Både sol och regn

Det gråmulna vädret håller i sig. På en del platser väntas regn/snö. Men solen kommer också att visa sig.

På onsdag och torsdag så kommer däremot ett mer sammanhängande nederbördsområde att röra sig norrut över landet. Men hela landet får inte samma väder samtidigt. Nederbörden börjar i Götaland. Samtidigt får Norrland och Svealand en högtrycksrygg som ger vackert väder. Men efterhand decimeras högtrycket söderifrån. Regnet rör sig norrut under sena onsdag och torsdag.

På fredag kommer ett nederbördsområde till. Även det rör sig norrut och gör att vädret kommer att skifta under dagen. Både regn och sol.

Och stundtals blir det blåsigt. I alla fall på onsdag (Götaland), torsdag och fredag så blir det måttliga, lokalt friska, vindar.

Och så var det det där med värmen. Vi har fått många kommentarer. Det är som sagt var inte vi som vare sig skriver artiklarna eller sätter bild eller väljer rubriker i tidningarna. Journalisten som gör intervjun har ofta rätt så bra koll. Det händer i och för sig att han/hon ibland missförstår eller glömmer att ta med något som kanske var väsentligt. Så blev det i förrgår när Aftonbladet glömde att skriva att det skulle vara fortsatt ostadigt. Samt när deras rubriksättare inte riktigt hade samma uppfattning som vare sig jag eller många av er läsare har om vad ”Ryssvärme” innebär.

Nåväl, det kanske kan bli 16 grader i Götaland och Svealand på fredag i alla fall. Och 50% sannolikhet för regn. Det är vare sig rekord eller något som borde föranleda stora rubriker. Men det är lite varmare än vi har just nu. Det tror jag många kommer att uppskatta.

Sedan ser det ut att bli lite kallare igen till Valborg. Men som konstaterats tidigare, prognoserna skiftar en del just nu.

Om några veckor då? Jo amerikanska WSI har gjort en långtidsprognos som förkunnar värme or torrt väder under maj, juni och juli.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Jag tycker för min del att det är dax att folk ser skillnad på en prognos och en verklighet.
  Så mycket gnäll om inget ibland, vädret rår ingen på varken du martin eller någon annan.
  Men verkar som martin får skulden för att det regnar och blåser 🙂 stå på dig jag gillar bloggen.

 • Mycket påhopp på dig. Det är lite tråkigt. Övertygad om att du bara gör ditt jobb så bra du kan. Inte ens meteorologer kan bestäma vädret 🙂 Alla vill ju ha vår och sol. Blir nog så att folks frustration går ut över dig för att ha någon att skylla på.

 • Håller med ovanstående! Finns inget mer patetiskt än folk som gnäller på väderprognoser som inte stämmer, snacka om Svenne Banan.

 • Tidigare har Martin hävdat att många inte förstår hur mycket människan påverkar klimatet.

 • Jo prognoserna skiftar allt, och varierar stort. Enligt den här sidan är det 19 grader och sol i uppsala på valborg, enlight smhi 11 grader. Hoppas på 19 grader och sol!

 • Kallare igen på valborg? Er prognos säger ju 19 grader och strålande sol! Hur kan diskrepansen mellan dina kommentarer och era prognoser vara så stor?

  Mvh Martin

 • Hur tillförlitlig är egentligen WSI? Låter mest som rappakalja att spå väder månader in i framtiden eller finns det någon konkret vetenskap som gör detta tillförlitligt?

 • Nu talar prognoser igen om värme (i alla fall i Halmstads-trakten! Sol och +22-24 grader dagarna kring Valborg och 1:a maj!!! Hej o hå vad det svänger! Det är inte lätt att hänga med i alla turer. Nu får vi alla hålla tummarna att denna prognos stämmer inför denna ”klämdagshelg”.

 • Visst är det ändå märkligt att det här gnällande om
  vädret.Det är faktiskt det största samtalsämnet i
  Sverige.Eller hur??????
  Mvh:Hallandskusten

 • Mycket varm ser du byggas upp över norra
  och östra europa från fredag (25-30 grader).
  Samtidigt kan ett högtryck börja växa till över
  skandinavien under helgen och nästa vecka.
  Det kan altså bli en ganska varm valborg på
  många håll.
  Sommarvärme ända upp till södra Norrbotten
  senare under veckan.
  Det skall sägas att det är en prognos,och mycket
  kan hända på en vecka.

 • Klart att det går att göra bättre prognoser, speciellt endagars. Som det är nu så orkar ni ju inte ens ändra när aktuell prognos missvisar i realtid. Klart vi skall gnälla. Felaktiga prognoser kostar mängder med pengar och med pengar kan man göra tillförlitliga prognoser, allt annat är skitsnack. För mycket av kraften läggs på klimattjafset istället för på prognostillförlitligheten.

 • Intressant observation: SMHI säger högtryck med 20 grader varmt på onsdag, klart.se säger 1 grad och regn… Vi får väl se vem som har rätt!