WSI:s senaste säsongsprognos för Europa

Av Martin Hedberg

I måndags, 21 februari, utfärdade WSI (Weather Services International) sin månatliga långtidsprognos/säsongsprognos. Prognosen berör Europa och sträcker sig över mars, april och maj.

WSI:s chefsmeteorolog Dr. Todd Crawford säger:

“After the recent two-month stretch of persistently negative North Atlantic Oscillation (NAO) ended in January, a more seasonable pattern settled in across Europe until the cold returned with a vengeance across during the last couple of weeks across the Nordic regions and eastern Europe”

“The UK has been caught in the middle between the persistent cold Scandinavian ridging and the stormy, warmer cyclonic flow in the eastern Atlantic, resulting in near to slightly above-normal temperatures there.”

“As we progress into March, this pattern of cold weather in eastern European sections and milder weather across western sections will continue, at least until another significant pulse of the less predictable subseasonal signals (Madden-Julian Oscillation) develops, after which the UK is at greater risk for more persistent cold,”

“For Europe as a whole, however, we continue to expect below-normal temperatures to be more prevalent than above-normal temperatures through most of the spring.”

WSI:s karta över prognosområden i Europa

Deras prognoser lyder (Jag kan inte översätta WSI:s ”northern/southern mainland” till ”norra/södra fastlandet”. ”Central/Sydeuropa” låter rimligare. Se deras karta för hur de definierar områdena.)

Temperaturavvikelser i
mars:

Norden: Kallare än normalt
Storbritannien: Varmare än normalt
Centraleuropa: Kallare än normalt, förutom norra Frankrike
Sydeuropa: Kallare än normalt, förutom södra Frankrike och Iberiska halvön

April:
Norden: Kallare än normalt
Storbritannien: Kallare än normalt
Centraleuropa: Kallare än normalt
Sydeuropa: Kallare än normalt, förutom sydöstra delen

Maj:
Norden: Varmare än normalt, förutom södra Sverige/Finland
Storbritannien: Varmare än normalt
Centraleuropa: Kallare än normalt, förutom Benelux/norra Frankrike
Sydeuropa: Kallare än normalt

WSI:s prognoser har kritiserats hårt av meteorologer, bland annat här i Sverige. Finns det grund för kritiken? Först och främst så måste man ta sig en titt på hur de gör prognoserna.

De har utfärdat säsongsprognoser sedan år 2000 (2002 i Europa). De använder sig av en egenutvecklad prognosmodell. Målet är inte att få svar på alla detaljer i små väderfenomen utan att fånga de stora dragen bland parametrar med stor dominans som havstemperaturer, havsströmmar, isläget, solaktivitet mm. Man använder vidare en klimatologisk modell med 16 ensemblemedlemmar (olika scenarier), till det lägger man statistik regressionsanalys, dvs sannolikhetsberäkningar av hur vädret utvecklats tidigare år under liknande förhållanden som det hittills varit.

Man använder sig alltså av flera olika metoder och modeller för att beräkna främst temperaturutvecklingen kommande månader. Detta material analyseras i sin tur av meteorologer innan man sammanfattar sin prognos.

WSI utger sig inte för att sitta inne med sanningen om hur vädret utvecklas kommande månader, man letar efter indikationer på ”åt vilket håll det drar”. De säger själva att de har en träffsäkerhet på 60-65%. (Jag vet dock inte hur de beräknar den eller vad träffsäkerheten hade varit om man slumpade fram svaren.)

Jag har varit i kontakt med Todd Crawford på WSI (till skillnad från många andra som skrivit om honom/dem). De vet om att de har ögonen på sig och att många är tveksamma till kvalitén på långtidsprognoser. Men de vet också att prognoserna har ett värde och att man, om man hanterar dem med rätt försiktighet, har nytta av dem.

Låt oss ta deras senaste prognos för Norden under mars-april-maj som i stora drag lyder: kallare-kallare-varmare. Minns att sannolikheten är 65% att den slår in. Vi bör alltså vara inställda på att våren dröjer, men för det inte bli överraskade om den trots allt kommer redan i mars-april.

Tycker ni att det låter luddigt? Nå, inget här i världen är förutbestämt, egentligen måste allt beskrivas med sannolikheter. Vad händer på Stockholmsbörsen om en timme? Hur länge till sitter regimerna i respektive land i norra Afrika?, Vem vinner pimpeltävlingen i Tervajärvi den 5  Mars?

Och när kommer våren? 😉

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

38 CommentsLeave a comment

 • Hej, Martin !

  Du skrev:
  ”Vi bör alltså vara inställda på att våren dröjer, men för det inte bli överraskade om den trots allt kommer redan i mars-april.”
  Motsäger WSI:s rapport verkligen att våren kommer i mars-april. Säger den inte bara att det blir en kall vår ?
  Sannolikheten för att det blir vår även i år anser jag dock vara i närheten av 100 % 😉
  (Resultatet av pimpeltävlingen vågar jag dock inte uttala mig om)
  mvh

  Martin: 🙂

 • Fast det är väl jävligt safe att säga ”Var inställda på att våren dröjer men bli inte förvånade om den inte dröjer”. Det betyder alltså: ”Vi vet inte.”

  Ungefär som att säga ”Det finns en ganska stor risk att alliansen vinner valet men bli inte förvånade om Rödgröna vinner… ”

  Bättre att hålla käften i sånna fall.

  Martin: Ingen vet när våren kommer. Inte ens Naturen själv vet det (om man nu kunde fråga och få svar). Naturen utgör ett komplext system, det är inte förutbestämt.

 • Vet du Martin…detta tror jag inte alls på utan det man kan se i naturen den senaste tiden så får vi en tidig vår och du vet ju att om det töar i morgon (Mats dagen)så kommer kanske våren tidigt och det blir ju bra för nu är jag fiskesugen också haha
  ha en bra dag

 • Kan detta betyda att vi får en lång snövinter med snötäcke hela mars och halva april även längst i söder samt en medeltemperatur i april på 0-grader i landet som helhet samt att sommarvärmen kommer direkt i maj, eller att våren blir snabb i mars och att april och maj blir normala med såväl vårkyla som försommarvärme?

  Martin: Det låter som om du gjort dina prognoser. Den första bisats ligger mest i linje med WSI.

 • Nej, det var ju det jag sa, Martin. Ingen vet, och jag tycker det är därför lite oseriöst att sitta och publicera gissningar som om mångårig forskning ligger bakom (såsom WSI faktiskt framställer sig själva). En hjärndöd amöba kan publicera samma sak. Jag kritiserade snarare WSI än dig, tycker de kan hålla käften istället för att försöka ge hopp till stelfrusna svenskar som i princip inte betyder någonting. Oseriöst, helt enkelt.

  Martin: Nu tar du väl ändå i?
  Men säg så här då: Tänk dig att det hela var ett spel med ekonomiska resultat, tex lotteri. Då skulle jag gärna ta del av en prognos som hade 65% träffsäkerhet och spela på den. Jag skulle inte satsa allt på ett kort, utan se till att mina insatser höll för säg hundra omgångar. Jag skulle inte vinna varje gång, men i alla fall i 65 av fallen. Jagskulle gå därifrån rikare än jag kom (givet att inte kasinoägaren/staten tog för mycket i courtage/skatt/avgift). men jag skulle i alla händelser komma ur affären med mer pengar än den som bara gissade eller slumpade sina satsningar.

  Nu jobbar inte WSI med prognoser på lotterivinster, men de gör däremot prognoser för energimarknaden. Men även där så påverkar sannolikheterna för olika temperaturer resultaten. Och den gör det två gånger, dels skapar själva prognosen förväntningar på energipriset som delvis i sig blir självuppfyllande, dels, om prognosen slår in, så har ju det aktuella vädret en inverkan på energipriset.

  Resultatet blir att de som handlar med energi där väder har en påverkan på tillgång/efterfrågan/pris mer eller mindre måste väga in alla prognoser, eftersom andra på marknaden har/kan ha gjort det.

 • Vad jag iallafall vet är att det blir väder hur vida det blir varmt eller kallt är svårt att sia om.

 • Jag HOPPAS på en varm och tidig vår i alla fall.
  Så jag hoppas prognoserna är felaktiga.Det jag undrar över är nog mest VARFÖR det är så kallt i Norden just nu.Nordpolens isar sägs ju smälta och
  den mesta is på denna planet smälter bort.
  Jorden har ökat sin befolkning av människor med 3GGR
  sedan 50 talet och Koldioxiden i luften ökar lavinartat vi har nära en miljard bilar som snurrar runt framförallt i alla storstäder(där de behövs minst) Nästa ”boost” i temperaturökning borde ju bli när Metangasen frigörs….Det borde ju öka temperaturen även här i Norden…Eller har jag fel?

  Martin: Hej Torbjörn. Du har inte fel. Den totala mängden värmeenergi har ökat på planeten. Men det är inte jämt fördelat vare sig i tid eller rum. Vi har lite kallare här just nu, andra har det ytterligare lite varmare någon annanstans. Summan blir åt det varma hållet.

 • Ingenting är förutsägbart. Grundproblemet ligger i att man inte till 100 % kan bevisa att det kommer en morgondag att säga något om.
  Historien och historiskt väder kan man däremot uttala sig säkert om, och bygga på det, men grundproblemet kvarstår.
  …Och däremellan kommer vi stackare in, som alltid och hjälplöst leva i nuet. 🙂

 • Nu minns jag att WSI förra året, 2010, också gjorde en prognos för våren och sommaren. Denna sade att våren här i Norden skulle få dröja till mitten av april, men den kom i mars, och dessutom sade de att vi skulle få uppleva en sommar med ett underskott på 0.5 grader med en varm juni men kalla juli och augustimånader, det blev tvärtom samt en sommar med i genomsnitt 1 grad varmare än normalt. Dessutom sade de att december 2010 skulle bli mild, vilket den inte blev.

 • Hej,jag tycker det här är väldigt intressant och är glad över att någon försöker förstå dom stora överspännande sammanhangen. Det värkar som att mycket ändrar sig med vädret och jag är mycket intresserad av vad som är naturliga svängningar och vad som är värkliga förändringar.
  Tack för en bra sida Henrik

 • NAO har ju de senaste dagarna lagt sig i en svagt negativ fas igen, och om detta håller i sig finns det nog kall luft nog i öst att hålla våren stången i alla fall mars ut.

  Ett annat fenomen jag tycker mig ha noterat hos SMHI, Klart, YR mfl under den senaste ”kallperioden” är kontinuerliga förutsägelser om omslag till mildare väder på 7-10 dagars sikt. Omslaget har sedan flyttats fram gång på gång och sedan inte visat sig bli så kraftigt som tidigare förutspått. Sett till den generella bild som WSI har gett så har den stämt bättre en månad i förväg än vad de flesta andra institut sagt en vecka i förväg.

 • Tack för en väldigt bra blogg!

  Och gode vädergud, ge oss vår, jag vet inte hur många fler dagar med konstanta minusgrader jag klarar av innan jag går sönder. Hela kroppen värker av detta klaustrofobiska väder där utomhus bara är en smärtsam transportsträcka till nästa värmestuga!

  Jag tror alltså på att vi får en tidigt vår redan i mars! Satsa stålarna på mig, jag gör inte prognoser, men jag ber till väderguden, och jag har faktiskt ganska ofta tur, vilket borde betyda minst 65% rätt!

 • Nu har isen lagt sig över hela Vättern ! Då ska den ligga 5-7 veckor enligt gamla talesätt ,så räkna med sen vår . Vi ska kanske vara glada att det är kallt i Sverige annars skulle hela klotet koka över !

 • Klart jag tar i. =) Men fair enough, jag köper din liknelse (var egentligen inte ute efter att bli överbevisad eller skapa diskussion, mest påpeka det dryga med gissningar som många människor feltolkar som fakta). Men försvarar du WSI till skillnad från andra meteorologer i Sverige? Obs: Är ej ute efter att förolämpa dig eller nått, utan mest bara undrar.

  Martin: Jag vill förstå hur WSI arbetar. Och efter att ha satt mig in i deras metoder så kan jag försvara metoderna -givet att man vill ha en långtidsprognos, med de fel och brister som metoden kan medföra.

  Jag försvarar inte deras prognos, men jag sågar den inte heller. Jag vet att de ansträngt sig för att skapa den och de gör bättre ifrån sig än den som gissar.

  Fick jag själv gissa hur våren skulle bli (eftersom jag inte har tillgång till de verktyg som de har) så skulle jag gissa på att våren kom rätt snabbt och att det sker redan i mars. Men det är en gissning, ingen prognos. WSI har trots allt lite mer på fötterna för sin prognos. 🙂

 • Det är bara att hålla tummarna för att deras prognos stämmer.
  Kallare än normalt i mars o april betyder i de närmsta vinterväder. Kan ju inte bli bättre. Mer kyla och mycket mer snö behövs nu.
  Är så vansinnigt trött på allt snack om vår.

 • jag tror som amerikanarna kallt mars april sen kommer våren och sommaren blir den bästa vi någonsin upplevt ……

  min lilla gissning

 • Undrar om vedförrådet kommer att räcka, det har krympit så fort, annars måste jag slå på elelement, ajajaj.-)

  Martin: Har du tillgång till egen skog eller köper du ved säsongsvis?

  • Mars och april blir varierad mellan kyla och mildluft. Maj kommer försommarvärmen och sen kommer juni,juli och augusti bli lika varm sommar som 1994 med sol och cirka 25-30 grader på dagarna och 20 på nätterna.

 • Tydligen ett varmt ämne 🙂 men själv väljer jag att titta ut genom fönstret när jag vaknar och det är härligt kallt även om snöfallen nu har lyst med sin frånvaro ett tag, men då får man vila upp sig ett tag 😉 och det kan vara skönt. Ingen prognos kan vara säker till 100 % i vad man än ställer för prognos så kan den aldrig vara säker… tycker inte man ska klanka ner på prognoser för mycket…det är som martin säger statistiskt sett finns det en % träffsäkerhet och själv gissar jag att det är ett snitt i % för det måste variera kraftigt från månad till månad annars?

  Och själv tycker jag att dom korta prognoserna är kanonbra och det är ju oftast dom som man har nytta av…. i alla fall en annan.

  Gillar den här sidan 🙂

 • Egentligen har det ingen betydelse hur kallt det är för jag har just nu ett vedförråd för ca 5 år framåt och under -20 så klarar värmepumpen och hålla huset varmt och då behöver jag bara elda lite i tankarna så man har varmvatten så att säga.
  PS/ väntar in just nu på en timmerbil med 3 paket långved till….för lite vår motion är ju bra.

 • Hej Martin!

  I vanlig ordning, kan jag tacka för en bra blogg och att du engagerar dig i att försöka förklara för oss som bara utsätts för vädret, men inte förstår varför VÄDRET ÄR SOM DET ÄR.

  Min fråga nu är;
  Jag tycker att prognoserna den senaste tiden har varit upp åt väggarna och att har det spåtts snö, blir det istället sol och vice versa. Jag kan bara tala om vädret här i Mariefred/Sörmland.

  Detta gäller då inte bara klart.se utan alla vädertjänster. Både via TV och internet.

  Beror detta på att det generellt är svårt att spå vårväder eller bara just nu?

  Hur som helst, vill jag i alla fall slippa krypa in under huset med värmepistolen för att tina upp vattnet om morgnarna, så att man kan få sig en kopp kaffe. Det har varit under -20 varje natt i en veckas tid nu. Däremot närmare nollan nästan varje dag.

  MVH
  Totte

  Martin: Som jag skrev för ett par dagar sedan så kommer lite mildare väder till helgen. Inom någon dag har temperaturerna stigit med omkring tio grader över det de var igår.

  Det är svårare att göra bra temperaturprognoser i vinterhögtryck än när luften är ordentligt omblandad. Orsaken är att det i dessa högtryck bildas en kraftig inversion. Normalt sett så blir det sakta kallre ju högre upp i atmosfären man kommer. Men i inversioner så bildas ett lager med kall luft närmast marken. Och skillnaden i temperatur mellan luften närmast marken och några tiotals-hundra meter upp i luften är mycket stor. Det gör att man i lite kuperad terräng kan få temperaturskillnader på tio-tjugo grader (kalluften rinner neråt). Dessutom kan moln spela en stor roll då de kan dämpa kylan. Det gör att molnprognoserna ett par dagar framåt har mycket stor betydelse för vädret. Dvs även om modellerna klarara av att beräkna tryckfältet rätt så har enstaka molnflak mycket stor betydelse för temperaturen.

 • Jag brukar köpa säsongvis en sisådär 6-8 kubik vilket räcker. Men i år har det krympit så väldigt. Det ordnar sig på något sätt för jag har spillvirke som jag kan elda.

  Martin, jag har en fundering som jag har malat i flera månader som du kanske kan svara på. Det gäller Vattenfal och sitt vattenmagasin. De har nu påstått i flera år att deras vattenmagasin har krympit för det har varit torra perioder, och att det har inte kommit tillräkligt mängder med regn osv. Därför har elpsiserna öka påstår de. Det är deras främsta argument för att försvara de höga elpriserna (senast jag hörde det på radio var förra veckan, den norska nya VD:n eller vem det nu var). Min fråga. Är detta sant ? Har det statistiskt sett varit torra perioder här i Norden de senaste åren ? Har det kommit mindre regn än normalt de senaste åren ?

  Martin: Jag skall se vad jag kan hitta för statistik kring det.

 • Prognoserna för nästa vecka i söder säjer 3-5 plusgrader o längst fram minus igen. Jag har, även hos andra vädersajter, sätt att det skiftar väldigt mycket om temperaturen under en svängig vårvintermånad som mars. Kan temperaturen nå över 10-grader och kan snösmältningen påbörjas i mars.

 • Vattenfall säger så jag…men dom som är ofta nära te.x sourva dammen påstår något helt annat.Läste för ett tag sedan att en same påstod att lågt vatten i dammen är bara svammel och han har bott där i sitt hela liv. Men vad som är rätt eller fel kan inte jag säga för allt är ju relativt.

 • Som vanligt så kunde jag inte hålla mig ifrån att kika runt på nätet, har ännu inte varit in på biblioteken eller bokhandelsajter (Ibland köper jag litteratur p.g.a. intresset pockar på). Var in på WSI, Martin ger som vanligt god information, och gick vidare därifrån. Råkade få se WSI-progn. för södra och sydöstra USA, och halkade in där eftersom jag bott där några år. De förutsåg något varmare för februari, och man blev lite förundrad. Från mitten av februari, undantaget ett par normala dagar, har de haft temperaturer mellan 6 och 12 grader Celsius över det normala. Det fortsätter några dagar till men inte lika mycket över det normala. Bl.a. Tulsa Oklahoma hade väder som hörde hemma någonstans i mitten av april. Under åren där upplevde man att det kunde vara ett par dagar eller så, men inte över några veckor. WSI hade rätt i att det skulle bli varmare, men de sköt lite under ribban.
  Jag har märkt att en del har uttryckt missnöje över meteorologers ’oförmåga’ att komma upp med bra prognoser. Skulle vilja vända på det och säga att jag är djupt imponerad (och fascinerad) över deras arbete. De ska behandla en så oerhörd stor informationsmängd (och vete hur komplexa algoritmer som krävs etc etc)att det är nästan ett mirakel att de kommer upp med resultat. Att sedan förvänta sig att de ska klara av att förutse precist vad som ska komma om 2 el 3 veckor, det är väl samma sak som att förvänta sig att någon har fyllt lastbilen med sand i Sahara – ’vadå!? Du har ju resten av öknen kvar!’. Inget fel i och ha stora förväntningar, men man får också räkna med att de går rejält på trynet. … eller kanske inte!?

 • Med beaktande av försiktighet i tolkningen och sannolikheten är WSI:s prognoser intressanta och ett viktigt steg på vägen – inte för att förutse vädret nästa vecka, men kanske havstemperaturer och luftströmmar närmaste månaderna. Det har andra implikationer än själva ”väderrapporten” så som vi är vana att se den. Det känns väldigt viktigt att kunna göra prognoser på macro-nivå, eftersom detta även påverkar saker som orkanrisk, korallväxt och tillgång till dricksvatten i stora delar av världen.

  Alltså inget att kolla om man vill planera majbrasan eller skridskohelgen eller påskens skidåkning. De som är skeptiska vill nog inte förstå nivån på implikationen.

  Och som sagt – försiktigt och med respekt för 60%-65% procents sannolikhet är en bra början. Alla är vi barn i början (i detta fall även WSI) och alla nya idéer väcker alltid argsint kritik från dem som inte fattar vad som avses med denna typ av prognos.

  Men i en allt oroligare atmosfär, på grund av klimatiska förändringar, är det viktigt att förstå även stora sammanhang som El Niño, La Niña och NAO.

  Heder åt din blogg!

  När det gäller mikroväder fortsätter vi förmodligen att vara hänvisade åt vår egen erfarenhet för att kunna svara på frågor som – ”När blir det för termiskt för att man ska kunna flyga skärm från Gesundabacken på onsdag?” eller ”Hur stark kommer sjöbrisen att bli på Kanholmsfjärden i kväll?”

 • Morn-morn! Kikar in här och såg Olle Ljungdahls rader, så jag faller som vanligt för min spontanitet och plitar snabbt ned några ord. Tycker det var väldigt bra skrivet. Enkelt och rakt på sak – Olle kan konsten att säga mycket med få ord till skillnad mot att få ut en mängd ord och få väldigt lite sagt. Brukar själv ha dåligt samvete av att vara mer hänfallen till det senare, om något så är klimat-problematiken ett exempel på hur man förhåller sig till sitt eget perspektiv. Antingen så utgår man ifrån att den horisont man ser är världens ände, eller så undrar man hur oändligt mycket mer det finns bortom ens egen horisont. Om man utgår från det första så kanske man är likt ”finns ingen blindare än den som vägrar att se”. Verklighetens blinda eller döva personer finner andra horisonter att utvidga för att kringå sin brist. Den som vägrar att se … tja? … och så är jag där igen en med en massa ordande …. tillbaka till kaffet och ta tag i dagens bestyr…

  Önskar alla en god vår med massor av solsken!

 • Hej!

  Jag såg en notis i lokaltidning över temeraturstatistik senaste åren för den norrländska ort jag bor i. Där stog det att 2010 års genomsnittstemperatur var 0.9 grader celsius, jämfört med år 2007 då genomsnittstemperatturen var 3.3 grader celsuis. För en lekman så verkar det vara en ganska stor förändring/ varitation av temeraturen. Min undran är om detta kan räknas som ”normalt” eller om det ringer någon varningsklocka någonstans? 🙂

  Den spontana reaktionen blir väl att göra allt i vår makt att bromsa/reversera den globala uppvärmningen, alternativt skynda på den… 😉

  Vi har inte vår här, var har ni er?

  Martin: Det du beskriver är just variationer. På en enskild ort så kan årsmedeltemperaturen variera med ett par grader. Men underiggande kan det finnas (finns) en långsammare förändringstrend.

 • Frågan är väl vilket väder som kan anses vara normalt. Jag utgår från att man med normal temperatur menar ett medelvärde som tagits utifrån ett antal års observationer. Faktum kvarstår att det normala är att vädret varierar, ibland kallare, ibland varmare.

  Så med andra ord – det blir en normal vår – och även om den är kallare så kommer åtminstone jag att uppleva den som varmare efter den vinter som varit 🙂

 • Idag eller nu ikväll här ca 1 mil Norr om Jönköping
  är det bara en halv minusgrad.Det är skönt faktiskt.Det är väl just det som är problemet med
  klimatfrågorna…Vi människor är kortsiktiga…Vi tänker mest på som jag nu då…Nu är det snart dags för hojen…andra kanska ska ut och ”fisk”.
  Men alla vi kan tänka till lite extra och undvika Flyget,köra lite mindre bil…undvika att äta kött…Leva nära naturen helt enkelt.Vi i Sverige är bra på det här .Men kan bli bättre.
  Jo jag tror och hoppas på en vår och jag hoppas Cowbjsarna har fel vad gäller sen vår

 • Hej,
  Apropå svårigheter med långa prognoser; jag är lantbrukare, och under sommaren styrs hela mitt liv av vädret. Därför följer jag prognoser ganska intensivt; klart.se, yr.no, foreca.se, smhi m.fl. Det som slår mig är, hur ofta det väder som förutspås bara några dagar fram, slår ordentligt fel. Ofta är prognoserna så fel, att jag helt slutar använda dem, utan kör enligt principen ”det är sannolikt att det blir samma väder som igår” och jobbar på. Finns någon statistik på träffsäkerheten 3, 5, 7 och 10 dagar framåt, avseende nederbörd och temperatur? Min magkänsla är, att träffsäkerheten är väldigt dålig. Vad säger meteorologen?

 • undvika att äta kött…???? nää jag lever nära naturen och fixar mitt eget kött men äter ej någonsin ladugårds kött haha

 • Så härligt att läsa alla kommentarer om snö, kyla, vind, regn, tö, försenad vår, osv osv… När allt detta skrevs så låg jag på varma och soliga badstränder i Dominikanska Republiken och hade det helt galet skönt! Om våren nu blir två veckor försenad så gör det mig ingenting, för då har jag ändå fått två veckor mindre vinter då jag legat och solat på varmare breddgrader. 😀

 • håller med henrik.har blivit riktigt dålig träffsäkerhet på sista tiden.vad har hänt?kan skilja på sol o snökaos och klass 2 varningar.har pratat med smhi ett antal gånger denna vinter angående deras fel i prognoserna med tanke på att jag kör snöröjning.och dom säger JÄMT osäkert väderläge..haha..o jaja en prognos e en prognos men lite mer träffsäkerhet måste det bli snart annars blir man orolig..vad säger du martin????

  Martin: Måste det bli bättre prognoser? 🙂
  Vad jämför vi med? inga prognoser alls? kaffesump? Bondepraktikan?, Enok?…
  Jag vill också träffa mitt i prick på stora avstånd, men det är lite som att skjuta pilbåde mot ett rörligt mål i skymningen: Man kan dra iväg en pil på måfå och råka träffa rätt nån enstaka gång, men det betyder inte att man självklart kan göra om det många gånger… Det krävs övning och det underlättar om man studerat pilbådens och luftens dymanik. Men även då får man vara glad om man kommer i närheten ofta och bara sällan skjuter sig i foten 😉

  Men jag håller med, det vore bättre om prognoserna var ännu bättre.

 • Det är klart att alla vill ha bättre prognoser, men det blir ju lite mer allvar när man gör en kommersiell produkt av prognoserna. Jag har ringt betalsamtal och fått veta ”inget regn närmaste fyra dagarna, absolut tidigast om fem dagar”. Resultat? 4 dagar med regn. Visst, det har stämt också, men det är riktigt dålig pricksäkerhet på 3-5 dagar. Morgonprognos på innevarande dag funkar oftast, men i våras; samtliga webprognoser, svt och tv4 sade vid 18-tiden på kvällen ”0 mm regn imorgon”. Resultat: 37 mm med början kl 6 på morgonen, 12 timmar efter prognosen!! Jag har många fler, och jag märker att ”allmänhet” som inte har den skarpa bevakning vi som lever med vädret har, inte lägger märke till det. Utom när det är trädgårdsfest på gång, då blir det oro om tiodygnsprognosen pratar om regn. ”Bry dig inte om den” brukar jag säga, ”prognosen för den dagen hinner ändras många gånger och med många möjliga utfall, innan vi är där”…

  Martin: Jag vet, jag har själv gjort en felprognos. En gång 😉
  Skämt åtsido, det är klart att det skall vara kvalitet när det är kommersiella produkter. Man skall även ta höjd för och lyssna på när den som gör prognosen säger sig vara relativt säker respektive osäker.
  Jag har själv stått på SVT och vetat att flerdygnsprognosen är så osäker att den inte är värd att visa, men eftersom det var måndag så skulle det visas en femdygnare, även om jag visste att den inte skulle att hålla.

 • Men herrjisses, skall vi inte kunna kräva vettiga prognoser? Ni skryter ju med att ni har så bra kunskap och tillgång till datorer som kan göra prognoser mm. Det finns ett klart samband mellan era dåliga prognoser och när alla manuella mätsstationer togs bort i Sverige.

  Ni ändrar ju prognosen hela tiden, med endast ett par timmar emellan. Vad är det för ide’ att göra en 14-dagars prognos när den har ändrats minst 14 gånger. Ni kan ju inte ens träffa rätt på snö och regn. Kollar hela tiden på ett tiotal väderinst. och det finns ingen som liknar den andre. Uppenbarligen gissar alla!?
  Ex;
  Det skulle enligt SMHI vara uppehåll under dagen, detta var klockan 0700 prognosen. Just då snöade det lätt. Klockan 0800 skulle det också vara uppehåll. Klockan 1100 snöade det fortfarande. Klockan 1300 skulle det också vara uppehåll. Jag ringer då till met.direkt för dyra pengar och informerar om att det har snöat hela dagen i Götaland. Svaret jag får är att den lilla mängden inte syns på radarn!! Helt otroligt…ingen mätstation som kan rapportera!

  Skaffa er tid eller kunskap att göra bra prognoser, koncentrera er på att göra korrekta prognoser ett par dagar framåt. Annars finns det väl andra jobb, gissa gör ju vi själva.

  Martin: Hej Bosse. Jag håller med om att de manuella stationerna tillförde något som de automatisk inte klarar av. Men å andra sidan tillför dessutom de automatiska något som de manuella inte klarar, man kan tex registrera data oftare. En annan viktig sak som tagits bort de senare åren är många sonderingar, dvs att man skickar upp en liten sond med en ballong. De gav unikt bra information, både för manuella prognoser och till prognosmodellerna.

  Ledsen om du inte är nöjd med de väderprognoser som publiceras. Den händelse du hänvisar till är dock SMHI:s prognoser och meteorologer och de har vi inget att göra med (Vi gör våra egna misstag 😉 ). Hoppas att du hyser lite varmare känslor till oss på Klart.se.

 • Nu så här i efterhand kan man meddela att WSI hade gruvligt fel i sin vårprognos 2011. Mars blev en normal vårvintermånad, medan april blev rekordvarm, och maj var hyfsad.