Fortsatt milt

Av Martin Hedberg

Det blir fortsatt milt väder i en stor del av Sverige nu i början av veckan. Temperaturen på eftermiddag blir omkring noll eller någon plusgrad medan det nattetid sjunker ner till fem-tio minusgrader.

I norra halvan av landet får detta betraktas om mildare ån normalt, i södra halvan är detta normalt eller i något under det för årstiden normala.

Blir det samma väder överallt? Nej, det blir mer sol i norr, medan molnen dominerar i söder. Det blir mest uppehåll, men på onsdag kommer blir det snö i nordvästra Norrland (och mer moln).

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • en fraga om forr i tiden tex under andra varldskriget dagen-d.hur gjorde man langtidsprognoser da vilka hjalpmedel hade man och hur traffsakra var de?

 • Denna prognos kan jag mycket väl tänka mig men det blir inga större mängder av den vita varan i alla fall vad gäller Luleå tror jag…..vi får se?

 • Hej!
  En fråga som du säkert vet svaret på.
  I morse (likt många andra) var det klart och kallt.
  -15°C. Precis innan solen gick upp såg man ett dis/moln vid horisonten. Fem minuter senare var det helt tätt med moln och solen visade sig aldrig.
  Vart ifrån kom molnen?

  Martin: Hej Jan. Det du såg var troligen en form av blandningsdimma/stratus. Närast marken hade det bildats en inversion, det var kallare där än ett par tiotal meter högre upp i luften. Lite högre upp, där det alltså inte var lika kallt, så fanns det även mer fukt i luften, dock inte så mycket att det kondenserade.
  När solen gick upp värmdes marken och en småskalig konvektion (omblandning) av luften startade. När luften en bit upp därmed kyldes av så kondenserade vattnet till molndroppar.
  Härifrån kan det ta två vägar, antingen så ”släcker” molnen ut instrålningen så att konvektionen stannar av och molnen blir kvar, eller så är molnen så tunna/solen så stark att luften fortsätter att blandas och molnen till slut löses upp.

 • Nu går vi i väntans tider….Väntar på riktigt många plusgrader och sol.Gärna några rejäla vår regn.Väntar på prognoser som säger att det kommer att bli rejält mycket varmare än normalt för årstiden.Inte som nu…Kallare än normalt…Mer snö och is än normalt.
  Jag bor ju i Jönköpings-trakten och
  Man kan ju få för sej att det bara är här det är kallt pga alla religiösa som varnar om den ”eviga elden” Personligen kan jag nog tänka mej att skyffla kol hellre än å få frostskador i själen…Nä
  nu är det dags för att ”unleash the hell”.