Varmare/snabbare vår att vänta

Hur blir våren? frågar sig säkert många. Ja låt oss först konstatera att vi redan haft vårtemperaturer (dvs dygnsmedeltemperaturer över noll grader) på många platser i landet.

Och i Skåne och delar av Bohuslän och Blekinge har våren redan kommit för att stanna.

Det krävs som bekant sju dygn i sträck med dygnsmedeltemperaturer över noll grader för att våren skall vara ankommen. Och det första av dessa dygn skall vara den 15 februari eller senare. (Läs mer om årstiderna i en tidigare blogg.)

På andra platser i Götaland kommer inräkningen av våren att starta om i samband med att helgen blir lite kylig.

Men om man blickar lite längre fram, vår eller inte, så ser månaderna mars, april och maj ut att bjuda på lite varmare väder än normalt. Det i alla fall om man skall tro på WSI’s senaste säsongsprognos.

WSI:s chefsmeteorolog Dr. Todd Crawford säger att:

”Recent long-range model solutions, along with the sub-seasonal drivers such as the Madden-Julian Oscillation (MJO), suggest that the large-scale pattern will be more conducive for warmer weather heading into March.”

samt att:

”Further, there are no indications that any prolonged periods of North Atlantic blocking, or negative NAO, should be expected anytime soon. For the spring season, this implies a general pattern of above-normal temperatures in northern regions and below-normal temperatures across the South.”

Kort och gott: Det väntas inga blockerande högtryck likt det som i början av februari matade in kall kontinental luft från Ryssland över oss.

Istället väntar väder som är mildare och blåsigare för oss i Skandinavien. Det gäller i synnerhet i mars och maj. April ser ut att bjuda på mildare väder i norra Skandinavien men normala temperaturen i södra.

Eftersom dessa månader är de klassiska vårmånaderna så kan man förvänta sig att våren skall röra sig lite snabbare än normalt norrut över landet.

Summa: Vintern var lite blek som vinter betraktad  i södra Sverige. På många platser var det mest som en utdragen höst (även enligt definitionen).

Men i slutet av januari blev det kallt med ”Rysskyla” och ”Snökanoner” över Östersjön i ca två veckor.

I mitten av februari kom så våren till Skåne, delar av Blekinge och Bohuskusten.

Så prognosen: Våren gör halt över kommande helg, men tar sedan fart och kommer att röra sig norrut över landet med en beräknad ankomsttid 1-3 veckor före normal tidtabell. Våren kommer dock inte bara solsken, utan även med moln, regn/snö och blåst.

Trevlig helg.

/Martin

44 tankar på “Varmare/snabbare vår att vänta”

 1. Hej!

  Tack för mycket intressanta väderbetraktelser. I din artikel ”varmare/snabbbare vår” står det ”For the spring season, this implies a general pattern of above-normal temperatures in northern regions and below-normal temperatures across the South.”

  Vad står ”northern” resp. ”across the south” för? Är det förstnämnda Skandinavien och det senare kontinenten från Danmark och neråt (där det ska vara below-normal)? Eller har Crawford andra gränser för norr och söder? Hur ska jag/vi tolka detta?

  Vänliga hälsningar
  Jonas Erkman

  Martin: Hej Jonas. Bra, jag borde förtydligat det. Lägger till en karta.

  Svara
 2. Även växterna ’räknar in’ vårvärmen eftersom deras utveckling är temperaturstyrd. Till skillnad från den meteorologiska definitionen av vår verkar dock de flesta växter inte börja om när det blir ett bakslag i temperaturutvecklingen. Istället ackumulerar de värme och ’står på tå’ när värmen kommer tillbaka. Så har det varit med hasseln i vinter, som ju på enstaka platser började blomma i december, och som på många platser hann ’ställa sig på tå’ innan sydsveriges vinterperiod kom. Nu är de på gång liksom alar (och en och annan blåsippa!). Blommar de hos dig får du gärna rapportera på http://www.blomar.nu.
  Måste så klart lägga till att många växter har en utvecklad vintervila, som de inte väcks ur särskilt lätt (ibland krävs en viss mängd kylning, ibland en viss dagslängd, ibland en större mängd värme).

  Svara
 3. Jag har svårt att tro WSI:s prognoser. Om jag minns rätt var det de som varslade om en ovanligt kall vår. Resultatet blev motsatsen.

  Martin: Nej de sade att det skulle bli en mild februari-mars-april. Men/och de poängterade att det var ett medelvärde över tre månader och att delar av denna period skulle kunna vara kallare än normalt. Detta var också vad som skedde i början av februari.

  WSI 23 januari: ”Recently, the vortex has weakened, allowing for atmospheric blocking to develop, first in the North Pacific and, eventually, in the North Atlantic. This North Atlantic blocking, otherwise known as the negative phase of the North Atlantic Oscillation (NAO), will allow a return to, at least, seasonably cold weather across much of Europe in February,”
  ”In February, WSI forecasts:
  Nordic Region* – Warmer than normal Sweden/Finland, cool Norway
  In March, WSI forecasts:
  Nordic Region – Warmer than normal
  In April, WSI forecasts:
  Nordic Region – Warmer than normal”

  Svara
 4. Nyss hemkommen från en långpromenad i örebro trakten, helt underbart ute… en känsla av vad vi har att vänta inom dom närmaste veckorna, plus att ljuset börjar sakta men säkert komma tillbaka 🙂

  Hälsningar Johan

  Svara
 5. När WSI säger att våren ska vara varmare än normalt, jämför de då med 1961-1990? I så fall är det ganska meningslöst, att en hel tremånadersperiod skulle bli kallare än 1961-1990 är så osannolikt att ingen långtidsprognos skulle kunna förutsäga det.

  Svara
 6. Visst börjar det kännas som vår. Vintergäcken har gjort halt ett tag men får nog förnyad växtkraft när det nu blivit varmare igen härnere i Skåne.

  Men nu när man lagt åtskilliga år bakom sig har man så att säga sett årstiderna komma och gå, så man har blivit luttrad: Ännu inte dags att lägga vinterkläderna åt sidan.

  Det är bara ungdomar som ännu inte riktigt insett vårens nyckfullhet och lättklädda i vårekipering huttrar när våren plötsligt gör halt och ersätts av isande polarvindar.

  Svara
 7. Du har varit väldigt dålig på att rapportera om rekordkölden/snöfallsrekorden runtomkring vår jord denna vinter, du kunde väl åtminstonde t.ex tala lite om snön i Rom för första gången på 26 år. Du pratar bara om det som tycks stämma överens med AGW teorin som är lika med att snö smälter på våren! Lämna C02 mystiken!

  Martin: Jag antar att du även noterat att jag inte heller har skrivit om alla rekord avseende värme och intensivare nederbörd som också har inträffat? Jag menar för balansens skull.

  Men ok. Det har varit kallt i sydöstra Europa (och jag har noterat det i bloggen). Och snöfallet i Rom har faktiskt med klimatförändringar att göra. Avsmältningen av isen över Barents hav medför att fukt och värme tillförs atmosfären där vilket i sin tur gynnar tillväxten av högtryck över norra Ryssland. Detta medför i sin tur större sannolikhet för kalluftsutbrott likt det vi såg i början av februari.

  Klimatförändringar har med antropogena utsläpp av koldioxid, metan, lustgas och aerosoler att göra. Samt kvävedioxider som bidrar till att marknära ozon bildas. Därtill albedoförändringar till följd av skogsskövling. Skogsskövling bidrar även till nettoutsläpp av koldioxid, jorderosion och degradering av ekosystem. Därtill har vi bidraget som förändringar av solintensitet och vulkaner står för, dessa är dock små i relation till människans bidrag till förändringar av strålningsbalansen till/från jorden.

  PS. Samtidigt som det är varmare globalt så kan det förekomma områden/perioder då det är kallare än normalt. Jordens medeltemperatur är en medeltemperatur, inte en lokal/regional temperaturmätning under en begränsad tid. Gör man statistik på allt väder så får man klimat. Dvs klimatet är det sammanlagda värdet av vädret. DS.

  Svara
 8. Hej! Är det jag som upplever det som att vi fått mycket mer starka vindar än normalt eller är det faktiskt så?? Jag gillar det inte! Titt som tätt är det varningar för starka vindbyar, och allt för ofta önskar man en utebliven varning när det skakar i fönstren. Är detta jag eller världen som förändrats radikalt? Mvh

  Svara
 9. Nästa vinter blir det nog inge snö och kyla! Jordens medeltemperatur ökar drastiskt….Kanske att människan påverkar klimatet, men tror mer naturliga förändringar! Hoppas det blir griskallt nästa vinter, (globalt sett) så blir det nog tyst ett tag!

  Svara
 10. Ajajaj, den ytterst ädla SM-finalen i bandy går av stapeln den 25:e mars i Uppsala. På utearena.
  Hur tusan ska det se ut då om våren redan är på väg?
  Vi, vilka är anhängare av en av världens mest förmodat viktiga sporter kan alltså se framemot en något vädermässigt besvärlig väg mot finaldagen?

  Svara
 11. Martin, jag förundras över din nedlåtande ton mot Urtica dioica. Jag tror det skadar din trovärdighet. Tack för ordet!
  / Johan

  Martin: Jag är ledsen för det, det var inte min avsikt att vara offensiv. Men samtidigt försvarar jag min kommentar. Urtica skriver med ansatsen om att jag vinklar min rapportering efter sådant som ”…tycks stämma överens med AGW teorin”.
  Men Urtica gör själv misstaget att läsa in en skev bild i vad jag rapporterar om:
  a) AGW (Anthropogenic Global Warming) motsäger inte att det kan snöa i Rom.
  b) Jag säger inte att det faktum att snön smälter på våren skulle vara ett tecken på, eller bevis för, klimatförändringar.
  c) Urtica avslutar med att uppmana mig att ”Lämna CO2 mystiken!” Vad betyder det? Att koldioxid egentligen inte påverkar klimatet eller att effekterna är överdrivna eller att jag trodde att det bara skulle vara koldioxid som påverkar klimatet eller…vad?

  Men jag har justerat kommentaren till att bli lite mer beskrivande.

  Svara
 12. Jag sade ju detta i höstas redan att det skulle bli en tidig vår i år.Naturen visade ju detta. Glöm inte bort dom gamlas visdom om hur man spår väder dom slår den moderna tekniken på många sätt.

  Svara
 13. Naturen har sin gång!
  Det är inget att göra åt!!
  Här är det +8.9! Härligt:-) Känns som +12!
  Det ser ut som att det blir en längre vår i år, om inte kylan/snön kommer tillbaka, eller??
  MVH
  Simon Sjövall

  P.S Jag beundrar dig för allt ditt tålamod med alla kommentarer

  Svara
 14. Snön vräkte ner här tidigare i östra Södermanland, igår var det +9 och idag +1,5…. Lite konstigt, när du säger att våren är påväg när det i prognosen ska bli några grader kallare ?

  Svara
 15. Vi ska nog inte säga hejdå till vintern här i Stockholmsområdet. Sannolikhetsprognoserna hos vädermodellerna ECMWF och GFS talar om att det först blir vintertemperaturer(medeltemperatur på under 0 grader) söndag-måndag, sedan vårtemperaturer(medeltemperatur över 0 grader) tisdag-fredag. Efter det ser det däremot ut som det blir kallare återigen med vintertemperatur eller växelvis vintertemperaturer och vårtemperaturer. D.v.s. att våren inte lär komma under de kommande två veckorna eftersom ingen period med 7 dygn i streck med vårtemperaturer är i sikte. Jag tror att våran tidigast kommer två veckor in i mars, antagligen senare. Vad säger du, Martin?

  Martin: Låter rimligt. Normal ankomsttid för våren till östra Svealand är mellan 20 och 25 mars. Det kanske blir någon vecka tidigare i år.

  Svara
 16. En fråga som kanske inte riktigt ligger i tiden, men kan det uppstå samma fenomen i lappland som i skåne att det faktiskt inte blir vinter fast tvärt om att det inte blir sommar ?? så fall vilket datum är det då som hösten kan komma som tidigast ??

  Hälsningar Johan

  Svara
 17. Läste i Aftonbladet att fyra kobbar på Västkusten bytte årstid redan i veckan. Nu undrar jag vilka kobbar som har mätstationer?

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: