Av Martin Hedberg

I måndags, 21 februari, utfärdade WSI (Weather Services International) sin månatliga långtidsprognos/säsongsprognos. Prognosen berör Europa och sträcker sig över mars, april och maj.

WSI:s chefsmeteorolog Dr. Todd Crawford säger:

“After the recent two-month stretch of persistently negative North Atlantic Oscillation (NAO) ended in January, a more seasonable pattern settled in across Europe until the cold returned with a vengeance across during the last couple of weeks across the Nordic regions and eastern Europe”

“The UK has been caught in the middle between the persistent cold Scandinavian ridging and the stormy, warmer cyclonic flow in the eastern Atlantic, resulting in near to slightly above-normal temperatures there.”

“As we progress into March, this pattern of cold weather in eastern European sections and milder weather across western sections will continue, at least until another significant pulse of the less predictable subseasonal signals (Madden-Julian Oscillation) develops, after which the UK is at greater risk for more persistent cold,”

“For Europe as a whole, however, we continue to expect below-normal temperatures to be more prevalent than above-normal temperatures through most of the spring.”

WSI:s karta över prognosområden i Europa

Deras prognoser lyder (Jag kan inte översätta WSI:s ”northern/southern mainland” till ”norra/södra fastlandet”. ”Central/Sydeuropa” låter rimligare. Se deras karta för hur de definierar områdena.)

Temperaturavvikelser i
mars:

Norden: Kallare än normalt
Storbritannien: Varmare än normalt
Centraleuropa: Kallare än normalt, förutom norra Frankrike
Sydeuropa: Kallare än normalt, förutom södra Frankrike och Iberiska halvön

April:
Norden: Kallare än normalt
Storbritannien: Kallare än normalt
Centraleuropa: Kallare än normalt
Sydeuropa: Kallare än normalt, förutom sydöstra delen

Maj:
Norden: Varmare än normalt, förutom södra Sverige/Finland
Storbritannien: Varmare än normalt
Centraleuropa: Kallare än normalt, förutom Benelux/norra Frankrike
Sydeuropa: Kallare än normalt

WSI:s prognoser har kritiserats hårt av meteorologer, bland annat här i Sverige. Finns det grund för kritiken? Först och främst så måste man ta sig en titt på hur de gör prognoserna.

De har utfärdat säsongsprognoser sedan år 2000 (2002 i Europa). De använder sig av en egenutvecklad prognosmodell. Målet är inte att få svar på alla detaljer i små väderfenomen utan att fånga de stora dragen bland parametrar med stor dominans som havstemperaturer, havsströmmar, isläget, solaktivitet mm. Man använder vidare en klimatologisk modell med 16 ensemblemedlemmar (olika scenarier), till det lägger man statistik regressionsanalys, dvs sannolikhetsberäkningar av hur vädret utvecklats tidigare år under liknande förhållanden som det hittills varit.

Man använder sig alltså av flera olika metoder och modeller för att beräkna främst temperaturutvecklingen kommande månader. Detta material analyseras i sin tur av meteorologer innan man sammanfattar sin prognos.

WSI utger sig inte för att sitta inne med sanningen om hur vädret utvecklas kommande månader, man letar efter indikationer på ”åt vilket håll det drar”. De säger själva att de har en träffsäkerhet på 60-65%. (Jag vet dock inte hur de beräknar den eller vad träffsäkerheten hade varit om man slumpade fram svaren.)

Jag har varit i kontakt med Todd Crawford på WSI (till skillnad från många andra som skrivit om honom/dem). De vet om att de har ögonen på sig och att många är tveksamma till kvalitén på långtidsprognoser. Men de vet också att prognoserna har ett värde och att man, om man hanterar dem med rätt försiktighet, har nytta av dem.

Låt oss ta deras senaste prognos för Norden under mars-april-maj som i stora drag lyder: kallare-kallare-varmare. Minns att sannolikheten är 65% att den slår in. Vi bör alltså vara inställda på att våren dröjer, men för det inte bli överraskade om den trots allt kommer redan i mars-april.

Tycker ni att det låter luddigt? Nå, inget här i världen är förutbestämt, egentligen måste allt beskrivas med sannolikheter. Vad händer på Stockholmsbörsen om en timme? Hur länge till sitter regimerna i respektive land i norra Afrika?, Vem vinner pimpeltävlingen i Tervajärvi den 5  Mars?

Och när kommer våren? 😉

/Martin

38 Comments

 • Med beaktande av försiktighet i tolkningen och sannolikheten är WSI:s prognoser intressanta och ett viktigt steg på vägen – inte för att förutse vädret nästa vecka, men kanske havstemperaturer och luftströmmar närmaste månaderna. Det har andra implikationer än själva ”väderrapporten” så som vi är vana att se den. Det känns väldigt viktigt att kunna göra prognoser på macro-nivå, eftersom detta även påverkar saker som orkanrisk, korallväxt och tillgång till dricksvatten i stora delar av världen.

  Alltså inget att kolla om man vill planera majbrasan eller skridskohelgen eller påskens skidåkning. De som är skeptiska vill nog inte förstå nivån på implikationen.

  Och som sagt – försiktigt och med respekt för 60%-65% procents sannolikhet är en bra början. Alla är vi barn i början (i detta fall även WSI) och alla nya idéer väcker alltid argsint kritik från dem som inte fattar vad som avses med denna typ av prognos.

  Men i en allt oroligare atmosfär, på grund av klimatiska förändringar, är det viktigt att förstå även stora sammanhang som El Niño, La Niña och NAO.

  Heder åt din blogg!

  När det gäller mikroväder fortsätter vi förmodligen att vara hänvisade åt vår egen erfarenhet för att kunna svara på frågor som – ”När blir det för termiskt för att man ska kunna flyga skärm från Gesundabacken på onsdag?” eller ”Hur stark kommer sjöbrisen att bli på Kanholmsfjärden i kväll?”

 • Morn-morn! Kikar in här och såg Olle Ljungdahls rader, så jag faller som vanligt för min spontanitet och plitar snabbt ned några ord. Tycker det var väldigt bra skrivet. Enkelt och rakt på sak – Olle kan konsten att säga mycket med få ord till skillnad mot att få ut en mängd ord och få väldigt lite sagt. Brukar själv ha dåligt samvete av att vara mer hänfallen till det senare, om något så är klimat-problematiken ett exempel på hur man förhåller sig till sitt eget perspektiv. Antingen så utgår man ifrån att den horisont man ser är världens ände, eller så undrar man hur oändligt mycket mer det finns bortom ens egen horisont. Om man utgår från det första så kanske man är likt ”finns ingen blindare än den som vägrar att se”. Verklighetens blinda eller döva personer finner andra horisonter att utvidga för att kringå sin brist. Den som vägrar att se … tja? … och så är jag där igen en med en massa ordande …. tillbaka till kaffet och ta tag i dagens bestyr…

  Önskar alla en god vår med massor av solsken!

 • Hej!

  Jag såg en notis i lokaltidning över temeraturstatistik senaste åren för den norrländska ort jag bor i. Där stog det att 2010 års genomsnittstemperatur var 0.9 grader celsius, jämfört med år 2007 då genomsnittstemperatturen var 3.3 grader celsuis. För en lekman så verkar det vara en ganska stor förändring/ varitation av temeraturen. Min undran är om detta kan räknas som ”normalt” eller om det ringer någon varningsklocka någonstans? 🙂

  Den spontana reaktionen blir väl att göra allt i vår makt att bromsa/reversera den globala uppvärmningen, alternativt skynda på den… 😉

  Vi har inte vår här, var har ni er?

  Martin: Det du beskriver är just variationer. På en enskild ort så kan årsmedeltemperaturen variera med ett par grader. Men underiggande kan det finnas (finns) en långsammare förändringstrend.

 • Frågan är väl vilket väder som kan anses vara normalt. Jag utgår från att man med normal temperatur menar ett medelvärde som tagits utifrån ett antal års observationer. Faktum kvarstår att det normala är att vädret varierar, ibland kallare, ibland varmare.

  Så med andra ord – det blir en normal vår – och även om den är kallare så kommer åtminstone jag att uppleva den som varmare efter den vinter som varit 🙂

 • Idag eller nu ikväll här ca 1 mil Norr om Jönköping
  är det bara en halv minusgrad.Det är skönt faktiskt.Det är väl just det som är problemet med
  klimatfrågorna…Vi människor är kortsiktiga…Vi tänker mest på som jag nu då…Nu är det snart dags för hojen…andra kanska ska ut och ”fisk”.
  Men alla vi kan tänka till lite extra och undvika Flyget,köra lite mindre bil…undvika att äta kött…Leva nära naturen helt enkelt.Vi i Sverige är bra på det här .Men kan bli bättre.
  Jo jag tror och hoppas på en vår och jag hoppas Cowbjsarna har fel vad gäller sen vår

 • Hej,
  Apropå svårigheter med långa prognoser; jag är lantbrukare, och under sommaren styrs hela mitt liv av vädret. Därför följer jag prognoser ganska intensivt; klart.se, yr.no, foreca.se, smhi m.fl. Det som slår mig är, hur ofta det väder som förutspås bara några dagar fram, slår ordentligt fel. Ofta är prognoserna så fel, att jag helt slutar använda dem, utan kör enligt principen ”det är sannolikt att det blir samma väder som igår” och jobbar på. Finns någon statistik på träffsäkerheten 3, 5, 7 och 10 dagar framåt, avseende nederbörd och temperatur? Min magkänsla är, att träffsäkerheten är väldigt dålig. Vad säger meteorologen?

 • undvika att äta kött…???? nää jag lever nära naturen och fixar mitt eget kött men äter ej någonsin ladugårds kött haha

 • Så härligt att läsa alla kommentarer om snö, kyla, vind, regn, tö, försenad vår, osv osv… När allt detta skrevs så låg jag på varma och soliga badstränder i Dominikanska Republiken och hade det helt galet skönt! Om våren nu blir två veckor försenad så gör det mig ingenting, för då har jag ändå fått två veckor mindre vinter då jag legat och solat på varmare breddgrader. 😀

 • håller med henrik.har blivit riktigt dålig träffsäkerhet på sista tiden.vad har hänt?kan skilja på sol o snökaos och klass 2 varningar.har pratat med smhi ett antal gånger denna vinter angående deras fel i prognoserna med tanke på att jag kör snöröjning.och dom säger JÄMT osäkert väderläge..haha..o jaja en prognos e en prognos men lite mer träffsäkerhet måste det bli snart annars blir man orolig..vad säger du martin????

  Martin: Måste det bli bättre prognoser? 🙂
  Vad jämför vi med? inga prognoser alls? kaffesump? Bondepraktikan?, Enok?…
  Jag vill också träffa mitt i prick på stora avstånd, men det är lite som att skjuta pilbåde mot ett rörligt mål i skymningen: Man kan dra iväg en pil på måfå och råka träffa rätt nån enstaka gång, men det betyder inte att man självklart kan göra om det många gånger… Det krävs övning och det underlättar om man studerat pilbådens och luftens dymanik. Men även då får man vara glad om man kommer i närheten ofta och bara sällan skjuter sig i foten 😉

  Men jag håller med, det vore bättre om prognoserna var ännu bättre.

 • Det är klart att alla vill ha bättre prognoser, men det blir ju lite mer allvar när man gör en kommersiell produkt av prognoserna. Jag har ringt betalsamtal och fått veta ”inget regn närmaste fyra dagarna, absolut tidigast om fem dagar”. Resultat? 4 dagar med regn. Visst, det har stämt också, men det är riktigt dålig pricksäkerhet på 3-5 dagar. Morgonprognos på innevarande dag funkar oftast, men i våras; samtliga webprognoser, svt och tv4 sade vid 18-tiden på kvällen ”0 mm regn imorgon”. Resultat: 37 mm med början kl 6 på morgonen, 12 timmar efter prognosen!! Jag har många fler, och jag märker att ”allmänhet” som inte har den skarpa bevakning vi som lever med vädret har, inte lägger märke till det. Utom när det är trädgårdsfest på gång, då blir det oro om tiodygnsprognosen pratar om regn. ”Bry dig inte om den” brukar jag säga, ”prognosen för den dagen hinner ändras många gånger och med många möjliga utfall, innan vi är där”…

  Martin: Jag vet, jag har själv gjort en felprognos. En gång 😉
  Skämt åtsido, det är klart att det skall vara kvalitet när det är kommersiella produkter. Man skall även ta höjd för och lyssna på när den som gör prognosen säger sig vara relativt säker respektive osäker.
  Jag har själv stått på SVT och vetat att flerdygnsprognosen är så osäker att den inte är värd att visa, men eftersom det var måndag så skulle det visas en femdygnare, även om jag visste att den inte skulle att hålla.

 • Men herrjisses, skall vi inte kunna kräva vettiga prognoser? Ni skryter ju med att ni har så bra kunskap och tillgång till datorer som kan göra prognoser mm. Det finns ett klart samband mellan era dåliga prognoser och när alla manuella mätsstationer togs bort i Sverige.

  Ni ändrar ju prognosen hela tiden, med endast ett par timmar emellan. Vad är det för ide’ att göra en 14-dagars prognos när den har ändrats minst 14 gånger. Ni kan ju inte ens träffa rätt på snö och regn. Kollar hela tiden på ett tiotal väderinst. och det finns ingen som liknar den andre. Uppenbarligen gissar alla!?
  Ex;
  Det skulle enligt SMHI vara uppehåll under dagen, detta var klockan 0700 prognosen. Just då snöade det lätt. Klockan 0800 skulle det också vara uppehåll. Klockan 1100 snöade det fortfarande. Klockan 1300 skulle det också vara uppehåll. Jag ringer då till met.direkt för dyra pengar och informerar om att det har snöat hela dagen i Götaland. Svaret jag får är att den lilla mängden inte syns på radarn!! Helt otroligt…ingen mätstation som kan rapportera!

  Skaffa er tid eller kunskap att göra bra prognoser, koncentrera er på att göra korrekta prognoser ett par dagar framåt. Annars finns det väl andra jobb, gissa gör ju vi själva.

  Martin: Hej Bosse. Jag håller med om att de manuella stationerna tillförde något som de automatisk inte klarar av. Men å andra sidan tillför dessutom de automatiska något som de manuella inte klarar, man kan tex registrera data oftare. En annan viktig sak som tagits bort de senare åren är många sonderingar, dvs att man skickar upp en liten sond med en ballong. De gav unikt bra information, både för manuella prognoser och till prognosmodellerna.

  Ledsen om du inte är nöjd med de väderprognoser som publiceras. Den händelse du hänvisar till är dock SMHI:s prognoser och meteorologer och de har vi inget att göra med (Vi gör våra egna misstag 😉 ). Hoppas att du hyser lite varmare känslor till oss på Klart.se.

 • Nu så här i efterhand kan man meddela att WSI hade gruvligt fel i sin vårprognos 2011. Mars blev en normal vårvintermånad, medan april blev rekordvarm, och maj var hyfsad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: