Från aprilväder till sommarvärme

Sommartemperatur i Norrland gör att stora mängder snö smälter på kort tid. Som bekant har det skapat vad som närmast kan liknas vid lerlaviner. Dessa har dragit med sig såväl stenar och skog som vägar vid sin framfart.

Sommarvärmen består främst i östra delarna av landet och i synnerhet i östra Norrbotten med eftermiddagstemperaturer en bra bit över 20 grader. Problemen med snösmältningen kommer att bestå en tid framöver.

Det kommer också regn. Dels i form av regnskurar, dels i form av mer sammanhängande regnområden som passerar västerut över Sverige, även i söder.

Även i Centraleuropa har det regnat, på en del håll så kraftigt att vattenmassorna medfört dödsfall.

Det var verkligen ett markant kast som skedde i väderleken. För bara två veckor sedan konstaterade vi att det kyliga aprilvädret gjorde omstart i maj. Det känns mer avlägset än så, så här i sommarvärmen.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Det här visar konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Och värre torde det väl bli framöver. Gigantiska översvämningar och andra naturkatastrofer här i Sverige.
  Vintrarna kommer även de bli extremt mycket varmare och nederbörd i form av vålsamma regn kombinerat med kraftiga vindar blir vanligare.

  Martin säger: Värme, förändrade nederbördsmönster, minskande glaciärer, stigande havsnivåer mm är vad man kan vänta sig när klimatet förändras på det sätts som sker nu.

  Notera dock att värme och förändrade nederbördsmönster i Norrbotten i maj 2010 inte är bevis för att det blir varmare globalt, precis lika lite som den kalla och snörika vinter i Europa 2009-10 skulle vara bevis för att det globala klimatet blev kallare. (Temperaturen i Tornedalen representerar inte global temperatur och snö på garageuppfarten representerar inte globalt snötäcke.)

  De vetenskapliga bevisen ligger i sammanställning av mätningar av luft, hav och is med global täckning över långa tidsspann (flera decennier). Det är tydligt att energi ackumuleras i klimatsystemet. Man ser det även genom att mäta hur mycket energi planeten tar emot från solen respektive hur mycket vi strålar ut i rymden. Mindre energi lämnar planeten än vi tar emot.

  Det är inte hugget i sten att sommaren blir varm och att nästa vinter blir mild i Sverige jämfört med genomsnittet se senaste åren. Men sannolikheten är större än 50-50.

  Du (Sören) skriver ”konsekvenserna” och ”torde”, det finner jag bra. Att däremot använda ”gigantisk” och ”extremt” kan vara missvisande, dels då de implicit jämför en sak med en annan (men det framgår inte vad förutsättningarna är), dels då de snuddar vid att vara subjektiva begrepp (det handlar om upplevelsen av något). Dessutom innefattar det prognoser på framtiden (och prognoser lämnar enormt mycket utrymme för diskussion och hårklyveri, inte minst för att folk blandar ihop väder och klimat).
  Men detta minskar inte relevansen i de, i många sammanhang ofördelaktiga, processer som sker just nu.

 • Sommarvärme?? Kanske i stockholm. Här på västkusten har vi haft 10-12 grader och isande vindar i princip hela maj med några enskilda dagar som undantag. Inte syns någon direkt bättring heller, bra temperaturer i ett par dagar nu för att sedan falla tillbaks på 13-14 grader. Det är ju inte så imponerande majväder.

  Martin säger: Nej, det är främst i de östra landskapen och i synnerhet i Norrbotten som det varit och fortsätter vara varmt. Kontrasteran är stora. Det detsamma gäller regnandet. Många platser (återigen i öster) har bara fått några millimeter de senaste dagarna, medan andra fått ordentliga mängder.

 • Hej!

  Jag tror inte ett smack på den globala uppvärmningen…det är bara påhittat av meteorloger och Al Gorare som ska ha nåt att göra om dagarna. Inte en chans att människan kan ändra på en jord som Gud har skapat.

  Martin säger: Vilken skapelse man än tror på så hindrar det uppenbarligen inte människan från att påverka planetens klimat (eller ekosystem).

  Observera att vi inte kontrollerar klimatet, vi gör saker som har effekter på klimatet.

  Därtill finns alla naturliga orsaker till klimatförändringar samt naturliga återkopplingar i klimatsystetemet som förstärker eller bromsar.

  Klimatet förändras hela tiden (även utan människor), skillnaden är att vi nu har relativt stor inverkan på dessa förändringar.

 • … sommarvärme? Jag bor i Nordvästra Skåne och maken till kylig, molnig och våt maj kan kan inte minnas. För några dagar sedan var det 7 grader på blanka eftermiddagen… suck!

 • Sommarvärme ja. I Edane är det ca 25grader just nu, tycker att den globala uppvärmningen inte stör mig just nu… Man vill ju ha värme 😀

 • sara: Det beror helt på vad du ska göra vid det datumet. Ska du ut och ha picnic så kommer det vara snöblandad nederbörd. Om du däremot ska vara inomhus och arbeta så kommer det vara blå himmel och 24grader.

 • Hej!

  Rätta mig om jag har fel men det går väl att göra säsongsprognoser som på ett ungefär försöker förutsäga hur vädret kommer bli under sommarmånaderna framöver?

  Kan ni säga något om sommarvädrets temperaturer?

  Jag är rädd för nya värmeböljor längre fram i sommar, kan ni säga något om det?

  Mvh,
  Robert

  Martin säger: Hej. Ja det går att göra säsongsprognoser. Men de blir inte utformade på samma sätt som dag-till-dag prognoser utan i mer generella termer, varmt-svalt-blåsigt osv.
  I Storbritannien provade man för något år sedan säsongsprognoser, tyvärr uttryckte man sig lite för säkert om förträffligheten och media hände på och förstärkten bilden av att man visste vädret flera månader i förväg. Och så slog det fel. Jag minns inte om det var någon stor stad eller något stort evenemang som drabbades specifikt, men förtroendet för säsongsprognoserna (och andra prognoser) sjönk som en sten. Sedan dess ligger MetOffice lågt och behåller säsongsprognosern för sig själva.

  Angående svenska sommaren: Personligen skulle jag inte bli förvånad om sommaren blir varmare än normalt. (Observera att det inte är någon prognos.)

 • Jag tar studenten den 4 juni. Skulle vilja veta lite hur det blir då.

  Martin säger: Var kommer du att vara och vad önskar du dig för väder?

 • Sollentuna i Stockholm och självklart varmt!

  Martin säger: Okay, du får det.