Våren är här

Nu är (nog) våren här, i och för sig bara till sydligaste Skåne, men ändå.

Det krävs sju dagar i följd med dygnsmedeltemperaturer över noll grader. Och vi skall ha passerat den 15 februari. Bägge dessa kriterier är uppfyllda. Men det är först när dessa sju dagar har passerat som man med säkerhet kan säga att våren kommit. Och/men den ankom då den första av dessa sju dagar. (Mer om årstider i en tidigare blogg.)

Men Sverige är både stort och rätt så långt. Det är fortfarande vinter över absoluta majoriteten av Sveriges yta.

Den närmaste tiden sjunker temperaturen något, det blir lite kallare under helgen (nu talar jag om Sverige som helhet), men efter helgen blir det åter lite mildare. Kommande dagar blir det även blåsigt och nederbördsområden fortsätter att avlösa varandra, i söder som regn i norr som snö.

Men våren har kommit till sydligaste Sverige och den kommer att vandra norrut allteftersom. Passa på att njut av vintern ni som gillar den, och nu är det nära, ni som föredrar vår.

/Martin

PS. Klart.se skickar med ett Grattis till alla nyblivna föräldrar, i såväl koja som slott. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Skönt, Efter två jobbiga vintrar så var denna riktigt behaglig… är ingen vinterälskare så våren kan aldrig komma förtidigt:)))
  brukar gnälla redan när temperaturen går under 10 grader, men då kommer jag från gnäll bältet.

  Hälsningar Johan

 • Jo, nog är det vår även här på Hammarö. Fikonfröna som legat ute hela vintern har gett små plantor och här och var ute dyker det upp snödroppar och bladen spricker upp högst upp på häckarna. Så fortsätter det likadant nästa vecka planterar jag kryddorna.

 • Jag tar dig på orden, Martin, och sticker ut på Mälarens nu snöfria, blanka is. Vilken fröjd! Helgen kommer att bli en höjdare med vind i alla isjaktssegel! En kanonvinter!

 • Kul att fikon nämns här! Har ett träd på 2 m i trädgården här i Skåneland som gått fullkomligt oskadat genom vintern. Det gäller även för själva frukterna vilket är relativt ovanligt. Denna vintern har varit snäll : )

 • Äh, bara mesar som uppskattar vår. Ge mig 35 minus och metervis med snö!

 • Äntligen! Snart kan jag gå min runda i Hisingsparken, kanske ”inte utan strumpor och skor”, men väl utan broddar.

 • Går som alltid vid den här tiden på året och funderar över vad som är vår och vad som är vårtecken. Till http://www.blommar.nu, där vi följer naturens kalender via växternas årscykler, rapporteras så klart alltid en stor mängd vårtecken, och just nu är frågan hur långt hasselns och alarnas (klibbal och gråal) blomning kommit i södra Sverige. Ska vi betrakta det som vår innan fotosyntesen kommit igång, dvs innan skottskjutning och lövsprickning kommit igång? De växter som är vårtecken lever ju i många fall på energi som lagrats från förra året.
  Oavsett vad man tycker i denna fråga så är ni välkomna att rapportera era vårtecken (och andra observationer av naturens kalender) till blommar.nu. Och överväg gärna möjligheten att bli fenologiväktare!

 • Märklig association ! skickar en vädersajt gåvor till nyblivna föräldrar ?? vill man att sajter för nyblivna föräldrar ska intressera sig för väder ??
  Hr någon på vädersajten fått barn ??