Mars var varm, april var kall. Var finns värmen och hur blir de kommande dagarna, kanske tom den kommande månaden?

Värmen är inte så långt borta. Den finns över Ryssland och den finns i södra Europa. Men kommer den hit? Eller kan vi få något mäktigt högtryck att etablera sig så att värme skapas här?

Prognosemdellerna divergerar. Det som sägs ena dagen gäller inte nästa. Men kanske nästa därpå. Det gäller att ligga i fas, men även om man ligger i ofas så kan det bli rätt till slut, fast av fel anledning 😉

Hur som helst. Vi vet två saker: de närmaste dagarna blir det ostadigt väder med en del regn, främst i söder. Dessutom vet vi att man inte kan vara säker på hur det blir på Valborg. Olika modeller och olika ensemblekörningar av samma modell har en spridning från kallt till varmt. För Stockholms del en dagstemperatur från 7 till 17 grader.

Rätt svar, eller mest sannolikt svar måste inte ligga mittemellan. ”Best guess” skulle jag säga är antingen  9 eller 14 grader (Stockholm).

Så, här kommer kruxet: Vi vill gärna ha ett svar, något att planera efter. Så jag måste ta ställning. Jag säger då +14 grader (Stockholm), dvs det lite varmare alternativet. Dagen efter, den 1 maj, så sjunker temperaturen något i Svealand. Å andra sidan så stiger den i Götaland och framför allt i Norrland.

Därefter, dvs i maj, så blir det allt varmare.

Jag tippar att vi om en månad kommer att titta tillbaka på en märklig vår där mars blev varm, april blev kall och nederbördsrik och där maj blev varm och torr.

/Martin

26 Comments

  • Såhär nästan ett år i efterhand kan man konstatera att maj inte blev speciellt torr, utan en allmänt rätt blöt vårmånad:)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: