Hur blir våren? frågar sig säkert många. Ja låt oss först konstatera att vi redan haft vårtemperaturer (dvs dygnsmedeltemperaturer över noll grader) på många platser i landet.

Och i Skåne och delar av Bohuslän och Blekinge har våren redan kommit för att stanna.

Det krävs som bekant sju dygn i sträck med dygnsmedeltemperaturer över noll grader för att våren skall vara ankommen. Och det första av dessa dygn skall vara den 15 februari eller senare. (Läs mer om årstiderna i en tidigare blogg.)

På andra platser i Götaland kommer inräkningen av våren att starta om i samband med att helgen blir lite kylig.

Men om man blickar lite längre fram, vår eller inte, så ser månaderna mars, april och maj ut att bjuda på lite varmare väder än normalt. Det i alla fall om man skall tro på WSI’s senaste säsongsprognos.

WSI:s chefsmeteorolog Dr. Todd Crawford säger att:

”Recent long-range model solutions, along with the sub-seasonal drivers such as the Madden-Julian Oscillation (MJO), suggest that the large-scale pattern will be more conducive for warmer weather heading into March.”

samt att:

”Further, there are no indications that any prolonged periods of North Atlantic blocking, or negative NAO, should be expected anytime soon. For the spring season, this implies a general pattern of above-normal temperatures in northern regions and below-normal temperatures across the South.”

Kort och gott: Det väntas inga blockerande högtryck likt det som i början av februari matade in kall kontinental luft från Ryssland över oss.

Istället väntar väder som är mildare och blåsigare för oss i Skandinavien. Det gäller i synnerhet i mars och maj. April ser ut att bjuda på mildare väder i norra Skandinavien men normala temperaturen i södra.

Eftersom dessa månader är de klassiska vårmånaderna så kan man förvänta sig att våren skall röra sig lite snabbare än normalt norrut över landet.

Summa: Vintern var lite blek som vinter betraktad  i södra Sverige. På många platser var det mest som en utdragen höst (även enligt definitionen).

Men i slutet av januari blev det kallt med ”Rysskyla” och ”Snökanoner” över Östersjön i ca två veckor.

I mitten av februari kom så våren till Skåne, delar av Blekinge och Bohuskusten.

Så prognosen: Våren gör halt över kommande helg, men tar sedan fart och kommer att röra sig norrut över landet med en beräknad ankomsttid 1-3 veckor före normal tidtabell. Våren kommer dock inte bara solsken, utan även med moln, regn/snö och blåst.

Trevlig helg.

/Martin

44 Comments

 • Tidig vår. Framför allt kommer det sannolikt att bli en mycket kort vår. Vårens snödroppar, blåsippor, gullvivor och vilda lökväxter kommer, som jag tycker, bara alltför snart att ersättas av sommarens blomster, prästkrage och blåklint t ex. Dessa i sin tura har blommat ut innan midsommar.
  Förbränt kommer det dock inte bli, om väderutvecklingen följer den inslagan vägen och teorierna om människopåverkat klimat. Istället regn och värme till fromma för gräsmattan, kirskålen, syrenen, druvflädern och andra införda sydliga växter. Ek, bok, lind, ask och alm hade också kunnat gynnas av värmen, men dom är vi tvungna att såga ner för att förbereda vintern eller bereda plats för altanen och dubbelgaraget vid sommarstugan.

  Vietnams sista noshörning är nu dödad. 50 st sumatranoshörningar finns nu kvar i det vilda – i HELA VÄRLDEN. Laos – ”landet med miljoner elefanter” – har nu ca 500 kvar. Men deras skogar blev i alla fall fina trädgårdsmöbler.

 • Johan: Ja, det kan det, eller rättare sagt blir det så varje år högst upp i fjällen. Men SMHI har inte bestämt något speciellt datum.

 • Enligt YR.NO:s senaste prognoskörning blir det mån-tis den 5-6 mars återgång till vindar på O och NO och en del snöfall. Tidigare prognoskörningar har hela tiden sagt milt väder. Är det vintern som vänder tillbaka igen eller är det ett bakslag, eller är detta något man skall ta med en nypa salt då prognosen ligger 9-10 dagar framåt?

 • Idag var det ännu en fantastisk vinterdag i Sth-trakten, med fantastisk Mälaris. En 4-milatur med isjakt var en makalös upplevelse. Hoppas på mer av detta innan vintern är slut.

 • Till Daniel: Det lär bli kallare från och med lördag och så långt framöver man kan se. Det talar både den europeiska vädermodellen ECMWF(som SMHI och YR.NO använder sig av) och den amerikanska motsvarigheten GFS. De både vädermodellernas sannolikhetsprognoser som sträcker sig en längre tid visar att kylan lär hålla i sig ett tag framöver, åtminstonde två veckor framåt, med start på lördag. Det som då sker är att högtryck kommer under fredag-lördag att växa till sig ute på Nordatlanten. Det rör sig i riktning mot skandinavien och för ner kalla nordliga vindar. Det drar sig sedan vidare ytterligare lite österut och väntas sedan parkera över Finland/Västra Ryssland och ge kalla ostliga vindar. Det kan bli ett liknande läge som vi hade i slutet av januari och början av februari. Dock kommer det inte bli fullt lika kallt, eftersom solen värmer mer nu när vi går in i mars. Medeltemperaturen lär i alla fall ligga under noll grader.

 • För att göra en enkel beskrivning av årets årstider så kan man dela upp de fyra årstiderna,man delar bara 12 mån.med 4!Vår:mars-maj.Sommar:Juni-Aug.Höst:Sept-Nov.Vinter:Dec-Feb.(mellansverige)Typ!

 • Jag har några extra frågor Kalle:

  1: Betyder detta att mars kommer att bli summerad som en kall månad, i stil med t.ex 2006 och 1987?

  2: Kommer mängder av snö drösa ned över Sverige?

  3: Kommer det råda riktigt vinterväder även in i april?

  4: Var det inte den amerikanska modellen som förutspådde en mild marsmånad?

 • Hej Kalle!

  Menar du att alla prognoskörningar som antyder en varm vår är helt ute och cyklar? Vad jag hört skulle mars bli en mild månad – inte smällkall. Märkligt.

 • Men Kalle, Martin Hedberg poängterar här att ”inga blockerande högtryck likt de i februari väntas”. Istället säger du motsatsen, och blockerande högtryck troligen väntas. Vad skall man tro?

 • Hej Martin!

  Jag blev väldigt förvånad när Kalle svarade på Daniels kommentar. Enligt alla prognoser jag hade hört skulle vi få en tidig och varm vår, men så får man plötsligt beskedet att ett blockerande högtryck växer in. Jag blev alldeles förvirrad, och insåg att ECMWF/GFS och WSI:s långprognoser inte visade några likheter med varandra. Skillnaden gällande temperatur, nederbörd och sol var enorm. Jag har aldrig sett något liknande. Vad tror du om det som Kalle sade, blir det iskyla hur länge som helst efter nästa helg? Tacksam om du svarar mig, är väldigt intresserad:

 • WSI har väl ändå aldrig nånsin haft rätt. Jag tycker synd om oss finnstackare som trodde att Martin hade spått en mild och tidig vår åt oss här i Finland också. Nu ser det verkligen ut som om ett högtryck parkerar sig över öst och för med sig otroligt kalla vindar de kommande två veckorna i alla fall. Så någon tidigare vår kan man inte vänta sig och tur har man om våren ens kommer igång vid normal tidpunkt.

  Martin: Jo, WSI har visst haft rätt. Och de har faktiskt oftare rätt än de har fel.
  Japp, det blir ett par grader under de normala temperaturerna från och med lördag och en vecka framåt. Men ”otroligt kallt” skulle jag inte kalla det. Inte är det heller så långvarig kyla att våren hindras från att komma tidigare än statistiken förkunnar (förvisso snittet för 1961-90).

 • Till Ulrik: Det Martin skriver är ett citat från den amerikanska tremånadersprognosen WSI. Det kan bli på det viset att ett starkt högtryck över Nordöstra Europa blockerar lågtryckstrafiken in mot skandinavien mot helgen och fortsättningsvis. Det är däremot osäkert om det blir ett långlivat högtryck som motar alla lågtryck för en lång tid framöver. Lågtrycken skulle kunna komma in mot skandinavien mot helgen nästa vecka.
  Till Markus: Som det ser ut nu så kommer åtminstonde den första halvan av mars inte att bli mild, den kommer snarare att bli kallare än normalt eller normala temperaturer. Jämfört med 1961-1990.
  Till Daniel: 1. Visst skulle det kunna bli en kall mars i stil med 2006, men jag ska inte lova något sådant. Jag kan bara göra en bedöming av hur första halvan av mars lär bli, eftersom längre prognoser är inget som har någon vidare träffsäkerhet.
  2. Jag tror inte att det kommer några mängder av snö, i och med att det troligvis mest kommer vara högtryck. Det kan dock komma in lågtryck från Nordatlanten som skulle kunna ge snö, i och med att det kan komma med kall luft från Grönland. Men med lågtryck kan också mildare luft komma in.
  3. In i april kan jag inte komma med någon prognos, men ihållande vinterväder i april tror jag inte det blir.
  4. Det var den amerikanska vädermodellen WSI som spådde en mild mars. WSI gör långa prognoser om 3 månader som har en mycket stor osäkerhet. Jag använder mig av den amerikanska modellen GFS och den europeiska modellen ECMWF som enbart gör upp till 14 dagars prognoser. På så vis mer tillförlitlig men som ändå visar vad som kommer ske.
  Jag ska tillägga att det inte är någon varjavinter utan snarare en senvinter med natttemperaturer en bra bit på minussidan och dagstemperaturer på under 0 grader ner till norra götaland.

 • Hej! Upplever att jag inte fick något svar på min tidigare fråga, är det på tiden att vänja sig vid de starkare vindarna? Mvh

  Martin: Atmosfären innehåller mer energi nu än för trettio år sedan. På något sätt märks det, tex genom temperaturen, men det kan även ske genom mängden vattenånga (latent energi) eller vindar. Var och när detta märks kan man dock inte ge något generellt svar på. På vissa platser/tider blir det mer, på andra mindre. Men/och i genomsnitt ökar energiinnehållet.

 • Det verkar som WSI’s prognos verkar hålla rätt bra. Jag roade mej med att räkna ut prognosticerade medel temperaturer för kommande 2 veckor, för Hultsfred (där vi har sommarhus) 4.9 C, och Istanbul (där vi bor) 6.2 C. Alltså ovanligt varmt i Skandinavien och ovanligt kallt för årstiden i medelhavsområdet, om nu de här platserna är någorlunda repressentativa för områdena, och prognoserna stämmer med verkligheten…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: