Storm på måndag-tisdag?

Av Martin Hedberg

Ett oväder är på väg att dra in över Sverige i början på nästa vecka.

Det är ett ettrigt lågtryck som kommer att beröra södra England, norra Frankrike, Belgien, Holland, norra Tyskland, Danmark och Sverige. Lågtrycket finns inte ännu, men modeller visar att det kommer att utvecklas på Atlanten under helgen och sedan fördjupas då det rör sig in över Nordsjön och oss.

Nu är det ju som sagt var prognoser och hur djupt lågtrycket blir, var det drar fram, hur blåsigt det blir och hur mycket nederbörd som kommer, det är ännu skrivet med viss osäkerhet. Men flera modeller har under ett par dagar visat att lågtrycket kommer att uppstå, vad som återstår är att definiera karaktären på det.

I dagsläget ser det ut som att Götaland, och i synnerhet västra Götaland, som blir drabbat av de kraftigaste vindarna. Peaken, de högsta vindarna, ser ut att inträffa mellan måndag kväll och tisdag förmiddag.

Svenska myndigheter förbereder sig därför nu för ett dygn med kraftiga vindar i början av nästa vecka. Även som privatperson skall man givetvis tänka igenom i förväg hur man kan skydda sig och hur man kan möta eventuella konsekvenser. Det kan handla om stopp/svårigheter i kommunikationer, el- och teleavbrott, översvämningar, nedblåsta träd, sönderblåsta fastigheter mm.

Man kan ju även tänka sig att man redan nu planerar om resor som man tänkte genomföra. Eller planerar för att man kommer fram, men inte hem och att man måste sova över någonstans.

Hur som helst, mycket tyder på att det blir ordentligt blåsigt i södra Sverige på måndag och tisdag.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

 • Finns det några indikationer på vilken bana lågtrycket tar när det går in över Sverige? Kan vi som bor i Göteborg räkna med någon specifik vindriktning när det blåser som mest eller vrider den under lågtryckspassagen?

  Mvh,
  /Karl

  Martin: När den börjar öka kommer den att ligga på syd, därefter vrider den på väst.

 • Vi har bokat höstlovskryssning från Stockholm till Helsingfors. Vågar man ge sig ut på havet under det dygnet?
  Mvh, Camilla

 • Vi har bokat hemresa med Stena Line från Fredrikshavn (Danmark) på måndag eftermiddag till Göteborg. Vågar vi åka?

  Martin: Det är upp till rederiet/kaptenen att bedöma om det går att genomföra resan på ett säkert sätt. Du får välja att lita på deras yrkeserfarenhet att göra den bedömningen. Om fartyget lägger ut så skall det vara säkert. Däremot kan det givetvis uppstå sjöhävning eller liknande som kan upplevas som obehagligt.

  Risken för haveri är mycket liten (man seglar helt enkelt inte om man bedömer risken som stor).

  Däremot är risken för förseningar hyfsat stor under måndag-tisdag. Detta dels för att man kanske gör bedömningen att det inte går att segla, dels för att det tar längre tid att hantera knepiga situationer, tex vissa passager eller kasta loss/lägga till.

  Kolla med rederiet/resebolaget vilka villkor du har för din biljett. Om det är praktiskt möjligt så kanske du hellre själv vill boka om din resa än risken för att drabbas av eventuella förseningar.

 • Har lite samma fråga som Camilla. Mina barn ska resa med en annan familj till Tallin på sönd- tisdag. Kan det vara idé att förska boka om? Tacksam för svar

 • Skall flyga från Kalmar till Stocholm tur/retur måndag 28/10. till Kalmar klockan 18:40. Bör jag ta tåget istället??

 • Men hjälp, samma typ av frågor….Ja absolut skall du överväga att t.o.m. vara hemma! Det räcker med att få en tegelpanna så kan det vara kört. Eller vilket svar tror ni att Martin kan ge er? Det är absolut inget farligt alls, du behöver inte alls räkna med att något oförutsett kan hända och väderutvecklingen blir exakt såsom vi har planerat. 29 meter per sekund det klarar vi väl, vi klarade ju Gudrun eller?

 • Här vid Hallandskusten klass 2 varning?
  måndag-tisdag.Vi hoppas bara att det inte blir en ny ”Gudrun”
  Mvh:Hallandskusten.

 • Om man jämför lågtrycksbanan med ”Gudrun” och ”Per” hur ser det ut då med att det kan komma kallare väder efter att det rört om i grytan”?

  Jag har för mig att det blev betydligt kallare väder några dagar efter de stormarna.

  Martin: Någon grad kallare efter passagen på tisdag och onsdag, men jag skulle inte kalla det kallt. I synnerhet inte som temperaturen stiger någon grad redan under torsdagen.

 • @Odden. Efter båda stormarna följde milt väder. Turligt nog var det väldigt milt efter Gudrun då konsekvenserna av strömavbrotten inte blev ännu större än vad de var.(åtminstone i här i Hallands kusttrakter)

 • Hej Martin vi får se om det blir storm överhuvudtaget.Martin vad visar NAO index

 • Hej, vad säger du om min bokade flygresa från Skavsta till Paris måndag kl 11.40? Kan jag räkna med att flyget går som det ska? Är nervös för kraftiga vindar på Beauvais.

 • Hej, mina barn ska flyga till Köpenhamn och vidare till München på tisdag morgon. Hur säkert är det att flyga då?

  Martin: Jag säger som tidigare angående sjöfarten: Om det flygs kommer det att vara säkert, om än lite ”kyttigt” till följd av turbulens nära marken vid start och landning.
  Frågan är hur länge uppehållet (för det kommer det att bli) i flygtrafiken kommer att vara.

 • Vi som är från Norrland är van vid stormar. Det är bara att hålla sig inne. Ta bort allt som kan flyga iväg.

 • Hej ! Går det att flyga inrikes mellan Sturup och Arlanda i morgon bitti eller förmiddag ?

 • Hej! Ska flyga till London på måndag vid lunchtid, finns det risk för fara/inställt flyg?

 • HALLÅ!!! Är det någon där?
  KAN STORMEN TA MIN LILLA TAX OM VI TAR EN PROMENAD?
  Jag har honom kopplad men om jag tappar taget, kan han flyga iväg?

 • Till Poppa:

  Tror att både du och hunden kan förflyttas av cindeb om den blåster 33 sekundmeter… så kanske bara använda sunt förnuft. Är trädeb väldigt böjda av vinden = stanna inne och låt taxen pinka i badkaret.

 • En nära anhörig flyger från New York till Danmark o beräknas anlända till Kastrup vid 13.00 på tisdag em. Troligtvis byte i London. Kan flygen ställas in alternativ försenas under månd-tisd?

  Martin: London kommer att vara drabbad av höga vindhastigheter främst under måndag förmiddag, Kastrup främst under måndag kväll.

 • Flög natten då Gudrun drog in över Sverige.
  Luftgropar modell värre- Är ni flygrädda så tänk över två gånger. Denna gång blir det landbacken under må och tisdag.

 • Tidigare inlägg – norrländska stormar? Kommer själv från Östersund, men har bott i Skåne i 20 år och upplevt klart värre stormar härnere än i norra Sverige. Träd som dunsar ner i trädgården, tak som blåst av redskapsbod och tavlor som ramlar ner från väggen. Gäller att vara förutseende – sågat ner återstående träd på västra sidan om huset. Så det är bara att någorlunda rofyllt invänta ovädret.

 • Jaha nu varnar dom för storm blir nog inte mer än lite lätt vind skulle tro att det mesta av stormen har bedarrat innan den når sverige.Så folk inte behövar vara oroliga

 • Försöker begripa mig på väderprognoserna men kan inte riktigt omsätta dem i praktiken. Kommer det vara hyfsat blåsigt längs Hallandskusten hela måndagen eller _börjar_ det blåsa först fram mot eftermiddagen? Funderar på om jag ska sitta kvar ett dygn till i sommarstugan eller om jag tar mig hem i min pyttebil innan det drar igång. Har fem timmar hem, tvärs genom hela Sverige 🙂

 • jag är 11år och är jätte rädd vad kommer hända? jag bor i västra götaland och nnära vänern kommer mitthus gå sönder?

 • Jag är 11 år och bor i götaland,helsingborg. Jag är hur rädd som helst. När kommer stormen att sluta?