Värmen är inte så långt bort

Mars var varm, april var kall. Var finns värmen och hur blir de kommande dagarna, kanske tom den kommande månaden?

Värmen är inte så långt borta. Den finns över Ryssland och den finns i södra Europa. Men kommer den hit? Eller kan vi få något mäktigt högtryck att etablera sig så att värme skapas här?

Prognosemdellerna divergerar. Det som sägs ena dagen gäller inte nästa. Men kanske nästa därpå. Det gäller att ligga i fas, men även om man ligger i ofas så kan det bli rätt till slut, fast av fel anledning 😉

Hur som helst. Vi vet två saker: de närmaste dagarna blir det ostadigt väder med en del regn, främst i söder. Dessutom vet vi att man inte kan vara säker på hur det blir på Valborg. Olika modeller och olika ensemblekörningar av samma modell har en spridning från kallt till varmt. För Stockholms del en dagstemperatur från 7 till 17 grader.

Rätt svar, eller mest sannolikt svar måste inte ligga mittemellan. ”Best guess” skulle jag säga är antingen  9 eller 14 grader (Stockholm).

Så, här kommer kruxet: Vi vill gärna ha ett svar, något att planera efter. Så jag måste ta ställning. Jag säger då +14 grader (Stockholm), dvs det lite varmare alternativet. Dagen efter, den 1 maj, så sjunker temperaturen något i Svealand. Å andra sidan så stiger den i Götaland och framför allt i Norrland.

Därefter, dvs i maj, så blir det allt varmare.

Jag tippar att vi om en månad kommer att titta tillbaka på en märklig vår där mars blev varm, april blev kall och nederbördsrik och där maj blev varm och torr.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

26 CommentsLeave a comment

 • Tjena Martin.

  Nu har jag försvarat prognoserna och din blogg vid flera tillfällen så nu vill jag ha något tillbaka:)

  Jag ska ut och cykla kl 06:00 i morgon bitti strax söder om örebro … se till att det inte regnar under dom två timmarna jag är ute …

  Tack på förhand 😉

  Martin: Det är lite kort varsel, men jag skall göra vad jag kan 🙂

 • Vi skiter väl i Stockholm!!!!!!!!!!!!!!!!

  Martin: Jag vet att många inte bryr sig om Stockholm, men jag behövde ett exempel. Jag brukar variera mig, ibland tar jag Kiruna, ibland Göteborg och ibland Klövsjö eller någon annan ort i Sverige. Nu blev det Stockholm. Notera att det är ett exempel. För att vara politiskt helt korrekt kanske jag borde skrivit någon mindre ort, men det är även politiskt korrekt att ibland välja en större ort för att exemplifiera ett påstående.

 • Som det ser ut nu så verkar det som att sommaren gör sitt intåg i södra delen den 2:a maj. Lite väl tidigt, men senare än i fjol iaf.

 • Jag skiter inte i Stockholm:) Det bor ganska många människor här så ibland tycker även jag att du kan ta Stockholm som exempel.

 • Eftersom det vid vissa väderlägen är svårt att förutsäga temperaturer, skulle man inte istället kunna ange ett troligt temperaturintervall istället. Är man tvärsäker sätter man bara en siffra. Tror inte det skulle ses som något negativt av oss väderprognoskonsumenter.

 • Prognoser revideras ju dagligen, men väderläget just nu verkar tämligen oförutsägbart. Kollar senaste prognosen: Rätt kylslagen Valborgsmässoafton härnere i Skåne och därefter allt varmare och ända upp till +25 C om en vecka. Återstår att se hur stor träffprocenten blir.

 • 25 grader är nog inte omöjligt i söder mot mitten av nästa vecka, enligt modellerna (som svajar något enormt)

 • Mars torr – bra
  April våt – bra
  Majus varm – inte bra
  Vi vill ha en kall maj, så växtligheten hinner rota sig innan torkan i juni-juli.
  – om man kan få vara med och önska…

 • Jag håller med Lasse H. Ett intervall med min/max värden skulle också ge en indikation om prognosmodellens säkerhet.
  Martins inlägg med ”För Stockholms del en dagstemperatur från 7 till 17 grader” tycker jag säger allt!

 • Tack Martin det ser ju ganska lovande ut just nu inför min cykeltur 🙂

  Marek : haha tack ska du ha, men ska ju inte behövas i solstaden karlstad 😉
  Men blir nog bli en cykeltur i värmland i sommar då får du gärna dansa soldansen.

 • Jag har några frågor till dig Martin. Vilka egenskaper hos landskapet är det som avgör den genomsnittliga luftfuktigheten på en viss plats? Har SMHI någon statistik på hemsidan över uppmätt luftfuktighet? Vilka ställen i Sverige har högst respektive lägst genomsnittlig absolut respektive relativ luftfuktighet?

 • Nu råder ett vädefenomen som tycks vara väldigt vanligt på våren; varm sommarluft ligger över Central-, Syd- och Östeuropa, medan sval luft täcker Nord- och Västeuropa. T.ex har nordpolska Gdynia och nordtyska Usedom ca 25 grader, medan danska Bornholm har knappt 15 grader. Varför är det alltid så på våren, att kontinenten har försommarvärme, medan vi har vanligt vårväder? Är det kalla havet som hindrar värmen, eller vad är det, och borde inte den ryska varmluften pumpas ned via Nordkalotten, en fast landmassa med mycket sol?

 • Lennie, frågor som rör SMHI ställer du väl lämpligtvis till SMHI?. Annars blir det ju som att gå in hos en Ford-försäljare och ställa frågor om BMW.

 • Man blev verkligen paff efter att ha läst YR.NO:s senaste prognos för Nyköping nästa vecka. Från att ha sagt 15-20 grader och sol har man sänkt värdena till 2-10 grader och regn, med en dag t o m snöfall på morgonen. Rena vinterväder alltså! Vad skall man tro, blir det vinter eller vår?

 • Jag håller med Daniel! Den senaste prognosen för Sydsverige är ett skämt. 0-10 grader, rena vintertemperaturerna. Vart tog sommarprognoserna vägen? Nu ser tydligen även värmen i Europa ut att successivt brytas ned från mitten av nästa vecka. Jag blir trött på dessa extremt svängiga prognoser. Ena stunden sommar, nästa stunden nästan vinterväder. Usch!

 • Jo, nu ser det ut som från och med den 2 maj att det blir betydligt kallare och även ostadigt. Ensembleprognoserna från ECMWF och GFS är överens om detta. Det kommer att bli ett väderläge där vi har ett högtryck över norra Atlanten och ett lågtrycket över Västra Ryssland. Däremellan ligger Sverige och detta läge gör att vi får ostadigt med kalla nordligt vindar från Arktis. Detta läge ser ut att starta vid den 2 maj och sedan fortsätta ett tag framöver.

 • Svar till Kalle:

  Vad innebär det för oss i östra Svealand. Blir det för årstiden extremt kallt väder, och kommer hela denna våren präglas av kallt väder. Kommer vi få se massa snö här långt in i maj, eller blir det mest regn, och kommer värmen i Europa pressas söderut igen.

 • Svar till Kalle:

  P.S. Kommer extremkylan hålla i sig länge? Det känns som att vårens kalla väder innebär ett trendbrott, ungefär en övergång till ett kallare klimat, eftersom värmen envist är på betryggande avstånd från Sverige.

 • Väldigt osäkert är det just nu, väderprognoserna divergerar helt! Ingen är den andra lik. Bara hålla tummarna för att det blir varmare!

 • Kollar en satellitbild. Visar ett frontsystem som sträcker sig från västra delen av Nordafrika genom Spanien och Frankrike och nära på nuddar sydostligaste delen av Sverige. Alltså varm luft öster om fronten och sval på västra sidan.
  Får väl ändå hoppas att fronten placerar sig lite längre västerut. Skulle ju enligt Sydsvenskans prognos från yr.no igår bli + 25 C i mitten av nästa vecka i Sydvästskåne. Dagens bud är + 9 C. En viss skillnad om man säger så…

 • Kunde kanske ha väntat med att skriva inlägget 10 minuter. Senaste väderprognos i Rapport. Runt 20 C grader varmt nästa vecka. Återstår att se om det stämmer.

 • Åkte idag från Sth till N Bohuslän och fick uppleva hela väderskalan med soligt o varmt, 16 gr, i Sth, och ösregn o kyligt, 8 gr, i Karlstad och helt mulet o kyligt i väst men inget regn (än). Hoppas på en varm framtid. 🙂

 • Svar till Daniel: Någon snö lär det inte bli för östra svealand och söderut. Däremot lär det bli ostadigt, men nederbörden kommer falla som regn. Än så länge är det osäkert var temperaturen hamnar. Det troliga är väl att dagstemperaturerna för östra svealand hamnar runt 10 grader. Det beror på hur högtrycket i väster och lågtrycket i öster placerar sig i nästa vecka. Det blir dock med säkerhet övervägande molnigt. Extremt kallt kan jag inte säga att det blir, men i starten av maj lär det bli temperaturer under det normala (jämfört med 1961-90). Hur länge det håller i är otroligt svårt att svara på, men en liten bit in i maj i alla fall.

 • Såhär nästan ett år i efterhand kan man konstatera att maj inte blev speciellt torr, utan en allmänt rätt blöt vårmånad:)