Av Martin Hedberg

Ett oväder är på väg att dra in över Sverige i början på nästa vecka.

Det är ett ettrigt lågtryck som kommer att beröra södra England, norra Frankrike, Belgien, Holland, norra Tyskland, Danmark och Sverige. Lågtrycket finns inte ännu, men modeller visar att det kommer att utvecklas på Atlanten under helgen och sedan fördjupas då det rör sig in över Nordsjön och oss.

Nu är det ju som sagt var prognoser och hur djupt lågtrycket blir, var det drar fram, hur blåsigt det blir och hur mycket nederbörd som kommer, det är ännu skrivet med viss osäkerhet. Men flera modeller har under ett par dagar visat att lågtrycket kommer att uppstå, vad som återstår är att definiera karaktären på det.

I dagsläget ser det ut som att Götaland, och i synnerhet västra Götaland, som blir drabbat av de kraftigaste vindarna. Peaken, de högsta vindarna, ser ut att inträffa mellan måndag kväll och tisdag förmiddag.

Svenska myndigheter förbereder sig därför nu för ett dygn med kraftiga vindar i början av nästa vecka. Även som privatperson skall man givetvis tänka igenom i förväg hur man kan skydda sig och hur man kan möta eventuella konsekvenser. Det kan handla om stopp/svårigheter i kommunikationer, el- och teleavbrott, översvämningar, nedblåsta träd, sönderblåsta fastigheter mm.

Man kan ju även tänka sig att man redan nu planerar om resor som man tänkte genomföra. Eller planerar för att man kommer fram, men inte hem och att man måste sova över någonstans.

Hur som helst, mycket tyder på att det blir ordentligt blåsigt i södra Sverige på måndag och tisdag.

/Martin

28 Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: