Vasaloppet i vårvärme?

Jag har varit med och gjort prognoser för Vasaloppet när det var kallare än -20 grader vid starten. Det var under några av de tre tillfällen jag gjorde Vasaloppsvädret under den tiden då jag fortfarande arbetade för SVT (1999-2004). Natten hade varit klar och utstrålningen av värme stor. Det var kallt.

Vasaloppet år 2003, hur blir det i år?

Starten av Vasaloppet år 2003. Hur blir det i år?

I år, söndagen den 8 mars 2015, kommer det att vara ett helt annat väder. Tidigt på morgonen kommer det förvisso att vara omkring noll grader, eller kanske tom någon minusgrad, vid startfållan i Berga By. Men mitt på dagen så ser det ut att bli någonstans mellan +3 och +7 grader, men man kan inte utesluta temperaturer uppåt +10!

Det bådar inte gott för alla tusentals skidlöpare som skall ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora.

Nu i dagarna innan kommer det att hinna vara såväl solsken som snöfall, kalla nätter och lite tö. Men det är under lördagen som omslaget sker. Det är en rejäl attack av våren gör sig gällande. Mildluftsattacken kulminerar på söndagen, just som den stora klassiska starten av Vasaloppet går av stapeln. (Man kanske borde ha kört Vasaloppet som vanligt första söndagen i mars, trots att skid-VM i Falun fortfarande pågick då).

Även om det är ganska lugna vindar i starten så kommer det att blåsa upp när den svaga inversionen bryts upp. Efterhand blir det måttliga, möjligen friska, sydvästliga vindar. Därtill stor sannolikhet för relativt klart väder. Och som sagt var för årstiden mycket milt med fler plusgrader.

Allt detta kan vara trevligt om man vill ta en promenad i tidig vårvärme, men inte om man skall åka skidor.

När jag skulle skriva den här artikeln så funderade jag på en rubrik i stil med ”Vasaloppet vartannat år”. Det behöver inte vara töväder varje år, men sannolikheten ökar för vart år som går i takt med att klimatet förändras. För ett par år sedan var jag delaktig i en manifestation som kallades ”Koalition vinter”. Den samlade en bred uppslutning av vintersporter vars verksamhet uppenbarligen är hotade i ett varmare klimat. Vi resonerade då om att man borde tidigarelägga Vasaloppet för att minska risken för töväder. Det gäller att anpassa sig, eller inse at man får ge upp. Det måste inte bli så varje år, men sannolikheten för att det skall gå att genomföra loppet förändras. Nu kan vara brytpunkten där ”tillräckligt bra före vartannat år” blir en realitet.

Nåväl. Nu är det bara att hoppas att alla insatser att trygga snötillgången räcker samt att nätterna är tillräckligt kalla för att konservera kylan i snön till på söndag då såväl solsken som vindar och tögrader kommer att tära på de många, men små, sköra och temperaturkänsliga snökristallerna.

Är det en unik situation?

Nej, det har varit milt tidigare också. Sverker Hellström på SMHI skrev även han en artikel om årets Vasaloppsväder idag. Han konstaterar att det varit tögrader i Mora i drygt hälften av alla lopp (52 av 90 st sedan 1922). De fem varmaste åren (Mora) har varit:

 1. 12,0° 1959
 2. 11,1° 1930 (Malung)
 3. 9,0° 1950
 4. 8,0° 1971
 5. 8,0° 1938

Det kommer definitivt inte att bli ett kallt Vasalopp i år. Det blir varmt, men troligen inte rekordvarmt. För att det skall bli detta så krävs temperaturer över +12 grader.

Men i alla händelser så kommer det att vara milda sydvästliga vindar som sveper in över de dryga 15.000 skidåkarna.

/Martin

20 tankar på “Vasaloppet i vårvärme?”

 1. Har alltid tyckt att tidpunkten varit lite konstig. Mars är en vårmånad och även om det oftast är snö har man inte de bästa förhållandena i Mars. Vill man få ett mer snösäkert Vasalopp bör det flyttas till början av februari.

  Svara
 2. Jag kan bidra med ytterligare statistik från de 17 lopp jag gjorde 1963 -81.
  63: Tö, värsta loppet för mig.Bestämde då att aldrig åka mer 🙂 64: Tö, tungt 65: Kallt, lätt 66: Tö, tungt, bästa plac. 67: Kallt 68: Kallt 69: Kallt Sen var det en blandning av tö o kyla som jag inte kan precisera. Vore kul att se väderstatistik från alla år. Finns kanske hos SMHI?

  Svara
 3. Tråkigt för vasaloppsåkarna.

  Utbredningen på isen i Arktis visade enligt JAXA den 3:e Februari ytterligare en nedgång och ännu ett rekord.
  Som exempel så var det nästan en miljon kvadratkilometer mindre än den var samma dag 2012.

  Svara
 4. Inte är mars en vårmånad inte, särskilt inte i Dalarna. Det är inte för den skull loppet ligger så i tiden. Förr var skidlöparna litet gynnade av de högre dagstemperaturerna, som kommer med litet längre daga osv, men så är det inte längre.

  Litet off: I mitten av mars hölls tävlingar i Falun, som ett delmoment för att få Idrottsmärket. Start och mål var vid Brittarvsvägens järnvägsövergång. Vid start ½8 var temperaturen -16 C, och sluttiden för den snabbaste 1,40 för två mil. Året var 1908.

  Svara
 5. Det här är nästan otäckt bra av Peter Sinclair.
  Två nyhetsinslag från 80-talet som är verklighet idag. Ett fel hittade jag iaf, av journalisterna, de hade stavat fel, J. Murry Mitchell. 😉
  Först från 1983 med John Murray Mitchell och en inklippt BBC intevju av Syukuro Manabe från 1988 mot slutet.
  http://youtu.be/2iKF-hWUOHk

  Den andra enbart med Syukuro Manabe.
  http://youtu.be/hh4LquFS3rU

  Svara
 6. Idag har vasaloppsåkarna lite gemensamt med isen i Arktis. Båda är möra. 😉
  Arktis igår enligt JAXA.
  http://s11.postimg.org/czfpd8ujn/ASIE20150308.png

  Via Polarview kan man på ett enkelt sätt titta på satellitbilder. Här från igår över södra Sverige och Danmark. Zooma in på Öresundbron och vindkraftsfarmerna som ligger runt. Varning, bilden är 50MB som jpg…
  http://www.polarview.aq/images/105_S1jpgfull/S1A_EW_GRDM_1SDH_20150308T165214_9E43_N_1.final.jpg

  Eller varför inte norr om Grönland, Ellesmere Island till vänster. Arktisk is? Borde vara… Något mindre storlek på denna men ändå dryga 30MB.
  http://www.polarview.aq/images/105_S1jpgfull/S1A_EW_GRDM_1SDH_20150308T120705_A146_N_1.final.jpg

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: