Högtryck och regn. Vår och sommartemperaturer.

Det närmaste högtrycket finns i sydost, men det är ett högtryck över Atlanten som idag lördag växer in över Sverige.

Högtryck brukar v ju förknippa med klart väder och uppehåll, men högtrycken är inte digitala, det är olika omfattning på dem. Det högtrycket vi får kommande dagar är kraftigt nog att ge överlag bra väder. Men det är inte så bra att det förhindrar moln eller nederbörd.

Vi får därför en del snöblandat regn i fjällen, ett mindre regnområde över Medelpad och ett lite större sammanhängande regnområde som idag berör Skåne, Blekinge, Småland, Öland och Gotland.

Kommande dagar kommer det även att vara lite varierande molnighet och tex under måndagen mer regn/snö i fjällen. Men som sagt var: Det är ändå bättre väder än det varit de senaste dagarna.

Hur blir det då med värmen? När kommer den?

Modellerna håller någorlunda samla d bild om väderutvecklingen fram till och med första maj. Därefter divergerar de och ger olika svar på om det skall bli kallt eller varmt.

Men fram till Valborg och lite till så ser det ut att bli (dagtid) 5-10 grader i norra Norrland och omkring 15 grader i södra Norrland, Götaland och Svealand.

Man får måla med en lite bredare pensel när underlaget är ojämnt. Och givetvis förekommer det variationer, såväl i temperatur som i nederbörd.

Men nu kommer i alla fall våren att göra entré även i Lapplandsfjällen. Det blir någon vecka tidigare än genomsnittet. Och det har redan varit sommartemperaturer något dygn i norra Gotland och delar av Skåne. Om det sedan blir sommar eller inte enligt definitionen återstår att se. Det är ca 2-3 veckor kvar enligt när statistiken säger att det brukar vara.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Har du inte liite brått att utropa sommarens ankomst till skåne? Här är rått och kallt, 7 plusgrader.
  Men framförallt: enligt SMHIs hemsida har det varit sommartemperatur (10 plus och över).
  , endast ett dygn i streck.
  Och fasen vet om det håller 4 dygn till. Men visst, vi får väl njuta av ”definitionen”, för det är det enda som påminner om någon sommar här.

  Martin: Helt rätt

 • Kvällsposten har gjort en SUPERPROGNOS!Synd att ni inte gör det också, den visar nämligen Supertemperaturer!!! 🙂

 • Snart kanske vi får uppleva vädrets motsvarighet till fysikens trippelpunkt i vilken vatten är fruset, fast och förångat samtidigt beroende på tryck och temperatur. Säg nysnö och frost på morgonen, lätt vårregn på förmiddagen, sommartemperaturer med strålande sol mitt på dagen och kallt höstregn på kvällen. Finns några belägg för att vädrets svängningar blir snabbare eller är ”ostadigt” som ostadigt alltid varit??

 • Svar till:Anders Ja här är det då inte någon super
  temperatur.Endast +8 gr.Det tidningarna skriver får man ta med en nypa salt.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Tidningarna överdriver oftast vem skulle köpa tidningen om det står ”normalt väder kommande vecka”
  Super Helg bah så varmt är det inte:)