Stora svärmar av bladlöss finns nu över Finland. De driver med vinden och kommer ursprungligen från Ryssland.
Piloter som flugit genom svärmarna anmärker på att vindrutorna blivit alldeles gröna samt att stora mängder bladlöss fastnat på framkanten av vingarna. Det senare kan påverka flygegenskaperna på liknande sätt som en variant av lättare isbildning.
De ostliga vindarna gör att bladlössen kan komma att driva in över Sverige.
Man kan se svärmar av bladlöss över Finland på radarbilderna idag (17 maj). Kanske får vi se några av dessa i södra Norrland senare idag eller i morgon. Över land kan vi få till stigande luft i samband med termik. Men över det kalla havet så sjunker luften. Det är möjligt att bladlössen inte klarar att driva med vinden hela vägen över Bottniska viken.
(Vi utvärderar även sannolikheten att radarekona skulle kunna vara markreflektioner. Det kan inträffa tex i samband med kraftiga inversioner. Men det förefaller inte sannolikt i detta sammanhang. Nederbörd, som är det vanliga man ser med radarbilder, syns som kraftigare blå ekon på andra platser i Finland.)
Bladlöss är mycket framgångsrika. De betraktas som ett av de värsta skadegörarna av jordbrukare världen över.
Det finns mångar sorters bladlöss. Omkring 4400 varav vi i Sverige har omkring 365 arter. De varierar i färg och storlek, gröna, svarta, rosa och bruna och mellan 1 och 10 mm långa. Våra svenska är vanligtvis gröna och 2-3 mm långa.
Naturliga fiender är tex nyckelpigan, blomflugan, nätvingar, parasitsteklar och krabbspindlar. Bladlössen utsöndrar en vätska som myror uppskattar. Myrorna kan därför beskydda bladlössen mot deras fiender. Det finns exempel på att myror har bladlöss som husdjur och ”mjölkar” dem.
Bladlöss kan förstöra omfattande växtlighet och förökar sig effektivt. När tillgången på föda minskar så föds bladlöss med vingar vilket gör att kommande generationer kan transportera sig till nya växter.
/Martin Hedberg
PS. Har man inte ett lager av nyckelpigor och parasitsteklar i förrådet så kan man bekämpa bladlöss på någon enstaka växt med utspädd såpa. Men när de kommer i svärmar så kan man inte göra så mycket mer än att hoppas på frostnätter. Något vi inte har i sikte. DS.
Allt från aska till bladlöss, mycket intressant!
Men… svärmarna ä ju stora som landskap.. kan detta verkligen stämma?
Martin säger: Jag tvivlade spontant på det av samma skäl. Samt att ”det brukar inte vara så”.
Samtidigt kom det, via det finska företaget Foreca som levererar underlaget till väderprognoserna, rapporter från piloter som flugit genom området och rapporterat om stora mänger med mosade insekter på vindrutor och vingar.
Det säger i och för sig inte att radarekona även kan bestå av annat, såväl insekter som nederbörd eller kraftiga ansamlingar av pollen(?).
Radarstrålningen reflekteras av objekt med en viss storlek, anpassat för att registrera regn och snö. Med dopplerteknik sorterar man fram objekt som rör sig. Man har tagit bort fasta ekon som sticker upp i radarstrålen (tex kan man tänka sig att löv, barr och grenar i skogen skulle registreras).
Atmosfärsoptiska egenskaper som tex inversioner kan böja radarstrålen (duct). Det skapar ”falsk-ekon” respektive göra att man missar information från vissa nivåer ibland. (Med kännedom om detta kan man hitta nivåer i luften där man kan flyga mycket nära en radar utan att upptäckas.)
Men jag håller med. Jag skulle vilja höra mer observationer (gärna från marken) kring omfattningen av bladlössen.
Mycket intressant. Vi hittar nu i början av veckan havrebladlöss i flera vårsädesfält i flera av de östra landskapen. Vår gissning var redan innan denna information kom om flygplanen, radarbilder etc att det sannolikt rörde sig om migrerande bladlöss österifrån. Våra egna bladlöss som övervintrar som ägg på häggarna har inte kommit så långt i sin utveckling att det skulle kunna vara möjlig att dessa redan hunnit flyga ut i fälten. Vi hittar även kålmal och fritflugor vilket sannolikt också kan ingå i molnen som radarn markerar.
Jo, det var nog helt korrekt.. otroligt!
http://hd.se/inrikes/2010/05/19/ostersjon-nedlusad-med-bladloss/
Så här skerv DN:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ostersjon-nedlusad-med-bladloss-1.1107991
Här i Juniskär söder om Sundsvall var igår luften full av något som vi först trodde var flygande frön. Det visade sig vara bladlöss! Tack för förklarningen.
Har nu hela trädgården översållad med bladlöss. De finns överallt i stora tjocka sjok men främst i och i närheten av de 20 björkar som vi har på tomten. Kan det vara de ryska bladlössen? Vi bor på Gotland så de borde ju kunna landa här i Östersjön istället för i Bottenhavet…
Martin säger: Ja, ni har troligen fått en del av bladlössen från öster.
De små jävlarna har kommit över Bbottenviken, nu har vi dem hos oss utanför Luleå. Trädgårdsmöblerna är översållade hur man än försöker hålla rent. T o m torkvindan är helgrön, inte roligt.
för några dar sedan utanför skellefteå började vi se ett hundratals bladlöss runt vårat lusthus…vi har björkar på andra sidan vägen och på baksidan av gården…nu idag är det tusentals utanpå väggarna på lusthuset och även på insidan krälar de odjuren på borsskivorna..och runt blomkrukorna fy o usch..
Ikväll kan jag rapportera att bladlössen har landat i Gislaved, Småland…. Sitter bladlös på allt, i tusental och åter tusental…
/T