Av John Pohlman
Det ostadiga vädret som följde under senare delen av juli efter den intensiva värmeböljan fortsatte in i augusti. Månaden blev mycket blöt i södra hälften av landet med upp till dubbelt så mycket regn som normalt.
De första tre veckorna avlöste regnvädren varandra i Götaland och Svealand och framför allt i samband med åska kom stora mängder. Lekvattnet i norra Värmland fick 102 mm den 13 augusti och den 17 kom 133 mm i Beddingestrand i södra Skåne, vilket blev sommarens största dygnsnederbörd. I Lund föll 44 mm på kort tid den 6 augusti och i Malmö 66 mm på kvällen den 14.
Norra delen av landet fick däremot mindre regn än normalt och hade också en hel del soliga perioder. Under första hälften av månaden var det också hyggligt varmt i Norrland men sedan blev det svalare och nattetid kröp temperaturen lokalt under noll grader.
Trots det ostadiga vädret i södra Sverige var det rätt varmt. Månadens högsta temperatur hade Arlanda med 31 grader den 14 augusti. Södra Sverige fick upp till ett par grader varmare än normalt och i norra Sverige blev månadsmedeltemperaturen något över den normala.
Under månaden presenterade sig också årets första höststorm. Den slog till mot västkusten där Väderöarna i norra Bohuslän hade 25 m/s i medelvind den 24. Dagen efter hade man byvindar på över 20 m/s i Skåne och Halland. Just dagarna omkring den 25 då Lovisa har namnsdag förknippar man i Roslagen med den första höststormen i de östra farvattnen som jag skrivet om i en tidigare blogg.
I år kom också en storm programenligt men inte i öster utan i väster. Efter stormen blev det svalt väder även i södra Sverige men de sista dagarna började vädret stabiliseras och själv fick jag njuta av en veckas vackra härliga höstdagar i början av september.
/John
tjenare jag har en fråga nu när vädret har varit sådär till o från då vill jag veta när första snön kommer för jag vill ju börja på och åka skidor snart för dom som gillar det. Är less på sommar värmen.
mvh karin. t
Martin svarar: Hmm, på högfjällen i Norra Lappland är det nog inte så långt bort med snö. Men vill du ha pister eller längdspår så får du nog vänta en månad till. Och du får räkna med att resa en bit.
hej Tänkte att john skulle få frågan men det går bra en då. Jo jag är gammal vindsurfare och har varit med länge. Så hur kan ni säga att det tex skall vara 8 m/s i medel vind och sedan 20 m/s i byarna. så är prog för fituna i morgon???
Så stor skillnad är ju mycket ovanlig.
Mvh Carl Hyltén-Cavallius
Hej
Tack för en bra vädersida.
Jag undrar var ni uppmäter luftfuktigheten, höjd över mark, vindstilla område och om det är i närheten av vattendrag?
Där jag bor, 1 km. från golfbanan, kommer luftfuktigheten alldrig över 50 procent ?
MVH
Uno
Martin svarar: Luftfuktigheten mäts på två meters höjd över marken (samma som för temperatur och lufttryck. Dock inte vindar, de mäts på tio meters höjd.)
Vädermätningar skall ske på öppna platser fria från hinder (tex träd eller hus) som kan störa vind, temperatur mm. De skall inte heller påverkas av vattendrag mm.
Man skall även skilja på mätningen av vädret (väderobservationen) och prognosen. Mätningar görs på ett par hundra ställen, prognoser görs för många tusen platser.
Tjenare det är karin här igen jo jag menade i Jämtland när första snön kommer förra året var det nångång i oktober är det samma i år?
hälsningar karin