Mild luft strömmar nu in över Skandinavien. Mest kommer det att märkas i Norrland där det blir plusgrader om dagarna. Okay, nattetid sjunker det ner till ett par minusgrader. Det för årstiden mycket milda, snudd på varma, vädret kommer att märkas ett par dagar.

Men det varar bara ett par dagar. Från och med helgen så blir det mer normala temperaturer.

Mildluftsattacken är för kortvarig för att våren skall kunna avancera så mycket längre norrut än den redan har kommit i Götaland. Under måndagen var det nämligen dygnsmedeltemperatur under noll i i stort sett hela landet, så skall det bli vår så blir det till att räkna från och med idag tisdag och sju dagar framåt.

Och/men eftersom det blir kallare igen innan dessa sju dagar har gått så får vårens avancemang vänta till efter kalluften har dragit bort, dvs som tidigast i början/mitten av nästa vecka.

/Martin

28 Comments

 • Hej Martin!
  Hur kan vi människor börja anpassa oss till de förändringarna som sker i Arktis och Antarktis?
  Kan du refarera till en tidigare blogg om det finns?
  Tack så mycket
  /Ollall

 • Det är många härinne som pratar om klimatförändringar, märker jag. Klimatet på Jorden är en direkt reflektion av det tanke- och känslomässiga klimatet. Huruvida klimatförändringarna orsakas av förändringar i solaktivitet eller utsläpp av växthusgaser är irrelevant, för ytterst är alla förändringar i klimatet en reflektion av våra egna tanker och känslor. Hela vårt samhälle idag genomsyras av ett överskott på eldenergi, iform av t.ex. aggressivitet mot naturen och medmänniskorna, genom att man är cynisk och dömande mot andra människor, bara bryr sig om det yttre. Alla dessa mönster återspeglas i klimatet och vädret. Klimatet är ett ”ansiktsuttryck” för Jordens tankar och känslor. Klimatförändringar är dock ingenting att frukta, det hade varit mer oroväckande om klimatet INTE förändrades. Det som är oroväckande nu är att vissa ljusskygga aktörer utnyttjat rädslan kring klimatförändringarna för att genomföra en form av fascistisk polisstat, och t.ex. förbjuda vanliga glödlampor. Martin här på väderbloggen och andra klimat-propagandister är medansvariga till denna polisstat som vissa försöker skapa. Energiproduktion och CO2-utsläpp har ingenting med varandra att göra, det är fullt möjligt att producera all världens energi utan utsläpp av CO2-gaser. Medan ”klimathotet”, som inte alls är ett hot (våra tankar och känslor är ett hot) hamnat i fokus, har miljöfrågor hamnat i skymundan, och därför har vi under 2000-talet sett en värre miljöförstörelse än under nästan något annat decennium. Medan skogsindustrin har avverkat de sista gammelskogarna och förgiftat naturen, och jordbruket grundvattnet, medan EU genom Codex Alimentarius tillåtit bekämpningsmedel som tidigare varit förbjudna i Sverige, har folk suttit och diskuterat det obefintliga klimathotet. Frågan är Martin, om du om 50 år, ifall all natur förstörts därför att alla var upptagna med klimathotet, och om merparten av våra rättigheter tagits ifrån oss med klimathotet som svepskäl, kan du Martin då rakryggad se in i dina barnbarns ögon och erkänna att du var en av de som möjliggjorde det?

  Martin: Eh, hoppsan. Nu var det mycket på en gång. Jag ger dig rätt i att det är förskräckligt att gammelskogar avverkas. Det är förödande för ekosystem och i förlängningen, tillsammans med en massa andra saker vi gör, så påverkar det ekosystemtjänster vilka vi är beroende av.

  Det mest förödande tror jag dock ligger i våra handlingar, inte i vad vi tänker. Men märk väl att vad vi tänker ibland återspeglas i vad vi gör.

  Jag förstår inte riktigt hur du resonerar när du säger att ”merparten av våra rättigheter tagits ifrån oss med klimathotet som svepskäl” eller ”vissa ljusskygga aktörer utnyttjat rädslan kring klimatförändringarna för att genomföra en form av fascistisk polisstat”.
  Jag ser varken kopplingen mellan klimatvetenskap och en fascistiska polisstat eller mellan fascistisk polisstat och förbjudande av glödlampor.

  Men/och ingen vettig människa påstår att de enda problem vi människor har är relaterade till klimatförändringar. Det finns många andra problem och ingen av dem bör förminskas i relation till de andra.

 • Jag har kollat graferna på sidan som Forskaren länkade till. Om de stämmer så innebär det att teorierna åtminstonde om en stor mänsklig påverkan på klimatet sannolikt är felaktiga!

  Martin: Jag är ledsen men människan har en stor påverkan på klimatet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: