Storm ikväll

Av Martin Hedberg

Så drar då stormen ”Saint Jude” in över Sverige. Den kommer att beröra hela Götaland och halva Svealand. För landskapen upp till Örebro, Södermanland och Stockholms län har SMHI utfärdat antingen klass 1 eller klass 2 varningar. Se detaljerna under varningar.

Uppdatering: Nu gäller även klass 3 varningar, den allvarligaste klassen, för västra delarna av Götaland. Från Bohuslän till Skåne och in till Jönköpings län.

Norrland lämnas relativt oberört av stormen.

Vindstyrkor på mellan 20 och 30 meter per sekund kommer att drabba västra Götaland, Öland och Gotland från måndag eftermiddag och under natten mot tisdagen. Tidvis kan det nå orkanstyrka i vindbyarna.

Därtill blir det högt vattenstånd längs med Västkusten. För Skagerack, Kattegatt och Öresund kan man räkna med ca en meter, under kortare perioder uppåt 1,3, över medelvattenstånd. (Utöver det kommer vågor).

Det kommer att bli ett besvärligt dygn i södra Sverige från och med idag måndag eftermiddag.

Undvik att resa från och med i eftermiddag, om det är möjligt att jobba hemifrån så kan det vara ett bra alternativ. Om det inte är möjligt, förbered dig på att du kanske inte kommer hem i vanlig tid. Det gäller såväl om du reser med allmänna transporter som eget fordon.

Plocka in lösa föremål. Surra eller på annat sätt säkra föremål som kan förväntas lossna om det blåser storm eller orkan.

När du är säker på att varken du eller någon annan skadas, låt dig då fascineras av naturen. Men stanna inne!

Gör det du skall göra ute innan stormen kommer. När stormen/orkanvindarna väl är över dig så skall man inte gå ut, vare sig för att ”uppleva dem” eller för att ta hand om föremål som vinden river i.

Det är en ordentlig höststorm och den kommer att skriva in sig i historieböckerna.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin, vet att det bästa vore att fascineras och ”njuta” av skådespelet men har lite svårt för det…. Vi bor i Halland och hos oss visar prognosen 24 m/s i medelvind och 35 m/s i byarna. Medelvinden varierar mellan 13-25 m/s men byarna kommer att ligga konstant på 35 m/s under 4 timmar. Enligt min mening är detta den jobbigaste vinden då vinden träffar likt kanonkulor på huset.
  Mina frågor till dig: hur intensiva/långvariga kommer byarna att vara? Korta stötar eller längre ihållande vindbyar? Finns det risk att lågtrycket fördjupas ytterligare?
  // Mvh Henrik

 • Hej, om man tittar på vindkartan så uppfattar man (jag) inte vindstyrkorna så höga, som jag uppfattar det när jag lyssnar till väderleksrapporten och annan nyhetssändning.

  lerousse

 • Det är svårt att facineras av naturen när man drabbas av en höststorm (som eventuellt kan bli orkanstyrka i vindbyarna.)
  Jag och min sambo bor mitt i skogen(Härryda,Göteborg) med en hel del träd runt omkring oss och vi blir lika oroliga varje gång att det kommer att falla på huset eller husvagnen m.m.
  Tänker även på mina trevliga grannar som äger skogen här hur dom drabbas av nerblåsta träd och skador som blir på skogen.
  Vi stod och tittade genom fönstret när stormen Gudrun eller om det var Per som drog förbi hur det ena trädet efter det andra dröste i backen det såg ut som plockepinn efteråt med en stor förödelse.
  Hoppas att det inte blir lika allvarligt denna gången.

  Martin: Jag är smärtsamt medveten om det. Har själv skog som fällts av kraftiga vindar, dock inte i samma omfattning som efter Gudruns härjningar i södra Sverige.

  Varje storm och annan extrem väderhändelse för med sig skador och skapar ärr, både i naturen och människor.

 • Hej, jag tycker det är katastrofalt dåligt att vare sig SMHI eller yr.no inte har något om denna otroliga storm som ska komma över oss i norra Dalsland (Bengtsfors) där jag bor… Tittar man på prognoserna så ska vinden ligga på mellan 1-4 m/sek idag baserat Bengtsfors. HUR ÄR DETTA MÖJLIGT??? Jag är fiskeguide på Vänern och följer prognoserna väl. Inte heller på Vänern syns rätt vindastyrkor?! Det borde ju ligga vindstyrkor uppemot 18-22 m/sek över Vänern…? Minst! Nu ser det bara ut som en normal blåsig höstdag i prognoserna. Dessa dagar har vi ju ett par i veckan så här års… Har du någon bra förklaring på detta? Jag ser ju att klart.se är bättre med i matchen era prognoser.

 • Om Skogsägare bara börjar ta hand om sin skog så skulle inte effekten bli lika stor varenda gång det blåser… Skog ska gallras tidigt för att bli stormfast, och huggas ner för återplantering innan den blir för gammal och hög.

 • Har redan börjat friska i en hel del med tilltagande kraftiga vindbyar här vid Öresundskusten c:a 3 mil norr om Malmö och kulmen ska ju enligt prognosen nås först ikväll. Gäller att hålla sig inne och se om sitt hus.

 • Hej Alexander,i samband med stormfast skog finns det en studie som genomfördes i Tyskland. Resultat får du läsa här:
  http://www.waldwissen.net/waldwirtschaft/schaden/sturm_schnee_eis/fva_sturmrisiko/index_DE
  Överalt här i Sverige är det monokultur som bedrivs extremt, men kommer en lite storm så ser man resultatet… Kankse är det inte fel och offra 10 till 20 % av sin skog till lövträd ?? Ger bättre stabilitet och syndare träd !

 • Snicksnack, Alexander….modernt skogsbruk är katastrof för alla utom pappersbruken och dess ägare, ingen tjänar på tidiga gallringar. Entreprenörenas banker tjänar mest på dyra maskiner istället för maskinägaren. Skogen blir sönderkörd, vägar blir sönderkörda, växt och djurriket blir stört året om. Virket växer för snabbt och duger till just bara pappersmassa. Vad skall man ha virke till med cm-årsringar? Skogen och hela planeten lider av enformig monokulturiserat s.k. skogsbruk. Missbruk vore bättre namn. Som skogsägare har jag gått emot lagstiftningen och struntat i gallring, jag har 200-åriga furor och 160 åriga granar tillsammans med asp och björk samt undertryckt gran, 15 toppbrutna granar sedan 1969!

 • Hej Martin,
  Varje gång det drar ihop sig till storm och man kollar på klart.se och jämför med SMHI:s prognoser så ser man att ni redovisar mycket högre vindstyrkor i byvind än SMHI. Just nu redovisar ni 30 m/s och SMHI 21 m/s för Nässjö kl 22.00. Hur kan det komma sig? Vet du om ni använder olika kriterier? Hur definierar ni byvind?

 • Martin: Svealand berördes inte av stormen, inte ens halva med facit i efterhand. Vindbandet höll sig längre söderut max upp mot Motala med värst vindar i Skåne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *