Av John Pohlman
Den ihållande värmeböljan under de första tre veckorna i sydöstra Sverige satte en del spår i rekordtabellerna. Månadens medeltemperatur blev allmänt 3-4 grader över det normala i södra och östra Götaland samt östra Svealand.
Man behöver dock inte gå tillbaka längre än till 2006 för att hitta en varmare julimånad i södra Sverige. Även 1994 var på många håll varmare än årets juli. Men sedan får man gå nästan hundra år tillbaka för att hitta en liknande varm högsommarmånad som årets.
Värmen kulminerade den 10-11 med värmerekord på flera platser, bland annat på väderstationer med långa mätserier. Lund hade sin varmaste dag sedan mätningarna började 1756 med 34,3 grader.
Andra observationsplatser med startår i mitten på 1800-talet som tangerade eller fick nya rekord var Visby med 33,7 grader, Jönköping 33,4, Örebro 33,3 och Gotska Sandön 33,6. De tidigare rekorden var från 1941. Maxtemperaturer på över 34 grader noterades förutom i Lund även i Målilla, Hästveda och i min egen termometerbur på Kivik.
I norra Sverige slog inte värmeböljan igenom och månadstemperaturen blev bara 1-2 grader varmare än normalt. Här hade man sin varmaste julimånad 2003 med 3-4 grader över det normala i mellersta och nordligaste Norrland. I södra Norrland är rekordåret 1994.
Andra hälften av månaden blev mycket blöt. Stora regnmängder kom antingen i samband med kraftiga skurar och åskväder eller också omfattande regnområden. På flera håll föll 50-70 mm och lokalt upp till 100 mm. I dess spår följde översvämningar och ett av ovädren orsakade strömavbrott för hela Gotland.
/John
Hej i igår kom det ett jätte kraftigt oväder över vagnhärad det hade ni inte sagt nåt om det skulle ni ha varnat för. Det kom 27mm på 13 minuter och slog ner jätte många blixtrar i närheten en kom hundra meter ifrån mig
Hej! I ”Julivädret …” relateras det stående inslaget i väderutsikterna i juli, ”det soliga och varma vädret fortsätter”. Jag befann mig hela månaden i norra Bohuslän där vädret som helhet avvek markant från sydöstra Sverige. Finns någon förklaring till till detta? ”Solsäkra” Nordkoster hade minst soltimmar i Götaland och Göteborg var inte mycket bättre enligt den statistik jag sett.
Det märkligaste med årets juli var väl den stabila gräns mitt i Sverige från söder till norr där oväder drog fram, det ena efter det andra. Friska vindar från SO – även på natten i SÖ Sverige och på Västkusten en och annan kuling.
Vad kommer sig denna stabila gräns som jag aldrig observerat förut?