Av Martin Hedberg

Jag hoppas innerligt att prognoserna är fel.

Men idag, tidigt den 21 december, så finns det prognoser (från olika modeller) som anger att det den 26:e december, på Annandag jul, skall bli +11 grader i Stockholm! Vidare: +11 i Nyköping, +4 i Östersund, +3 i Luleå, +7 i Malmö och +9 i Göteborg.

Finns det några minusgrader? Jo, enligt prognosen skall Kiruna få -4 grader.

Skall det vara så här?

Man bör ju poängtera att det är nästan en hel vecka kvar till den 26:e december och att prognoserna kan hinna slå lite annorlunda till dess. Men ändå. December ser inte bara ut att bli mild, december kommer att bli rekordmild.

Min mor plockade kantareller på Ornö i Stockholms skärgård i helgen. Hon tyckte i och för sig att de var lite vattniga, men ändå. Kantareller den 18 december?

Det var en del tidningsrubriker i november som beskrev hur sen hösten var. Skall vi tippa hur naturen reagerar på +10 grader i december, kan det upplevas som vår? Vilket bakslag för växter och djur om det trots allt slår till och blir vinter i januari.

Hur långt vintern har kommit? Just nu ligger den i höjd med Värmland och Västmanland. I snitt under åren 1961-1990 var det så långt den hade nått redan den 13 november. Vintern är drygt en månad försenad.

Förutom att titta mer på säsongsprognoser, NAO mm så kan det vara dags att ta upp det där med klimatförändringar. Vad betyder det egentligen? Och varför är det så tyst om klimatfrågorna i media jämfört med för ett par år sedan?

/Martin

39 Comments

 • Det var lite väl överdrivet skrivet, Emil.

  Förra vintern var inte rekordkall under hela vintersäsongen, enbart december var rekordkall på många håll i Sydsverige. En mild januari i hela landet, samt en intet allt för kall december i norr och normalkall februari i söder räddade de gamla rekorden från år som 1941, 1966, 1982, 1985 och 1987. Dessa år var underskotten för dec-feb i Sverige allmänt 3-6 grader, förra vintern 1-3 grader.

  Vintervädret varierar, och det att det normalt skall följa tre kalla vintrar på raken, det är inte sant. Oftast beror detta på en slump, eller så inträffar de tätt pga ett storskaligt väderläge, som oavbrutet, år efter år, hindrar varmluften att etablera sig i Sverige.

 • Instämmer helt med Mac! Martin, du låter mer och mer som en religiös fanatiker. Citat: ”Förutom att titta mer på säsongsprognoser, NAO mm så kan det vara dags att ta upp det där med klimatförändringar.” ”Och varför är det så tyst om klimatfrågorna i media jämfört med för ett par år sedan?” Martin, du menar alltså på fullt allvar att en varm höst + en varm december är bevis FÖR klimatförändringen, medan två kalla vintrar inte får tas som bevis MOT densamma? Jag är ingen klimatskeptiker, men jag bryr mig heller inte särskilt mycket, och för varje religiös predikan jag blir matad med (från de som gjort karriär på att upplysa världens alla blinda syndare) desto mindre intresserad blir jag av klimathotet.
  Sad but true…

  Martin: Jag vet inte om du vare sig läster vad jag skriver i bloggarna eller vad jag svarade i två kommentar nyss. Men jag påpekar väl det en gång till:

  Jag skrev: ”Men notera att det väder vi har idag samt det vi hade i fjol inte är bevis för klimatförändringar, det är konsekvenser av klimatförändringar.”

  Jag påpekar alltså, tycker jag rätt så tydligt, att en varm december INTE ÄR ETT BEVIS för klimatförändringar.

  Så varför påstår du att jag sagt något som jag inte har? Jag kan tänka mig minst tre förklaringar, det finns säkert fler:
  a) Du har, som många andra i fjol, argumenterat för att två kalla vintrar i Sverige skulle vara ett bevis för att vi inte påverkar klimatet/det inte blir varmare. Du har därmed själv missat skillnaden mellan ”bevis för…” respektive ”konsekvens av..”. Och när det dyker upp en mild vinter så byter du plötsligt fot och hävdar att en mild vinter är ett bevis för något.
  b) Du missförstod mig (i så fall ber jag om ursäkt för att jag tog i i mitt svar).
  c) Du förstår mycket väl skillnaderna mellan global och lokal, klimat och väder, orsak och konsekvens osv, men du tänkte att du chansar på att alla andra inte gör det.

 • Julen är en glädjens högtid med hopp om framtiden.
  Det blir inte enklare när predikanter förkunnar att du skall känna skuld för din existens.
  I media får man intryck av att det är fel väder varje vecka under hela året.
  ”Här går snögränsen!”
  Blir det några minusgrader?
  Rekord varm december!
  Eller
  Här finns solen på midsommar!
  Blir det någon sol i helgen
  Semestern regnar bort.

  SJ sålde sina ploglok. Nu har SJ köpt nya.
  Då blir det en mild vinter.
  Mest tjänar kvällspressen och ”alarmisterna”
  Inte konstigt att vanligt folk tappar intresset

 • Så skönt att slippa snö och kyla, hoppas det håller i sig hela vintern. Varför hoppas du Martin att prognosen är fel? Vi är många som hatar snö och kyla. Du säger att den globala uppvärmningen endast är människans fel, och förstås du är det Sveriges ansvar. Vi släpper ut 0.2 procent av världens utsläpp, varför ska vi göra mer än de länder som verkligen släpper ut massor. Dessutom ökar även medeltemperaturen på Mars, kanske har något att göra med solens inverkan. Kanske ska vi människor inte göra oss mer än vi är? Tempereturförändringar har alltid förekommit, kanske kan vi inte påverka dessa stora krafter alls?

 • Det har varit mycket debatt om klimatförändringarnas vara eller icke vara på denna blogg.
  Vi kan väl nog vara överens om att en klimatförändring sker, vad sedan orsaken till den är, är väl svårare att sia om.
  Vi vet att det har varit stora variationer innan människan kom in i bilden. Om den nuvarande förändringen är enbart människans fel, enbart naturens fel eller en kombination är nog svårare att avgöra.
  Även om en majoritet av vetenskapsmännen (och kvinnorna) förespråkar en modell betyder inte det att det är den som är den rätta. Majoriteten har inte alltid haft rätt.

  Martin: Bra och sansat. Den modell som forskarna har föreslagit är dock inte så kontroversiell. Det torde inte vara så svårt att komma överens om att modellen man arbetar utefter bör vara att det vi ser är resultaten av en kombination av människa och övrig natur.

  Varför skulle det vara bara Natur som påverkade (vi är väl för övrigt en del av naturen)?
  Varför skulle det vara bara Människan som påverkade (i synnerhet som vi vet att klimatet förändrats innan människor fanns)?
  Det enda rimliga, och dessutom rätt ödmjuka, är att se klimatförändringarna i ljuset av att det troligen är en kombination av Icke-människan och Människan.

  Ett par frågor av såväl filosofisk som praktisk natur inställer sig dock:
  1. Hur stor andel påverkar vi med?
  2. Vad blir följderna av klimatförändringarna? (oavsett av vad vi kommer fram till under punkten 1)
  3. Behöver vi och Hur skall vi anpassa oss?
  4. Om det skulle visa sig att vi människor har stor inverkan; Är det då värt besväret att försöka minska den inverkan? Hur och vilka följder får det?

 • Jag, undrar om och hur de gigantiska utsläppen från bränderna i oljefälten i Kuwait och Iran 1990,1991 påverkat vårt klimat? Jag har aldrig läst eller hört något om dessas eventuella påverkan på klimatet. Källorna brann ju i månader om inte längre. Måste ha varit många ton olja vars förbränningsprodukter direkt tillfördes atmosfären

 • Förlåt Martin om jag trampade på en öm tå. Jag beskriver bara hur jag uppfattar din blogg. Jag må vara en bitter cyniker, men historien slutar faktiskt inte med oss. Mänskligheten går inte under den dag Venedig förvandlas till Atlantis.
  Människan är mästare på att anpassa sig. Vi som bor efter norrlandskusten har utan knot anpassat oss till landhöjningen som skett/sker efter den senaste istiden. Och när klimatförändringen tvingar miljontals sydeuropeer norrut kommer vi att sälja vår i dagsläget värdelösa åkermark dyrt. (Jag längtar inte efter den dagen, men oroar mig inte heller särskilt mycket…) God Jul!

  Martin: Respekt. God Jul.

 • Efter att ha läst alla kommentarer, blir jag ärligt talat smått trött på responsen från en del människor här i debatterandet. Varför ska folk försöka motbevisa att det sker en klimatförändring… ? Vi alla borde vara överens om ATT det sker vid det här laget. Jag säger inte att jag kan mycket om klimatförändringar, snarare tvärtom, men herregud… ta åt er av vad Martin och andra medier skriver. De vet mer om det här ämnet än många av er. Var inte så trångsynta.

 • I förrgår (26 dec) plockade jag trattkantareller, röksvamp och gul trumpetsvamp i skogarna mellan Nyköping och Kolmården, och igår plockade jag trattkantareller och lingon i skogen norr om vårt villaområde i Nyköping. Dessutom många och stora. Har aldrig förr plockat svamp efter jul.

 • Riktigt sämst att vi inte har nån snö eller is. Jo, visst, vi har haft pytte lite, men det smälte sen senare på dagen!! :-(:-(
  Coolt att de
  din mamma plockade kantareller i december!

 • Ja, det är riktyigt dåligt att det inte finns nån snö! Bor själv i GBG! 🙁
  Coolt att din mamma plockade kantareller i December!!
  Jag trodde att de inte fanns då!

  / Sally

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: