jag menar för balansens skull.
Men ok. Det har varit kallt i sydöstra Europa (och jag har noterat det i bloggen). Och snöfallet i Rom har faktiskt med klimatförändringar att göra. Avsmältningen av isen över Barents hav medför att fukt och värme tillförs atmosfären där vilket i sin tur gynnar tillväxten av högtryck över norra Ryssland. Detta medför i sin tur större sannolikhet för kalluftsutbrott likt det vi såg i början av februari.
Klimatförändringar har med antropogena utsläpp av koldioxid, metan, lustgas och aerosoler att göra. Samt kvävedioxider som bidrar till att marknära ozon bildas. Därtill albedoförändringar till följd av skogsskövling. Skogsskövling bidrar även till nettoutsläpp av koldioxid, jorderosion och degradering av ekosystem. Därtill har vi bidraget som förändringar av solintensitet och vulkaner står för, dessa är dock små i relation till människans bidrag till förändringar av strålningsbalansen till/från jorden.
PS. Samtidigt som det är varmare globalt så kan det förekomma områden/perioder då det är kallare än normalt. Jordens medeltemperatur är en medeltemperatur, inte en lokal/regional temperaturmätning under en begränsad tid. Gör man statistik på allt väder så får man klimat. Dvs klimatet är det sammanlagda värdet av vädret. DS.
I genomsnitt brukar det väl bli mindre nederbörd på våren än på hösten i Sverige pga det relativt kalla vattnet?
Hej! Är det jag som upplever det som att vi fått mycket mer starka vindar än normalt eller är det faktiskt så?? Jag gillar det inte! Titt som tätt är det varningar för starka vindbyar, och allt för ofta önskar man en utebliven varning när det skakar i fönstren. Är detta jag eller världen som förändrats radikalt? Mvh
Nästa vinter blir det nog inge snö och kyla! Jordens medeltemperatur ökar drastiskt….Kanske att människan påverkar klimatet, men tror mer naturliga förändringar! Hoppas det blir griskallt nästa vinter, (globalt sett) så blir det nog tyst ett tag!
Ajajaj, den ytterst ädla SM-finalen i bandy går av stapeln den 25:e mars i Uppsala. På utearena.
Hur tusan ska det se ut då om våren redan är på väg?
Vi, vilka är anhängare av en av världens mest förmodat viktiga sporter kan alltså se framemot en något vädermässigt besvärlig väg mot finaldagen?
Martin, jag förundras över din nedlåtande ton mot Urtica dioica. Jag tror det skadar din trovärdighet. Tack för ordet!
/ Johan
Martin: Jag är ledsen för det, det var inte min avsikt att vara offensiv. Men samtidigt försvarar jag min kommentar. Urtica skriver med ansatsen om att jag vinklar min rapportering efter sådant som ”…tycks stämma överens med AGW teorin”.
Men Urtica gör själv misstaget att läsa in en skev bild i vad jag rapporterar om:
a) AGW (Anthropogenic Global Warming) motsäger inte att det kan snöa i Rom.
b) Jag säger inte att det faktum att snön smälter på våren skulle vara ett tecken på, eller bevis för, klimatförändringar.
c) Urtica avslutar med att uppmana mig att ”Lämna CO2 mystiken!” Vad betyder det? Att koldioxid egentligen inte påverkar klimatet eller att effekterna är överdrivna eller att jag trodde att det bara skulle vara koldioxid som påverkar klimatet eller…vad?
Men jag har justerat kommentaren till att bli lite mer beskrivande.
Jag sade ju detta i höstas redan att det skulle bli en tidig vår i år.Naturen visade ju detta. Glöm inte bort dom gamlas visdom om hur man spår väder dom slår den moderna tekniken på många sätt.
Ja du Rolf,jag har ju oxå sagt detsamma i Höstas..!Naturens tecken är ju många och klarar långtidsprognoser galant!:)
Tack Martin!
Jag tillhör dem som förstår bäst när de ser en bild. Suveränt med kartan!!
Jonas Erkman
Naturen har sin gång!
Det är inget att göra åt!!
Här är det +8.9! Härligt:-) Känns som +12!
Det ser ut som att det blir en längre vår i år, om inte kylan/snön kommer tillbaka, eller??
MVH
Simon Sjövall
P.S Jag beundrar dig för allt ditt tålamod med alla kommentarer
Snön vräkte ner här tidigare i östra Södermanland, igår var det +9 och idag +1,5…. Lite konstigt, när du säger att våren är påväg när det i prognosen ska bli några grader kallare ?
Vi ska nog inte säga hejdå till vintern här i Stockholmsområdet. Sannolikhetsprognoserna hos vädermodellerna ECMWF och GFS talar om att det först blir vintertemperaturer(medeltemperatur på under 0 grader) söndag-måndag, sedan vårtemperaturer(medeltemperatur över 0 grader) tisdag-fredag. Efter det ser det däremot ut som det blir kallare återigen med vintertemperatur eller växelvis vintertemperaturer och vårtemperaturer. D.v.s. att våren inte lär komma under de kommande två veckorna eftersom ingen period med 7 dygn i streck med vårtemperaturer är i sikte. Jag tror att våran tidigast kommer två veckor in i mars, antagligen senare. Vad säger du, Martin?
Martin: Låter rimligt. Normal ankomsttid för våren till östra Svealand är mellan 20 och 25 mars. Det kanske blir någon vecka tidigare i år.
Normal ankomsttid för våren till östra Svealand VAR mellan 20 och 25 mars, nån gång för längesen
Snöade det i Tystberga idag, Martin och Janne?
I Nyköping var det 3-4 plus och regn. Märkligt!
En fråga som kanske inte riktigt ligger i tiden, men kan det uppstå samma fenomen i lappland som i skåne att det faktiskt inte blir vinter fast tvärt om att det inte blir sommar ?? så fall vilket datum är det då som hösten kan komma som tidigast ??
Hälsningar Johan
Läste i Aftonbladet att fyra kobbar på Västkusten bytte årstid redan i veckan. Nu undrar jag vilka kobbar som har mätstationer?
Tidig vår. Framför allt kommer det sannolikt att bli en mycket kort vår. Vårens snödroppar, blåsippor, gullvivor och vilda lökväxter kommer, som jag tycker, bara alltför snart att ersättas av sommarens blomster, prästkrage och blåklint t ex. Dessa i sin tura har blommat ut innan midsommar.
Förbränt kommer det dock inte bli, om väderutvecklingen följer den inslagan vägen och teorierna om människopåverkat klimat. Istället regn och värme till fromma för gräsmattan, kirskålen, syrenen, druvflädern och andra införda sydliga växter. Ek, bok, lind, ask och alm hade också kunnat gynnas av värmen, men dom är vi tvungna att såga ner för att förbereda vintern eller bereda plats för altanen och dubbelgaraget vid sommarstugan.
Vietnams sista noshörning är nu dödad. 50 st sumatranoshörningar finns nu kvar i det vilda – i HELA VÄRLDEN. Laos – ”landet med miljoner elefanter” – har nu ca 500 kvar. Men deras skogar blev i alla fall fina trädgårdsmöbler.
Johan: Ja, det kan det, eller rättare sagt blir det så varje år högst upp i fjällen. Men SMHI har inte bestämt något speciellt datum.
Markus: okey tack …
Enligt YR.NO:s senaste prognoskörning blir det mån-tis den 5-6 mars återgång till vindar på O och NO och en del snöfall. Tidigare prognoskörningar har hela tiden sagt milt väder. Är det vintern som vänder tillbaka igen eller är det ett bakslag, eller är detta något man skall ta med en nypa salt då prognosen ligger 9-10 dagar framåt?
Idag var det ännu en fantastisk vinterdag i Sth-trakten, med fantastisk Mälaris. En 4-milatur med isjakt var en makalös upplevelse. Hoppas på mer av detta innan vintern är slut.
YR.NO säger fortfarande ostvindar, kallare väder och lite snö mån-ons nästa vecka. Skulle inte mars domineras av milt väder?
Till Daniel: Det lär bli kallare från och med lördag och så långt framöver man kan se. Det talar både den europeiska vädermodellen ECMWF(som SMHI och YR.NO använder sig av) och den amerikanska motsvarigheten GFS. De både vädermodellernas sannolikhetsprognoser som sträcker sig en längre tid visar att kylan lär hålla i sig ett tag framöver, åtminstonde två veckor framåt, med start på lördag. Det som då sker är att högtryck kommer under fredag-lördag att växa till sig ute på Nordatlanten. Det rör sig i riktning mot skandinavien och för ner kalla nordliga vindar. Det drar sig sedan vidare ytterligare lite österut och väntas sedan parkera över Finland/Västra Ryssland och ge kalla ostliga vindar. Det kan bli ett liknande läge som vi hade i slutet av januari och början av februari. Dock kommer det inte bli fullt lika kallt, eftersom solen värmer mer nu när vi går in i mars. Medeltemperaturen lär i alla fall ligga under noll grader.
Herregud,!!! vi är ju bara i feburari.
För att göra en enkel beskrivning av årets årstider så kan man dela upp de fyra årstiderna,man delar bara 12 mån.med 4!Vår:mars-maj.Sommar:Juni-Aug.Höst:Sept-Nov.Vinter:Dec-Feb.(mellansverige)Typ!
Fel av mig !!!Man delar med 3 naturligtvis!!
Jag har några extra frågor Kalle:
1: Betyder detta att mars kommer att bli summerad som en kall månad, i stil med t.ex 2006 och 1987?
2: Kommer mängder av snö drösa ned över Sverige?
3: Kommer det råda riktigt vinterväder även in i april?
4: Var det inte den amerikanska modellen som förutspådde en mild marsmånad?
Hej Kalle!
Menar du att alla prognoskörningar som antyder en varm vår är helt ute och cyklar? Vad jag hört skulle mars bli en mild månad – inte smällkall. Märkligt.
Men Kalle, Martin Hedberg poängterar här att ”inga blockerande högtryck likt de i februari väntas”. Istället säger du motsatsen, och blockerande högtryck troligen väntas. Vad skall man tro?
Hej Martin!
Jag blev väldigt förvånad när Kalle svarade på Daniels kommentar. Enligt alla prognoser jag hade hört skulle vi få en tidig och varm vår, men så får man plötsligt beskedet att ett blockerande högtryck växer in. Jag blev alldeles förvirrad, och insåg att ECMWF/GFS och WSI:s långprognoser inte visade några likheter med varandra. Skillnaden gällande temperatur, nederbörd och sol var enorm. Jag har aldrig sett något liknande. Vad tror du om det som Kalle sade, blir det iskyla hur länge som helst efter nästa helg? Tacksam om du svarar mig, är väldigt intresserad:
WSI har väl ändå aldrig nånsin haft rätt. Jag tycker synd om oss finnstackare som trodde att Martin hade spått en mild och tidig vår åt oss här i Finland också. Nu ser det verkligen ut som om ett högtryck parkerar sig över öst och för med sig otroligt kalla vindar de kommande två veckorna i alla fall. Så någon tidigare vår kan man inte vänta sig och tur har man om våren ens kommer igång vid normal tidpunkt.
Martin: Jo, WSI har visst haft rätt. Och de har faktiskt oftare rätt än de har fel.
Japp, det blir ett par grader under de normala temperaturerna från och med lördag och en vecka framåt. Men ”otroligt kallt” skulle jag inte kalla det. Inte är det heller så långvarig kyla att våren hindras från att komma tidigare än statistiken förkunnar (förvisso snittet för 1961-90).
Till Ulrik: Det Martin skriver är ett citat från den amerikanska tremånadersprognosen WSI. Det kan bli på det viset att ett starkt högtryck över Nordöstra Europa blockerar lågtryckstrafiken in mot skandinavien mot helgen och fortsättningsvis. Det är däremot osäkert om det blir ett långlivat högtryck som motar alla lågtryck för en lång tid framöver. Lågtrycken skulle kunna komma in mot skandinavien mot helgen nästa vecka.
Till Markus: Som det ser ut nu så kommer åtminstonde den första halvan av mars inte att bli mild, den kommer snarare att bli kallare än normalt eller normala temperaturer. Jämfört med 1961-1990.
Till Daniel: 1. Visst skulle det kunna bli en kall mars i stil med 2006, men jag ska inte lova något sådant. Jag kan bara göra en bedöming av hur första halvan av mars lär bli, eftersom längre prognoser är inget som har någon vidare träffsäkerhet.
2. Jag tror inte att det kommer några mängder av snö, i och med att det troligvis mest kommer vara högtryck. Det kan dock komma in lågtryck från Nordatlanten som skulle kunna ge snö, i och med att det kan komma med kall luft från Grönland. Men med lågtryck kan också mildare luft komma in.
3. In i april kan jag inte komma med någon prognos, men ihållande vinterväder i april tror jag inte det blir.
4. Det var den amerikanska vädermodellen WSI som spådde en mild mars. WSI gör långa prognoser om 3 månader som har en mycket stor osäkerhet. Jag använder mig av den amerikanska modellen GFS och den europeiska modellen ECMWF som enbart gör upp till 14 dagars prognoser. På så vis mer tillförlitlig men som ändå visar vad som kommer ske.
Jag ska tillägga att det inte är någon varjavinter utan snarare en senvinter med natttemperaturer en bra bit på minussidan och dagstemperaturer på under 0 grader ner till norra götaland.
Hej Martin!
Hur länge tror du att det kalla vädret består? Kan vi få dagsmeja här i Värmland.
Hej! Upplever att jag inte fick något svar på min tidigare fråga, är det på tiden att vänja sig vid de starkare vindarna? Mvh
Martin: Atmosfären innehåller mer energi nu än för trettio år sedan. På något sätt märks det, tex genom temperaturen, men det kan även ske genom mängden vattenånga (latent energi) eller vindar. Var och när detta märks kan man dock inte ge något generellt svar på. På vissa platser/tider blir det mer, på andra mindre. Men/och i genomsnitt ökar energiinnehållet.
Det verkar som WSI’s prognos verkar hålla rätt bra. Jag roade mej med att räkna ut prognosticerade medel temperaturer för kommande 2 veckor, för Hultsfred (där vi har sommarhus) 4.9 C, och Istanbul (där vi bor) 6.2 C. Alltså ovanligt varmt i Skandinavien och ovanligt kallt för årstiden i medelhavsområdet, om nu de här platserna är någorlunda repressentativa för områdena, och prognoserna stämmer med verkligheten…